Hrvatski spomenar

srijeda, 25.10.2006.

21. PROSINCA-- 31. PROSINCA

Dogodilo se 21. prosinca


1990.
- Sabor Republike Hrvatske jednoglasno donio novi Ustav Republike Hrvatske.
- Na sjednici tzv. zajednice općina sjeverne Dalmacije u Kninu proglašena tzv. srpska autonomna oblast Krajina.

1991.
- SAD ocijenile da je Jugoslavija prestala postojati. Bushova vlada upozorava Srbiju i Jugoslavensku armiju da neće prihvatiti da neka krnja skupina nelegitimno govori i djeluje u ime Jugoslavije. Nema nasilnog mijenjanja granica, priopćio State Department.
- Osnovana Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske.
- Mirovne snage potrebne Hrvatskoj, rekao ambasadoru UN Herbertu Okunu predsjednik Tuđman u Zagrebu.
- Agencija Reuter otpustila Vjekoslava Radovića, autora lažne vijesti o ubojstvu 41 srpskog djeteta u Borovu Naselju.
- Otkrivena imena četnika koljača s Papuka. Medu zlikovcima nalaze se gotovo svi dojučerašnji ugledni Srbi Podravske Slatine.
- Na Karlovačkom bojištu učestali bjegovi mladih vojnika iz raspadajuće JNA.
- Lete i hrvatski bojni zrakoplovi, priopćeno na prvoj konferenciji za novinare zapovjedništvo Šibenske brigade.
- Apel dr. Vesne Bosanac u Parizu za zarobljene Vukovarce.

1992.
- Novoimenovani veleposlanik Republike Hrvatske u BiH dr. Zdravko Sančević predao u Sarajevu vjerodajnice predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću.
- Obustavljen postupak protiv 150 Srba, 40 Hrvata i desetak osoba drugih nacionalnosti, priopćeno u zagrebačkom Vojnom sudu, primjenom Zakona o oprostu.
- Predsjednik dr. Tuđman pomilovao 94 osobe, i to građana srpske nacionalnosti, pravomoćno osuđenih zbog oružane pobune protiv Hrvatske i pripadnika Hrvatske vojske, osuđenih za krivična djela.
- Bivši zatočenici logora Manjača smješteni u Karlovcu (oko 2.500) pripremaju štrajk glađu u znak solidarnosti s još 529 zatočenika koji su iz Manjače 13. prosinca odvedeni u nepoznatom pravcu.
- Ured predsjednika Hrvatske zajednice Herceg-Bosna priopćuje da ne stoji tvrdnja Alije Izetbegovića da Mate Boban odustaje od koncepta HZ HB.
- Socijalistička partija Srbije i Milošević pobijedili na izborima u Srbiji u 156 općina s 2,345.460 glasova, a slijedi Milan Panić s 1,463.398 glasova, a na izbore izišlo više od 60 posto birača.

1993.
- U Zagrebu objavljena Rezolucija o BiH, koju je 17. prosinca usvojila Generalna skupština UN, u kojoj se poziva Vijeće sigurnosti da hitno, i s pažnjom, razmotri izuzeće BiH od embarga na isporuke oružja, koji je uveden prema bivšoj Jugoslaviji u skladu s Rezolucijom br. 713(1991) Vijeća sigurnosti.
- Uoči početka službenog dijela novog kruga pregovora u Ženevi, na osnovi izjava muslimanske i srpske delegacije moglo bi se naslutiti da u pregovore ne ulaze baš s osobitom željom za dogovorom i da kompromis neće biti lako postići.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman sastao se s srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem, a taj sastanak ocijenio ključnim glasnogovornik konferencije o bivšoj Jugoslaviji John Mills.
- Ako trojica bosanskih voća potpišu mirovni sporazum, Srbija i Crna Gora svoj će potpis uvjetovati suspenzijom sankcija, izjavio ministar vanjskih poslova "SRJ" Vladislav Jovanović.
- Čim je konvoj "Bijeli put" na povratku u Hrvatsku prešao s hrvatskog na teritorij pod muslimankom kontrolom uniformirane osobe napale 26 kamiona, opljačkale vozače, novinare HTV, Hrvatskog radija, "Glas Istre", "Večernjeg lista" i "Slobodne Dalmacije".
- Vlada Hrvatske Republike Herceg-Bosne prihvatila na sjednici u Orašju Prijedlog zakona o utemeljenju "Županije Bosanske Posavine", koji će biti podnesen na usvojenje na sljedećoj sjednici Sabora HR HB.
- Svjetska je javnost osjetljiva samo za patnje Muslimana a ne vidi patnje Hrvata zatočenih već 175 dana na lijevoj obali Neretve u Mostaru, piše u prosvjedu roditelja 72 zatočena pripadnika HVO-a u dijelu Mostara koji nadziru Muslimani, upućenom Mirovnoj konferenciji u Ženevi.

1994.
- Nakon tri godine, dionicu autoceste dugu 27 kilometara, između Novske i nove Gradiške, koja se nalazi pod kontrolom lokalnih Srba, prošli automobili s hrvatskim registracijskim oznakama, čime je počelo provođenje gospodarskog sporazuma hrvatskih vlasti s lokalnim Srbima.
- Vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić zatražio je za susreta s bivšim američkim predsjednikom Jimmijem Carterom temeljne promjene u mirovnom planu kontaktne skupine, piše "New York Times".
- Glavna Skupština UN prihvatila rezoluciju o međunarodnoj suradnji i pomoći da se uklone posljedice rata u Hrvatskoj i omogući njezin oporavak.
- Čelnici Srpske narodne stranke, na konferenciji za novinare u Zagrebu, izložili novi mirovni prijedlog, u kojem ne prihvaćaju od hrvatskih vlasti ništa manje od autonomije.

