Hrvatski spomenar

srijeda, 25.10.2006.

1. PROSINCA -- 10. PROSINCA

Dogodilo se 1. prosinca

1989.
- U središtu Ljubljane, unatoč mitinga, okupilo se nekoliko desetaka mitingaša, a policija uhitila 13 osoba koje su odbile poziv da se mirno raziđu.
- U Nišu kamenovane slovenske prodavaonice.

1990.
- Britanski list "European" navodi da je među elitnim oficirima JNA 80 posto Srba i 96 posto komunista.

1991.
- Hrvatska Vlada imenovala povjerenike za dubrovačku i osječku regiju.
- Jedna protuzračna raketa i nekoliko granata ispaljeno s teritorija Srbije na Mađarsku.
- Jedinice JNA i srpskih terorista nastavljaju artiljerijske napade na civilne ciljeve u Slavoniji.
- Specijalni izaslanik UN-a Cyrus Vance stigao u Beograd, prvu postaju svoje misije. Naime, on Će provjeriti da li je sazrela situacija za slanje mirovnih snaga UN-a.
- Nastavlja se selidba JNA iz Zagreba. Hrvatska vojska preuzela zgradu Komande Pete vojne oblasti JNA i Dom JNA.

1992.
- "Uvjeren sam da će Srbija napokon biti prisiljena prihvatiti da nije mogla stvoriti 'veliku Srbiju' od dijelova Hrvatske i da neće moći priključiti BiH Srbiji i njihovoj trećoj Jugoslaviji", izjavio na konferenciji za tisak u Zagrebu dr. Franjo Tuđman.
- Komisija UN za ljudska prava prihvatila u Ženevi Rezoluciju o stanju ljudskih prava na području bivše Jugoslavije, što je značajan korak u smjeru kvalificiranja zločina učinjenih u BiH i Hrvatskoj kao genocida.

1993.
- Hrvatska je delegacija ostala pri dosad postignutim sporazumima u sklopu Ženevske konferencije i dogovorenoga na brodu "Invincible", no muslimanska je delegacija povećala zahtjeve, rekao dr. Franjo Tuđman po povratku iz Ženeve u Zagreb.
- Hrvatska je spremna osigurati gospodarski, prometni i trgovinski izlaz BiH na more, ali ne i teritorij, rekao hrvatski ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić na zasijedanju KESS-a u Rimu.

1994.
- Snage bosanskih Srba prešle granicu između BiH i Hrvatske, u Sjevernom sektoru, napale promatračku točku ukrajinskog bataljuna UNPROFOR-a zarobile sedmoricu "plavaca" i odveli ih u BiH, priopćeno na novinskoj konferenciji u sjedištu snaga UN u Zagrebu.
- Hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman odlikovan u Buenos Airesu "Velikim lancem s ordenom generala San Martina", a šefu argentinske države i vlade Carlosu Menemu uručeno odličje "Velereda kralja Tomislava". Dr. Tuđman tom prigodom istaknuo da je Argentina nakon II svjetskog rata pružila utočište za 10.000 hrvatskih političkih emigranata i da je među prvima priznala Republiku Hrvatsku.
- Pakleni da za Bihać, na kojeg je palo 3.000 granata, pa se govori da Bihać postaje drugi Vukovar.