1995.
- Glavni tajnik UN-a Boutros Gali odlučio poslati američkog pričuvnog generala Jacquesa Kleina u istočnu Slavoniju, kako bi u tom hrvatskom području obavio pripreme za uspostavu prijelazne vlasti.
- Glavna zadaća IFOR-a, kako piše u Daytonskom sporazumu, jest uspostava trajnog prekida neprijateljstava, za što je NATO tražio i dobio velike ovlasti. Tako će apsolutnu vlast u BiH slijedećih godinu dana imati glavni zapovjednik Snaga za provedbu Daytonskog sporazuma američki admiral Leightori Smith, odnosno njegovi najbliži suradnici.

1996.
- Predsjednik Tuđman primio u Zagrebu belgijskog premijera Jeana-Luca Dehaenea i zahvalio se belgijskoj vladi i pripadnicima belgijske bojne UNTAES-a na svemu što čine kako bi se uspješno provela mirna reintegracija hrvatskog Podunavlja.
- U predsjedničkoj izjavi Vijeća sigurnosti o Hrvatskoj traži se da se ona kao članica Vijeća Europe pridržava preuzetih obveza.

Dogodilo se 22. prosinca

1990.
- U Saboru Republike Hrvatske svečano proglašen novi Ustav Republike Hrvatske.

1991.
- Ostvaruje se hrvatski san, stoji u poruci predsjednika Tuđmana hrvatskim građanima u povodu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.
- Hrvatski dinar pušten u optjecaj.
- Krvavi pir JNA u Karlovcu, na svoj rođendan "22. decembra". Umjesto slavljeničkih plotuna, iz cijevi ubojitog oruđa sravnjivan grad koji ih je 45 godina tetošio, hranio i privilegirao.
- I Zadar podrhtavao od snažnih topničkih eksplozija armijskočetničkih barbara koji, u nervozi više ne biraju ciljeve po gradu.
- Ratna zrakoplovna baza Divulje kod Splita predana hrvatskoj vojsci.
- Srbijanski ministar vanjskih poslova Vladislav Jovanović prijeti, u intervjuu madridskim listovima ABC i "Diairo 16", da će priznanje Hrvatske značiti nastavak rata.
- Spriječiti rušenje Peruče hitna poruka hrvatske vlade upućena američkom državnom tajniku Jamesu Bakeru.
- Svjetlo mira za Hrvatsku iz Betlehema, u ime svih žitelja Gornje Austrije, predao u zagrebačkoj Katedrali kardinalu dr. Franji Kuhariću predsjednik hrvatske vlade dr. Franjo Gregurić.

1992.
- Dio od oko 500 logoraša, koji su 13. prosinca odvedeni iz konclogora Manjača, pronađen potkraj prošlog tjedna u logoru Batković kod Bijeljine, priopćio zagrebački odjel Međunarodnog Crvenog križa.
- Njemački ministar vanjskih poslova Klaus Kinkel, na berlinskoj radiopostaji Rias, založio se za potpunu međunarodnu izolaciju Srbije.
- Okružno javno tužiteljstvo u Splitu podiglo optužnicu protiv 29 oficira tzv. JNA, zbog kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava, te protiv civilnog stanovništva.

1993.
- Pregovori u Ženevi završili bez dogovora, pregovarači se preselili u Bruxelles, a već na prvoj sjednici belgijski ministar Claes zatražio od srpske strane teritorijalna pomicanja, kako bi se trećinu teritorija cjelokupne BiH dalo "republici s muslimanskom većinom".
- Višesatni razgovori u Ženevi predsjednika Tuđmana i Miloševića.
- Mostarski Okružni vojni sud pokrenuo istražni postupak protiv osoba za koje se sumnja da su u jeku najžešćih borbi u Mostaru protiv muslimanskih snaga srušile Stari most, javlja HABENA.
- Iz iseljeništva stiže oko 2.000 tona hrane mjesečno, a još 5.000 tona osigurava EU, dok prognanicima i izbjeglicama treba mjesečno 12.000 tona hrane, priopćeno u Uredu za prognanike i izbjeglice Vlade Republike Hrvatske.

1994.
- Oružana sila Hrvatske danas je, po svom ustroju, tehničkoj opremljenosti i uvježbanosti spremna da u potpunosti izvrši sve zadatke koje joj postavi državna politika, rekao je dr. Franjo Tuđman na sjednici obaju saborskih domova, izvještavajući o stanju države i nacije.
- Premda je s lokalnim Srbima dogovoreno da će dionicu auto-ceste između Novske i Nove Gradiške kontrolirati samo UNPROFOR, malobrojne pripadnike "plavih kaciga" viđalo se samo na svaka dva-tri kilometra, a pripadnici "milicijske krajine" stajali su uz auto-cestu svakih nekoliko stotina metara i dizali u zrak ruku s tri uzdignuta prsta, što je očito, kako je novinarima izjavio ing. Hrvoje Šarinić, grubo kršenje sporazuma, pa je najavljen protest UNPROFOR-u.
- Od početka srpske ofenzive na Bihać, koja traje već 45 dana, poginulo je 520 stanovnika, od čega 166-ero djece.
- Srpski predsjednik Slobodan Milošević nije, za sada, spreman priznati susjedne države, među kojima je i Hrvatska. "Priznanja će uslijediti nakon političkog rješenja krize", odgovorio Milošević za CNN-ovu emisiju "Larry King" u živo.

1995.
- U Zagrebu održana prva sjednica Predsjedničkog vijeća, kojom j je predsjedao dr. Franjo Tuđman.
- U ime predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana, dr. Mate Granić susreo se u zračnoj luci Pleso s češkim predsjednikom Vaclavom Havelom, koji se je u Zagrebu zadržao na svom putu za Sarajevo.

1996.
- U BiH počela žestoka kampanja protiv proslave Božića i Nove godine, te dolaska Djeda Mraza, a glasnogovornik UN-a Ivanko rekao da iza toga stoji SDA.

Dogodilo se 23. prosinca

1991.
- Njemačka i formalno priznala Hrvatsku.
- Počela zamjena Yu dinara hrvatskim dinarom. Uvođenjem u optjecaj hrvatskog dinara 23. prosinca Hrvatska ostvarila potpunu monetarnu samostalnost. Narodna banka Hrvatske postala samostalna institucija i odgovara jedino Saboru.
- Kasarnu u Dugom Selu napustila kolona jugovojske. Hrvatska vojska odmah preuzela vojarnu i nad njom razvila hrvatski barjak.
- U Zagrebu službeno otvoren Ured Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) i Ured za prognanike i izbjeglice pri Vladi Republike Hrvatske.
- Božićno primirje pusta želja za hrvatske gradove. Nevjerica građana da će se poštivati dogovor iz Zagreba o prekidu vatre za božićne blagdane.
- Vrhovna komanda Jugoslavenske armije odlikovala karlovačkog ratnog zločinca pukovnika Svetozara Marjanovića.
- Poslanici tzv. srpske skupštine donijeli odluku o formiranju tzv. srpske Bosne i Hercegovine do srpske Nove godine (14. siječnja).
- Bosna i Hercegovina uputila službeni zahtjev Europskoj zajednici za priznanje neovisnosti.
- Božićna čestitka 50.000 Zagrepčana Papi, Genscheru i Mocku.

1992.
- Vlada Mongolije priznala Republiku Hrvatsku.
- Stalna misija Kenije pri UN priopćila Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri UN da Kenija smatra Hrvatsku samostalnom i suverenom državom od dana primanja u UN.
- Ako osvajač osvoji teritorij, a onda će reći: "Ja sam za mir, ali mi taj teritorij ostavite", to je onda nastavak nemira, izjavio kardinal Franjo Kuharić za "Večernji list".

1993.
- Za vrijeme presudne faze pregovora u Ženevi i Bruxellesu počela jedna od najžešćih ofenziva muslimanskih postrojbi na preostala hrvatska područja u središnjoj Bosni...stoga osjećam potrebu i dužnost da smjesta svojim postrojbama naredite trenutačni prekid vatre, kao prvi korak i znak da se pregovori mogu nastaviti, stoji u pismu predsjednika Tuđmana Aliji Izetbegoviću.
- O ustupanju Neuma Muslimanima ne može biti pregovora, jer ne dolaze u obzir cijepanje hrvatskog državnog teritorija, osim toga, poznato je, a to je potvrdila i posebna njemačko-francuska komisija, da u Neumu nema mogućnosti za izgradnju luke, rekao je predsjednik Tuđman ministru u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije Douglasu Hoggu u Zagrebu.

1994.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman uputio Božićnu čestitku Hrvaticama i Hrvatima u svijetu i domovini i svim građanima Hrvatske. Predsjednik primio u Predsjedničkim dvorima izaslanstvo Udruge majki nestalih i zatočenih hrvatskih branitelja.

1995.
- Vlada Republike Hrvatske, koja je poništila sve odluke do sada konstituiranih Gradske i Županijske skupštine Zagreba, sazvala nove konstituirajuće sjednice 2. siječnja.

1996.
- U Božićnoj i novogodišnjoj čestitci predsjednika Republike dr. Franje Tuđmana ističe se da je protekla prva godina u znaku mira, obnove, povratka i izgradnje.

Dogodilo se 24. prosinca

1991.
- Uoči Božića, u Zagreb je nakon gotovo četiri mjeseca sletio prvi zrakoplov. Za slijetanje zrakoplova "Southern Air Transporta" s donacijama humanitarne pomoći iz SAD i Njemačke trebalo je 14 dana pregovaranja i 8 sati iščekivanja.
- Oslobođeno zloglasno četničko uporište Bučje u zapadnoj Slavoniji.
- Predsjednik Tuđman donio Odluku o ustrojstvu domobranstva kao "posebnom dijelu Hrvatske vojske", koji se ustrojava "na teritorijalnom principu", a čini ga "pričuvni sastav HV".
- Apel osamdeset crnogorskih intelektualaca iz Beograda protiv rata.
- U Zagrebačkom Okružnom sudu ukinut pritvor Mili Dedakoviću Jastrebu. Protiv bivšeg zapovjednika obrane Vukovara otvorena je istraga da je zloupotrijebio položaj i ovlaštenja radi stjecanja materijalne dobiti.

1992.
- Ambasadori Hrvatske i Gvatemale pri UN, dr. Mario Nobilo i Julio Armando Herrera, potpisali zajedničku izjavu o uspostavljanje diplomatskih odnosa.
- Beogradska je hegemonistička politika uporno nastojala pridobiti područja koja su do 1918. bila izvan Srbije, zatrti sve posebnosti i od jugoslavenske države stvoriti veliku Srbiju, izjavio akademik Ljubo Boban na simpoziju u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu.

1993.
- Dopredsjednik Hrvatske Republike Herceg-Bosne Dario Kordić izvijestio predsjednika HR HB Matu Bobana da su u sadašnjoj muslimanskoj ofenzivi u središnjoj Bosni poginule 24 osobe a ranjeno 47, samo u području Viteza, Križančevu selu, muslimanske snage izmasakrirale desetak žena i staraca.

1994.
- "Carter nikada nije sreo direktora koji mu se nije dopao", rekao voditelj "Think thanka" na američkoj televiziji. Grlio se s Brežnjevom, osobito je cijenio Tita, rekao je voditelj.

1995.
- Hrvatska se zajedno s Kambodžom i BiH nalazi na samom svjetskom vrhu po broju posijanih mina, stoji u podacima objavljenim u publikaciji uz 50. UNICEF-ov rođendan.
- Vukovarci insistiraju na naknadama ratnih šteta zbog uništenje pokretne i nepokretne imovine, a o obnovi neka skrbi Ministarstvo obnove, rečeno na sjednici vukovarskog Gradskog poglavarstva održanoj u Zagrebu.

1996.
- Kupili smo "Airbusove" zrakoplove jer je europska ponuda bila bolja od američke, ali većina vojne opreme bit će američka, rekao u intervjuu za "Večernji list" ministar obrane RH Gojko Šušak.

Dogodilo se 25. prosinca

1989.
- Po prvi put, nakon 40 godina od završetka 2. svjetskog rata, komunisti građanima Hrvatske čestitali Božić, predsjednik CK SK Hrvatske Ivica Račan čestitao vjernicima Božić preko javnih medija.