1995.
- Najnovija rezolucija Vijeća sigurnosti o okupiranim dijelovima Hrvatske i tehničkom produžetku mandata UNCRO-a do sredine siječnja iduće godine ne znači produženje mandata UNCRO-a, nego je riječ o prijelaznoj rezoluciji, prijelaznom mandatu, dok Vijeće ne odluči koje će snage poslati da provedu temeljni sporazum o reintegraciji okupiranih hrvatskih područja, izjavio predsjednik Tuđman na konferenciji za domaće i strane novinare u Zagrebu.
- U očekivanju odluke o provedbi Rezolucije 1.022 Vijeća sigurnosti, kojom su suspendirane trgovinske sankcije protiv SRJ, Austrija ukinula zapreke za uvoz i izvoz za Srbiju i Crnu Goru.
- NATO odobrio odluku da u BiH pošalje prethodnicu od 2.600 američkih, francuskih i britanskih vojnika, kako bi se pripremila operacija provedbe mira u BiH, u kojoj će sudjelovati ukupno 60.000 pripadnika međunarodnih snaga.
- OESS je bila prva međunarodna organizacija u koju je samostalna Hrvatska bila primljena, a bila je i prva koja je bivšu država SFRJ zbog agresije suspendirala iz članstva, izjavio u intervjuu za "Večernji list" hrvatski veleposlanik u OESS-u dr. Darko Bekić.
- Čelnik bosanskih Srba Karadžić traži od Francuske potporu za postizanje boljeg rješenja za Srbe u Sarajevu u zamjenu za oslobađanje dvojice francuskih pilota, piše "Le Figaro".

1996.
- Njemačke postrojbe u sklopu IFOR-a iz Hrvatske odlaze u BiH - u novoj mirovnoj misiji, neslužbeno nazvanoj SFOR (Snage za stabilizaciju), bit će stacionirane u blizini Sarajeva.
- Predsjedništvo BiH se usuglasilo, nakon dvomjesečnog pregovaranja, o organizaciji Vijeća ministara (vlade BiH).

Dogodilo se 2. prosinca

1989.
- U Srbiji započeo bojkot slovenskih proizvoda, a mnoga srbijanska poduzeća raskinula poslovne ugovore s poduzećima u Sloveniji.

1990.
- U Zagrebu razgovarali predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman i ministar vanjskih poslova Italije Gianni de Michelis, predsjedajući Vijeća ministara Europske zajednice.
- Savezni sekretar za narodnu obranu general armije Veljko Kadijević, u intervjuu tjedniku "Danas", tvrdi da je Teritorijalna obrana "velika podvala", jer je "baza i okosnica republičkih armija", te da će biti razoružane sve nelegalno formirane oružane formacije.

1991.
- Hrvatska Vlada objavila naredbu o uvođenju obvezne ratne dužnosti na čitavom teritoriju Hrvatske.
- JNA ispalila raketu zemlja-zemlja na mađarski grad Gore.
- Komanda zagrebačkog korpusa JNA napustila Zagreb i otišla u Banju Luku.
- Ministarsko vijeće EZ-a odlučilo koje će republike bivše Jugoslavije primiti ekonomsku pomoć od EZ-a (Hrvatska, Slovenija, BiH i Makedonija), a koje će ostati pod trgovinskim embargom (Srbija i Crna Gora).
- Ugledni profesori vodećih švedskih sveučilišta potpisali apel u kojem osuđuju neljudsku agresiju na građane Dubrovnika i sam grad.
- Cyrus Vance razgovarao s jugoslavenskim ministrom obrane Veljkom Kadijevićem, te srpskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem.

1992.
- Srpske vlasti protjerale još 522 Hrvata i Muslimana iz Bosanske Posavine.
- U četničkom granatiranju Tuzle 9 poginulih i 26 ranjenih.
- Rezolucijom Komisije UN za ljudska prava, koja je usvojena u Ženevi, Srbija (Jugoslavija) odgovorna za kršenje ljudskih prava, etnička čišćenja u BiH i Hrvatskoj, rušenja naselja, ubijanje civila.
- Austrijska policija priopćuje da su Miloševićevi i Karadžićevi sljedbenici stvorili u pokrajini Salzburg središnjicu srpske mafije.

1993.
- Predstavnici zemalja KESS-a okupljeni u Rimu dali podršku teritorijalnom integritetu Hrvatske, izjavio novinarima ministar dr. Mate Granić po povratku u Zagreb.