1990.
- Slovenski narod plebiscitom odlučio: za suverenu i samostalnu Sloveniju glasovalo 88,2 posto od 93,2 posto građana izašlih na birališta s pravom glasa.
- Za predsjednika Predsjedništva SR Crne Gore izabran kandidat Saveza komunista Momir Bulatović dobivši 76,9 posto glasova ukupnog broja birača.
- Socijalistčka partija Slobodana Miloševića, nakon drugog izbornog kruga u Srbiji, uvjerljivo pobijedila sa ukupno 194 poslanička mjesta, što predstavlja 78 posto mjesta u Skupštini Srbije, oporba dobila samo 56 mjesta.

1991.
- Papa, u svom božićnom blagoslov Urbi et orbi, molio za prestanak rata u Jugoslaviji i "dragoj hrvatskoj zemlji".
- Pleso, posljednja kasama jugovojske na zagrebačkom području, od Božića je u rukama hrvatske vojske. Napuštanjem Plesa i posljednji jugovojnik napustio Zagreb.
- Na Božić jugosoldateska topnički tukla Osijek, Karlovac, Sisak i Šibenik.
- Knin su po prvi put u ratu protiv Hrvatske, kao odgovor na napade na hrvatske gradove za Badnjak i Božić, gađali hrvatski topnici. Centar Knina pogođen je sa dvadesetak razornih projektila.

1992.
- Zenički Centar za istraživanje ratnih zločina i genocida nad Muslimanima prikupio 350.000 jediničnih informacija o zločinima srpskih agresora, evidentirao 17.000 nestalih i ubijenih, te prikupio podatke i fotografije 500 ratnih zločinaca, među kojima 32 žene, čija je specijalnost bila kastriranje "neprijatelja".

1993.
- Čelnik Srpske demokratske stranke Zoran Đinđić izjavio na austrijskoj TV da Srbija nije ni na koji način umiješana u rat u Bosni, gdje se bore Hrvati protiv Muslimana i Muslimana međusobno, te da je to etnički i građanski rat u kojem već odavno nema ni jednog srpskog vojnika.

1994.
- Hrvatski Amerikanci oštro protestirali (pridružili su im se i neki američki Židovi), uz pitanje, bi li mr. King također doveo na ekran i mr. Hitlera, na pojavu Slobodana Miloševića na TV mreži CNN u emisiji Larry King Live.

1995.
- Nakon oslobađanja okupiranih teritorija upozorili smo na ono protiv čega smo se uvijek borili za vrijeme rata, da se ni u zakonitoj obrani ne čine zlodjela koja bi prešla granicu zakonite obrane, izjavio u svom božićnom intervjuu "Večernjem listu" nadbiskup zagrebački kardinal Franjo Kuharić.

1996.
- Božić u Hrvatskoj proslavljen na tradicionalan način, a na polnoćki u zagrebačkoj Katedrali, koju je predvodio kardinal Franjo Kuharić, uz brojne vjernike, bio nazočan i predsjednik Tuđman. Kardinal se obratio i predsjedniku Tuđmanu, naglasivši da u misu uključuje i njegovo "zdravlje, službu, služenje dobrobiti hrvatskog naroda i svih građana Hrvatske".

Dogodilo se 26. prosinca

1990.
- Na Svečanoj sjednici Skupštine Republike Slovenije proglašeni i službeni rezultati plebiscita, kojim je slovenski narod odlučio da Slovenija od sad postaje samostalnom i nezavisnom državom.

1991.
- U Zagrebu održano prvo božićno slavlje Hrvatske vojske. Ministar obrane Gojko Šušak apelirao na slogu Hrvata.
- Zračna opasnost označena u 11 hrvatskih gradova.
- Otkriven četnički masakr u zaselku Marinovići iz sela Bruška kod Benkovca. Ubijeno je deset osoba u dobi od 20 do 70 godina.
- U Joševici kod Gline četnici ubili 21 Hrvata.
- Zauzeta četnička uporišta u okolici Šibenika: Čista Mala, Dragišići i Gradina.

1992.
- Predsjednik dr. Franjo Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima u Zagrebu ministra vanjskih poslova BiH Harisa Silajdžića sa suradnicima, radi dogovora o predstojećim sastancima u Ženevi i problemima izbjeglica.
- Na području pod kontrolom UNPROFOR-a u Istočnom sektoru ubijeno više od 600 Hrvata, a više tisuća protjerano. Molimo vas da utječete da bi se Vanceov plan pomaknuo s mrtve točke, zatražio pri susretu u Osijeku predsjednik Izvršnog vijeća toga grada Branimir Glavaš od ruskog ambasadora Leonida Kerestedijanca.

1993.
- Podatak o 10.000 prognanih Srba iz Vinkovaca, koji samozvane vlasti iz UNPA područja šalju Boutrosu Ghaliju i Vijeću sigurnosti, čista je laž, odgovaraju vinkovački čelnici, jer prema popisu iz 1994. godine, u Vinkovcima je od 35.347 stanovnika bilo 28.650 Hrvata a Srba svega 3.763, manje od 12 posto.

1994.
- U prepunoj zagrebačkoj katedrali ponoćnu misu na Božić predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić, a na misi bili predsjednik dr. Franjo Tuđman, ministri, saborski zastupnici i članovi diplomatskog kora.
- U akciji HVO-a uoči Božića spriječen srpski proboj obrane na livanjsko-grahovskom bojištu i tom prigodom oslobođena 43 banjalučka Hrvata i Muslimana koje su Srbi ispred sebe držali kao robove i 'živi štit'.
- Carter samo produbljuje sukobe, napisala istaknuta kolumnistica Georgie Anne Geyer u "Washington Postu", sažimajući gledišta koja prevladavaju u američkom glavnom gradu.

1995.
- Blagdan Božić svečano proslavljen u cijeloj Hrvatskoj.
- Vlada BiH utvrdila da je za obnovu u slijedeće tri, četiri godine potrebno 51 milijarda dolara.
- U Posušju obavljena svečana primopredaja dužnosti s dosadašnjeg načelnika Glavnog stožera HVO-a general bojnika Tihomira Blaškića na general bojnika Živka Budimira.
- Armija BiH i snage bosanskih Srba razmijenile 245 ratnih zarobljenika.
- Predsjednik SAD Bill Clinton uputio božićnu poruku naciji, u kojoj se posebno obratio predstavnicima američkih oružanih snaga, medu ostalim, rekavši im: "Vaša misija mira i dobre volje u Bosni podsjeća nas na to što ovo doba godine znači za ljude širom svijeta".

1996.
- Moneta RH - hrvatska kuna, stigla u hrvatsko Podunavlje: u svojoj "skupštini" lokalni Srbi prihvatili da će se ubuduće dio javnih službi financirati kunama.

Dogodilo se 27. prosinca

1991.
- Nad Zagrebom skupina neprijateljskih aviona, koja nije bojno djelovala. Zračne uzbune u 13 hrvatskih gradova.
- Crnogorci iz Hrvatske uputili memorandum Momiru Bulatoviću: Odgovori ste za sva ubijanja, napade na Dubrovnik, pljačke i paleži, za sve ono što je nanijelo sramotu crnogorskom narodu.
- U Karlovcu, Osijeku i Vinkovcima boravila prethodnica "plavih kaciga".

1992.
- U Ženevi, uz sudjelovanje mirovnih pregovarača Vancea i Owena, pregovarali predsjednici Hrvatske i BiH, dr. Tuđman i Izetbegović.
- U Zagrebu otvoreni tajni dosjei Anketne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i pomagača u Hrvatskoj bivše Jugoslavije, iz kojih je evidentan progon hrvatskih intelektualaca koji su djelovali u razdoblju Nezavisne Države Hrvatske od 1941-1945. godine.
- Vijeće sigurnosti UN odugovlači s Rezolucijom o korištenju sile u zaštiti zračnog prostora BiH, javljaju novinski izvjestioci iz New Yorka.
- Ubojstva i protjerivanja nesrpskog stanovništva u Baranji nakon dolaska UNPROFORa čak se pojačavaju. Od 14. travnja četnici ubili više od 90, a protjerali 2.100 osoba, rekao u Osijeku ruskom ambasadoru u Hrvatskoj Leonidu Kerestedijancu povjerenik hrvatske Vlade za Baranju Marko Kvesić.
- Tri dana 386 izbjeglica iz BiH, kojima je osiguran smještaj u Poljskoj, Švedskoj i Finskoj, smrzava se u posebnoj kompoziciji na kolodvoru u Čakovcu jer nemaju odobrenje za prolaz kroz susjednu Mađarsku.

1993.
- Na zagrebačkom groblju Mirogoj, u nazočnosti više tisuća građana, pokopan Ante Vlaić, vozač humanitarnog konvoja Bijeli put", kojeg su Muslimani ubili na povratku iz Nove Bile.
- Naš je interes da se kriza okonča mirnim putem, ali je naša zadaća da hrvatske oružane snage budu uvježbane tako da u svakom trenutku, ako bude potrebno, same oslobode svaki pedalj hrvatskog teritorija,m izjavio predsjednik Tuđman na novogodišnjem primanju za dužnosnike oružanih snaga u Predsjedničkim dvorima.
- Miniranje Eparhijskog doma SPC u Karlovcu je neprijateljski čin, po svojim posljedicama tragičan ne samo za eparhiju nego i za Hrvatsku, izjavio kardinal dr. Franjo Kuharić u povodu eksplozije u karlovačkoj eparhiji.
- U oružanom sukobu UNPROFOR-a i srpskih odmetnika kraj Dragovića, Argentinci ubili jednog terorista.
- Iz Tivta, gdje je bila najveća koncentracija Hrvata u Boki Kotorskoj, u posljednje vrijeme iseljeno 250 hrvatskih obitelji.
- U ministarstvu kulture Crne Gore nalazi se 120 umjetničkih djela i 468 skica i crteža opljačkanih s dubrovačkog područja izjavio crnogorski podministar kulture Rajko Kalezić.

1994.
- Ponovno puštenom u promet auto-cestom Zagreb-Lipovac u posjet Brodsko-posavskoj i Osječko-baranjskoj županiji stigao predsjednik Tuđman.
- U Slavonskom Brodu dr. Tuđman izjavio da ćemo uskoro ići željeznicom od Zagreba do Slavonskog Broda kao i od Zagreba do Splita preko Knina.
- Na žalost u MUP-u BiH zaposleno samo 4 posto Hrvata. Hrvatska strana želi, kako to nalaže i Ustav Federacije BiH, da policijska djelatnost bude decentralizirana, a muslimanska strana želi centralizaciju kakva je bila u nekadašnjoj BiH, rekao u intervjuu "Večernjem listu" Jozo Leutar, zamjenik ministra unutrašnjih poslova BiH.

1995.
- Izvještaj o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj i na prečac prihvaćena Predsjednička izjava Vijeća sigurnosti UN-a stvorili pogrešan dojam o postojanju ozbiljnih problema i napetosti u Hrvatskoj, ističe u pismu predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN-a ruskom veleposlaniku Sergeju Lavrovu stalni hrvatski predstavnik pri UN-u Mario Nobilo.
- "Da nije bilo čvrstih jamstava vodećih svjetskih čimbenika da ćemo mirne reintegrirati okupirane dijelove zemlje, već bismo ove godine vojno oslobodili hrvatsko Podunavlje", rekao predsjednik Tuđman na primanju za članove Sabora, Vlade, ostalih visokih državnih tijela i predstavnike gospodarstvenika u Predsjedničkim dvorima.
- Ustavni sud donio odluke po kojima oporba u Zagrebu nije bila u pravu, pa Vladini zaključci i odluka o sazivanju nove konstituirajuće sjednice zagrebačke Gradske i Županijske skupštine za 2. siječnja 1996. godine - ostaju na snazi. Gradska se skupština treba konstituirati na temelju Privremenog poslovnika, koji je na snazi, što znači da će biti potrebna nazočnost barem dvije trećine izabranih članova.
- Srpski 'Radio Mirkovci' u više navrata ponovio da će "srpska dobrovoljačka garda", poznatija kao zločinački "arkanovci", nakon uspostave prijelazne administracije UN-a neko vrijeme ostati na području Baranje, istočne Slavonije i zapadnog Srijema, kako bi se uvjerila poštuju li se odredbe Erdutskog sporazuma.