1994.
- U sjedištu UNPROFOR-a u Zagrebu hrvatska strana potpisala gospodarski sporazum sa Srbima iz UNPA, dok je isti sporazum potpisan u Kninu od kninskih vlasti, saznaje se iz Ureda Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Zagrebu.
- Nećemo čekati da Bihać padne. Hrvatska istinski želi politički dijalog i mirno rješenje sa Srbima, no ako oni to neće, učinit ćemo ono što bi učinila svaka država, kojoj je teritorij okupiran, istaknuo na konferenciji za novinare u Zagrebu ministar obrane Gojko Šušak.
- Veleposlanstvo Republike BiH u Zagrebu izvijestilo da se u Bihaću nalazi oko 50.000 izbjeglica i da stanovništvo doslovce gladuje.
- Srbi vode do sada najveću ofenzivu u bihaćkom džepu, koristeći se zrakoplovima i helikopterima, izjavio jučer u telefonskom razgovoru s predstavnicima BiH u Bonnu gradonačelnik Bihaća Hamdija Kabiljagić.

1995.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima izaslanstvo američkih kongresmena, koje boravi u Zagrebu u sklopu priprema za glasovanje Kongresa o odluci predsjednik Clintona o slanju i ulozi američkih snaga u BiH.
- Vijećnici udruge sedam oporbenih stranaka izabrali gradonačelnika i predsjednika Skupštine grada Zagreba, dok predstavnici HDZ-a, koji ima relativnu većinu, drže da je to nedemokratski postupak, jer će prema Poslovniku za konstituiranje Skupštine potrebna dvotrećinska nazočnost.
- Ukidanje sankcija omogućuje Beogradu ne samo zahvat u dosad "zamrznute" financijske rezerve bivše SFRJ, nego se mogu aktivirati i "zaustavljeni" ugovori. Tako, jedan s Rusijom (vojni) i milijardski zajam iz Švicarske, piše "Večernji list".
- Predsjedništvo HDZ-a BiH prihvatilo Daytonski sporazum i ostavke Krešimira Zubaka na dužnost predsjednika Predsjedničkog vijeća HR HB i predsjednika Federacije BiH, te ostavku Darija Kordića na dužnost predsjednika HDZ-a BiH.
- Američki predsjednik Bill Clinton potpisao zapovijed o slanju prvih američkih vojnika u BiH.
- Za načelnika Glavnog stožera HVO-a imenovan general Živko Budimir.

1996.
- U baranjskom selu Zmajevac i područnim školama počela za učenike pripadnike mađarske nacionalne manjine nastava po hrvatskom programu.
- Počeo sastanak na vrhu Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Lisabonu, a najvećim dijelom bit će posvećen BiH. Hrvatsko izaslanstvo predvodi premijer Zlatko Mateša, koji je u svom govoru pred 55 šefova država ili vlada istaknuo da je Hrvatska faktor stabilnosti u regiji.

Dogodilo se 3. prosinaca

1990.
- Na konferenciji za novinare u Zagrebu predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman upozorio da si general Kadijević uzima pravo kazati da vojska treba biti nosilac ustavnih socijalističkih promjena, a time se izdiže iznad Predsjedništva SFRJ kao vrhovne komande, što je zabrinjavajuće i neviđeno u novijoj povijesti.
- Nakon drugog kruga izbora u Bosni i Hercegovini HDZ BiH ima 44 poslanika u Vijeću općina Skupštine BiH.

1991.
- Procurio izvještaj promatračke misije FZ-a sa sjedištem u Hrvatskoj upućen predsjedništvu EZ-a, u kojem se JNA i Srbija direktno okrivljuju za rat protiv Hrvatske.
- Srpski teroristi teškom artiljerijom napali Vinkovce i Jarminu.
- Članovi promatračke misije EZ-a i specijalni izaslanik UN-a posjetili Osijek i okolno okupirano područje, dok su promatrači posjetili i Sisak.
SVE hrvatske pomorske luke i komunikacije od danas deblokirane, osim Dubrovnika.