1996.
- Policija u Beogradu spriječila studente da prosvjeduju beogradskim ulicama.

Dogodilo se 28. prosinca

1991.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, u svom godišnjem izvještaju hrvatskom Saboru, istakao da međunarodno priznanje predstavlja novo razdoblje u povijesti Hrvatske.
- Četnici još uvijek ne otvaraju branu na Peručkom jezeru, iako posljedice izlijevanja vode prijete Kninu i okolici.
- U Zagrebu održana osnivačka skupština Zajednice izbjeglih i prognanih Hrvata iz Vojvodine.
- Uhićeni srbijanski rezervisti na zapadnoslavonskom ratištu tvrde da su natjerani u rat.
- Društvo međunarodnog prava Slovenije predlaže za ratne zločince međunarodni sud.
- Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Perez de Cuellar i dalje tvrdi da ne postoje uvjeti za slanje mirovnih snaga na područje bivše Jugoslavije.
- Šef delegacije američkog Senata Peter Galbraith, koja je ovih dana posjetila sve jugoslavenske republike, izuzev Srbije jer je Slobodan Milošević odbio primiti delegaciju; izjavio za crnogorski tjednik "Monitor" kako je sada neizbježno da se međunarodno priznaju sve jugoslavenske republike unutar svojih republičkih granica.
- Jugoarmija raketama zemlja-zemlja bojno djelovala na području Zagreba. Pogođene dvije gostionice u prigradskim naseljima, napad je srećom prošao bez ljudskih žrtava.

1992.
- Boutros Ghali i oba supredsjedatelja, Vance i Owen, dijele mišljenje da Hrvatska daje puni prilog mirnom rješenju krize, no smatraju da je glavni problem rat u BiH, istaknuo dr. Franjo Tuđman novinarima u Ženevi.
- Nismo si mogli priuštiti laži, jer bi one bile pogubne za vjerodostojnost naših vijesti, a u Zagrebu je bilo svakodnevno 40-50 stranih TV ekipa, izjavio za "Večernji list" direktor Hrvatske radiotelevizije Antun Vrdoljak.
- Izaslanstvo Francuskog episkopata, na čelu s predsjednikom Biskupske konferencije Francuske, Josephom Duvalom, posjetilo Pakrac i Lipik i razgledalo ruševine tamošnjih župnih crkava, koje su četnici razorili.
- Predsjednik tzv. SR Jugoslavije Dobrica Ćosić ocijenio, nakon razgovora s Boutrosom Ghalijem u Ženevi, da su opasnosti vojne intervencije u BiH vrlo ozbiljne, a do normalizacije odnosa s Hrvatskom neće doći dok se ne ostvari Vanceov plan i ne riješi pitanje Srba u Hrvatskoj, prenosi njegove riječi Radio Beograd.
- U Bosni se mirovni pregovori iscrpljuju, postoje informacije o koncentracijskim logorima, divljačkim kršenjima ljudskih prava, svi međunarodni promatrači govore o srpskoj agresiji i zakonito je razoružati agresora, rekao vatikanski "premijer" Angelo Sodano dnevniku "La Stampa".
- Međunarodna će zajednica svim trima stranama u BiH predložiti nacrt budućeg ustavnog i teritorijalnog rješenja BiH, izjavio dr. Tuđman u Zagrebu po povratku iz Ženeve.

1993.
- Naš je dojam da se od svih strana u sukobu u BiH samo Hrvati pokušavaju držati sporazuma postignutih u Ženevi, stoji u pismu Mate Granića ministrima EU.
- U Makarsko primorje iz Herceg-Bosne organizirano stiglo još 500 izbjeglica iz Vareša.
- Prema istraživanjima britanskog bataljuna UNPROFOR-a, mudžahedini su u Križančevu selu mučili, vješali pa i razapinjali Hrvate, javlja HINA iz Viteza.
- U drugom krugu "demokratskih" izbora u tzv. krajini kninski zubar Milan Babić pobijedio Miloševićeva favorita Milana Martića.
- "Etničko čišćenje se nastavlja, UNPROFOR ucrtava granice na mjestima na kojima nam je zabranjeno braniti se od agresije obećavajući nam mirno rješenje, vrijeme je da napokon svoju sudbinu uzmemo u svoje ruke", stoji u zajedničkom priopćenju svih prognanika Hrvatske upućenog iz Zagreba.
- Austrijanci bi još prihvatili kršćane kao nove susjede, ali 37 posto njih odbija muslimane kao nove sugrađane i zalaže se za ograničenje prihvaćanja političkih prognanika, rezultat ankete koju je proveo list "Der Standard".

1994.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima predsjednika grčke stranke "Nova demokracija" i vođu oporbe u grčkom parlamentu Miltijadesa Everta. Evert naglasio da podupire normalizaciju hrvatsko-srpskih odnosa.
- Hrvatska sudjeluje u radu interparlamentarne unije, pri vijeću Zapadnoeuropske unije ima status gosta, a od 1995. hrvatski predstavnici dobit će pravo sudjelovanja u raspravama. U Srednjeeuropskoj inicijativi Hrvatske je na čelu radne grupe za telekomunikacije i turizam, rečeno na sjednici Odbora za vanjsku politiku Sabora Republike Hrvatske.
- "Plan Z-4 je spreman, ali ne znam kad će stranama biti formalno podnijet", rekao a dnevnik "Vjesnik" dosadašnji šef Promatračke misije EU Paul Joachim von Stulpnagel.
- Najnoviji izvještaj posebnog izvjestitelja UN za ljudska prava Tadeusza Mazowieckog nije prihvatljiv za vladu "SRJ", izjavila je Margit Savović, ministrica za ljudska prava "SRJ", ustvrdivši kako je taj izvještaj "usmjeren na to da se održi kriza u bivšoj Jugoslaviji".
- Ministar vanjskih poslova "SRJ" Vladislav Jovanović demantirao tvrdnju šefa Ureda Republike Hrvatske u Beogradu dr. Zvonimira Markovića iznesen u intervjuu "Slobodnoj Dalmaciji", da je priznanje Hrvatske od Beograda na vidiku".

1995.
- Ne počne li demilitarizacija 16. siječnja i ne bude li omogućen povratak prognanika do kraja ožujka 1996., tražit ćemo od hrvatske Vlade da poduzme sve mjere, uključujući i vojno-redarstvene, za oslobađanje istočne Hrvatske, izjavio predsjednik Zajednice prognanika Hrvatske Mato Šimić u intervjuu "Večernjem listu".
- Predsjednik Hrvatske bratske zajednice Bernard Luketić poslao pismo predsjedniku SAD Billu Clintonu, u kojem prosvjeduje zbog izjave američkog pukovnika Gregoryja Fontenota; objavljene u "Wall Street Journalu", da su Hrvati "rasisti koji ubijaju ljude zbog boje kože".
- Pripadnici Armije BiH i vojske bosanskih Srba ispunili dio obveze iz Mirovnog sporazuma o BiH i do ponoći se povukli s ključnih položaja na crtama razdvajanja oko Sarajeva.

1996.
- U Beogradu i dalje traju prosvjedi protiv izborne prijevare Miloševićevog režima, a predsjednica Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Leni Fischer predlaže nametanje sankcija Beogradu.

Dogodilo se 29. prosinca

1990.
- Sve bitke za svoju suverenost još dobili, ali konačni rat ne možemo izgubiti - rekao predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman na obilježavanju 155. obljetnice "Lijepe naše" i 55. obljetnice podizanja spomenika hrvatskoj himni u Zelenjaku, na cesti između Klanjca i Kumrovca.
- Ubojicu policajca Gorana Alavanje terorista Luku Ličinu čuva u Gračacu dvadesetak dobro naoružanih čuvara, tako da je nedostižan hrvatskoj policiji.
- Novi hrvatski Ustav je sažetak sveukupne hrvatske povijesti, istaknuo predsjednik Tuđman u intervjuu za HTV.

1991.
- Karlovac deveti dan za redom pod udarom topništva jugovojske. U dosad najžešćim napadima i razaranjima poginulo sedam ljudi a 37 ranjeno. Topničkim projektilima pogođena karlovačka bolnica, ali i Pravoslavna crkva sv. Nikola.
- Modeli školovanja srpske djece u Hrvatskoj razradit će se poslije rata u dogovoru s legitimno izabranim predstavnicima Srba, ističu u Ministarstvu prosvjete i kulture.
- Papin izaslanik kardinal Fiorenzo Angellini u pratnji kardinala dr. Franje Kuharića posjetio Sisak i upoznao se sa stradanjima Hrvata i vjernika, te razaranjem i pljačkom svih rimokatoličkih crkava i kapelica na okupiranom području Banije.
- U povodu 'Iseljeničkog dana' u zagrebačkoj Katedrali svečanu euharistiju vodili kardinali dr. Franjo Kuharić i Fiorenzo Angellini.
- U Đakovačko-srijemskoj biskupiji prognano 200.000 katolika, porušene 63 crkve ili kapele, te 47 župnih kuća ili samostana.

1992.
- Francuska je vlada bila vrlo spora u razumijevanju stanja u Hrvatskoj, rekao monsignor Joseph Cuval, predsjednik Biskupske konferencije Francuske, nakon posjeta Lipiku, Pakracu i Đakovu.
- Protiv Beograda, Miloševića i Karadžića može igrati samo jedna karta - stvarni ultimatum ili sila, komentiraju hrvatska glasila skromne rezultate ženevskih razgovora.
- Skupština tzv. SR Jugoslavije izglasovala nepovjerenje premijeru Milanu Paniću i njegovoj vladi, a odluku većinom glasova donijela oba skupštinska vijeća, javlja Radio Beograd.

1993.
- Prema podacima Odjela zdravstvene statistike Instituta za zaštitu majki i djece, od srpnja 1991. u ratu protiv Hrvatske poginulo 171 dijete, a 712 ih je ranjeno.
- Muslimanska vojska ne dopušta UNPROFOR-u ulazak u Križančevo selo, gdje su Muslimani 22. prosinca masakrirali hrvatsko pučanstvo.

1994.
- Uprava Nacionalnog parka "Krka" podnijela zahtjev UNPROFOR-u za provođenje interventnih mjera za zaštitu Guduče i Prokljanskog jezera od onečišćenja naftom, nakon izlijevanja 34 tone nafte, za što se okrivljuju kenijski unproforci.
- Zapovjednici UNPROFOR-a u BiH general Michael Rose izjavio za radio BBC kakov vjeruje da sada sve strane u BiH pokazuju dobru volju da se završi rat.
- U hotelu "Internacional" u Zagrebu predstavljena knjiga dr. Šime Đodana "Bosna i Hercegovina - hrvatska djedovina kroz povijesna vrela".

1995.
- "Svojim pobjedama Hrvatska je izmijenila ne samo svoje lice pred svijetom nego i ovaj dio svijeta", rekao predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman na svečanom primanju za predstavnike Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Hrvatske vojske, udruga dragovoljaca i prognanika u Predsjedničkim dvorima.
- Predsjednik Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima posebnog izaslanika glavnog tajnika UN-a general bojnika Jacquesa Kleina, zapovjednika Prijelazne uprave UN-a za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem, koji mu je naglasio da su hrvatska suverenost i teritorijalni integritet neupitni, te da je međunarodna zajednica odlučna u namjeri da se reintegracija izvrši što brže.

1996.
- U BiH ponovno počela sinkronizirana kampanja protiv bosanskih Hrvata.