1992.
- Hrvatske snage spriječile upad dviju četničkih diverzantskih grupa na hrvatski slobodni teritorij nedaleko Skradina.
- U baranjsko selo Popovac doselilo 150 srpskih obitelji, koje su odmah dobile kuće, stoku, zemlju i repromaterijal - imovinu otetu od Hrvata.
- Liječnici duboko impresionirani teškim fizičkim i psihičkim zlostavljanjima ljudi u srbijanskim logorima, istaknuto na simpoziju u Zagrebu o zdravstvenim problemima žrtava zlostavljanja u konclogorima.
- Parlamentarna skupština Zapadnoeuropske unije (WEU) zatražila od članica tog obrambenog saveza da razmotre planove za moguću vojnu intervenciju u BiH.
- Njemački šef diplomacije Klaus Kinkel poslao pisma predsjedavajućem EZ i opunomoćeniku UN za ljudska prava, Douglasu Hurdu i Tadeuszu Mazowieckom, u kojima ih podsjeća na masovna silovanja muslimanskih i hrvatskih žena u BiH, te zahtijeva da zločinci krivično odgovaraju.
- UN razmatraju Nacrt rezolucije o ljudskim pravima na području bivše Jugoslavije, koji bi bio do sada najžešća osuda Srbije.
- Srpske jedinice u Bosni imaju oko 90.000 ljudi, koje podupire 20.000 pripadnika neregularnih snaga, te nekoliko tisuća "vikend ratnika" koji dolaze na povremene pljačkaške pohode u Bosnu, procjenjuje londonski Times.

1993.
Stalni predstavnik Hrvatske pri UN dr. Mario Nobilo predao predsjedniku Vijeća sigurnosti UN kineskom veleposlaniku Li Shaoxingu pismo u kojem se traži istraga zločina počinjenih od strane Muslimana nad bosanskim Hrvatima.
- Između varaždinskog Telekomunikacijskog centra (TEC) i takovog centra u mađarskoj Nagykaniszi (TPC) uspostavljena optička telekomunikacijska veza, čime je Hrvatske preko Mađarske svjetlovodom povezana s 10 zapadnoeuropskih zemalja i uključena u TEL World, europski telekomunikacijski sustav.
- Pariška skupština WEU (Zapadnoeuropske unije) potvrdila poznate europske stavove o rješenju jugoslavenske krize, a glavni tajnik NATO-a Manfred Woerner je rekao da se ne mogu ukinuti sankcije Srbiji dok se ne riješi pitanje Kosova i ljudskih prava u Srbiji, izjavio hrvatski predstavnik dr. Žarko Domijan po povratku iz Pariza u Zagreb.

1994.
- Ministri kontaktne skupine, nakon sastanka u Bruxellesu, objavili izjavu, u kojoj i dalje traže da se poštuje integritet BiH, ali da se omoguće jednaki i uravnoteženi sporazumi za bošnjačko-hrvatsku i srpsku stranu.
- Rusija vetom spriječila prihvaćanje rezolucije Vijeća sigurnosti UN, kojom se zahtijevalo da se iz "SRJ" u UNPA-područja ne prevozi ništa osim humanitarne pomoći.
- Francuska vojska dostavlja informacije bosanskim Srbima kako bi izbjegli udare NATO-a, a dokaze za angažman Francuske protiv vlastitih saveznika donosi milanska "Panorama".

1995.
- U Rovinju počinje Europski kongres Međunarodnog vijeća za vojni sport - CISM. Organiziranje kongresa dobila Hrvatska na Svjetskom kongresu CSIM-a u Pekingu, nakon operacije "Bljesak".
- Dosad ekshumirano više desetaka žrtava srpskih zločina u zadarsko-kninskoj županiji Lovincu, Obrovcu, Nadinu, Lisičiću, Medviđi, Benkovcu i Sopotu.
- S obzirom da na sjednici Skupštine Zagreba nije bilo dvotrećinske većine, potrebne prema privremenom Poslovniku Gradske skupštine, Gradska skupština grada Zagreba nije izabrana, izjavio za "Večernji list" ministar uprave hrvatske Vlade Davorin Mlakar.
- Nekoliko tisuća Posavaca prosvjedovalo na zagrebačkom Trgu Francuske Republike protiv Daytonskog sporazuma.

1996.
- Predsjednik Tuđman sa suradnicima posjetio hrvatsko Podunavlje i Vukovar.
- Na mostu Erdut - Bogojevo, gdje je iznad Dunava granični prijelaz između Hrvatske i SRJ, od danas se nalaze hrvatski carinici.

Dogodilo se 4. prosinaca

1989.
- Predsjedništvo SR Slovenije osudilo sve češće napade na Predsjedništvo SFRJ i njegova predsjednika Janeza Drnovšeka.

1990.
- Presjedništvo Republike Hrvatske proširilo zahtjev upućen Predsjedništvu SFRJ, da razmotri pitanje depolitizacije JNA, zahtjevom za ispitivanje političke odgovornosti Veljka Kadijevića za izjave izvan njegove nadležnosti.
- U drugom izbornom krugu za poslanike u Vijeću općina Skupštine BiH u općini Novi Travnik najviše glasova dobio Ivo Skopljaković iz HDZ-a BiH.

1991.
- Hrvatski Sabor usvojio Ustavni zakon o ljudskim pravima i slobodama i o pravima etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina u Republici Hrvatskoj.
- JNA ne poštuje mirovni sporazum, te napada Dubrovnik.
- Pukovnik JRM Mirko Bjelanović prijeti da će razoriti Pulu ako se ne skine hrvatska zastava s bivšeg doma JNA i kasarne.
- U banijskom selu Kukuruzari srpski teroristi ubili članove obitelji Jergović, 80-godišnju staricu, njenog sina i suprugu, a ostatak obitelji deportirali u Srbiju.
- Predsjednik Tuđman i specijalni izaslanik UN-a Cyrus Vance razgovarali o mogućnosti dolaska mirovnih snaga UN-a.
- Mađarsko ministarstvo vanjskih poslova prigovorilo Srbiji zbog kršenja ljudskih prava mađarske manjine u Vojvodini.

1992.
- U Šopotu kod Benkovca četnici ubili još četvero Hrvata.
- Hrvatska policija vratila s prijelaza u Turnju francuske unproforce koji su bez deklaracije vozili u Kladušu 45 tona brašna.
- Bivši američki predsjednik Ronald Reagan pozvao NATO na intervenciju u BiH, u govoru koji je održao na Sveučilištu u Oxfordu.
- Ekumensko vijeće crkava osudilo u Ženevi kolektivno silovanje žena u logorima koji su namjerno s takvim ciljem otvoreni u BiH.
- Na sastanku radne grupe za humanitarna pitanja Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji u Ženevi, hrvatski predsjednik dr. Mate Granić iznio probleme izbjegličke krize u Hrvatskoj, te upozorio na neefikasnost UNPROFOR-a u razoružavanju tzv. srpske specijalne policije i odbijanje kninskih vlasti da prihvate Vanceov plan.

1993.
- U Zagrebu objavljeno izvješće Boutrosa Ghalija Vijeću sigurnosti o provedbi Rezolucije 871, u kojem on smatra da je nepotrebno razmatrati mandat UNPROFOR-a u Hrvatskoj.
- Boutros Ghali imenovao japanca Yasushija Akashija svojim novim posebnim izaslanikom za bivšu Jugoslaviju i šefom misije UNPROFOR-a.
- U Korčulu stiglo 300 izbjeglica Hrvata iz Ljubuškog, Čitluka, Konjica i Kiseljaka.

1994.
- Počinje summit na vrhu Konferencije o Europskoj suradnji i sigurnosti u Budimpešti.
- Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman vratio se iz državnog posjeta Čileu i Argentini.
- Martićevi četnici žestoko napali Vedro Polje, Izačić, Vikiće, Gatu i Tržačka Raštela iz smjera Ličkog Petrovog Sela, Plješivice i Kordunskog Ljeskovca, iz UNPA zone Republike Hrvatske granatama razarani Bihać i Velika Kladuša.
- U Beograd doputovali francuski i britanski ministar vanjskih poslova, Alain Juppe i Douglas Hurd, i odmah se iza zatvorenih vrata sastali sa Slobodanom Miloševićem. Jedan francuski diplomat prije dolaska izjavio: "Odlučili