Dogodilo se 30. prosinca

1991.
- Proces priznavanja Hrvatske više se ne može zaustaviti, rekao u novogodišnjem razgovoru s novinarima vodećih hrvatskih listova i radio-televizije predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.
- Jugovojska i četnici nastavili razaranje Karlovca.
- U Karlovcu poginuo novinar američke agencije WTN Živko Krstičević.
- "Rat će završiti kada srpska vojska uđe u Zagreb", izjavio u Beogradu Mirko Jović, predsjednik Srpske narodne obnove i komandant zloglasnih "Belih orlova".
- "Krnje" predsjedništvo ostatka Jugoslavije (u kome su još samo Srbija i Crna Gora, preko potpredsjednika Branka Kostiće prijeti da će primati "srpsku republiku krajinu'.
- Herojski Radio Vukovar u izboru splitske "Slobodne Dalmacije" proglašen novinskom redakcijom godine.
- Kaznena ekspedicija srbovojske i policije na Kosovu.
- Još jedan četnički pokolj u okolici Zadra. U selu Jasenice ubijeno pet starijih osoba u dobi od 70 do 75 godina, dok je jedan .stariji čovjek ubijen u zatvoru kod Obrovca.
- Jugovojska raketirala duševnu bolnicu u Gradini kod Donjeg Zemunika.
- U Hrvatskoj, prema podacima Ureda za prognanike i izbjeglice hrvatske Vlade, ima 700.000 prognanih i izbjeglih ljudi.

1992.
- Još polovicom srpnja ove godine donijeli smo odluku da Hrvatska više ne može primati izbjeglice, no pod pritiskom hrvatske javnosti, međunarodna zajednice i same BiH dajemo tranzitne, ali i trajne, dozvole ulaska, rekao novinarima u Zagrebu potpredsjednik hrvatske Vlade dr. Mate Granić.

1993.
- Kanadsko ministarstvo obrane priopćilo da je incident na mostu kod Visokog, u kojem su pijani bosanski Srbi zarobili 11 kanadskih vojnika pripadnika UNPROFOR-a, postrojili ih i pucali im pod noge, uobičajena opasnost kojoj je izložena operacija očuvanja mira.
- Ranjeni japanski novinar Tsotsumi Yamauchi detaljno opisao kako je poginuo vozač konvoja "Bijeli put" Ante Vlaić.
- Novinar britanskog "Daily telegrapha" Robert Fox u srednjoj Bosni došao do otkrića da SS Handžar divizija vlada Fojnicom.

1994.
- Počevši od danas, 30. prosinca, auto-cesta Zagreb-Lipovac otvorena 24 sata za sav promet, izjavio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova RH Joško Morić.
- Šibenska županija tražit će od UNPROFOR-a milijun maraka zbog izljeva 34 tone nafte, koje su prouzročili pripadnici kenijskog bataljuna nedaleko sela Žažvića kraj Bribirskh Mostina na okupiranom teritoriju.
- Hrvatska policija doći će na granice Republike Hrvatske a osigurat ćemo red i mir i u UNPA-područjima, izjavio u intervjuu "Večernjem listu" ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Ivan Jarnjak.

1995.
- Zapovjednik IFOR-a u BiH američki admiral Leighton Smith i formalno obavijestio vlasti pobunjenih bosanskih Srba da ne može produljivati rok za povratak dijelova Sarajeva pod njihovom kontrolom u okvir Federacije BiH.

1996.
- Lokalni izbori u istočnoj Slavoniji, na području pod kontrolom UNTAES-a, održat će se 16. ožujka, a hrvatska Vlada i UNTAES potpisat će Memorandum o razumijevanju, koji ljudima na tom području štiti ljudska prava po međunarodnim standardima, dogovoreno u Zagrebu između generala Kleina i predsjednika Tuđmana.

Dogodilo se 31. prosinca

1991.
- U Vukovar ćemo se vratiti i ponovno ga izgraditi, rekla u novogodišnjem razgovoru za "Večernji list" doktorica Vesna Bosanac.

1992.
- Mi smo BiH priznali, ali se ona može održati samo kao konfederalna zajednica triju ravnopravnih naroda, izjavio predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman u novogodišnjem razgovoru s novinarima hrvatskih javnih glasila u Zagrebu.
- Prema podacima UNHCR, u Hrvatskoj se nalazi 618.000 registriranih prognanika i izbjeglica, izjavio Jose Maria Mendiluce, izaslanik Visokog komesarijata UN za izbjeglice.

1993.
- "Svi naši napori bit će usmjereni na to da vratimo hrvatska područja pod zaštitom UNPROFOR-a u okrilje domovine a prognanike i izbjeglice na njihova djedovska ognjišta u Hrvatskoj i BiH", stoji u novogodišnjoj čestitci predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

1994.
- Papa Ivan Pavao II proglašen osobom godine "Večernjeg lista".
- Thomas Lippman u "Washington Postu" izvješćuje da je State Departement optužio snage bosanskih Srba za novi niz zločina i "etničkog čišćenja", te da su SAD dale 13 milijuna dolara vrijednu pomoć za uspostavu suda UN za ratne zločine u Den Haagu.
- "Bosna je nedvojbeno povijesno i geopolitički dio jedinstvenog prostora sa sadašnjom Republikom Hrvatskom", izjavio u intervjuu "Nedelnoj Dalmaciji", dr. Ivo Korsky, hrvatski i emigrantski političar iz Buenos Airesa.

1995.
- Prema ocjeni najtiražnijeg dnevnog lista u Hrvatskoj, "Večernjeg lista", za osobu godine proglašen predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, a kao događaj godine proglašena operacija "Oluja".

1996.
- Predsjednik Tuđman, prema istraživanju "Večernjeg lista" i agencije "Metron", najpozitivniji i najprihvatljiviji hrvatski političar 1996. godine.
- Danas istječe dvoipolgodišnji mandat EU-a Mostaru.

25.10.2006. u 16:17 • 0 KomentaraPrint#

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv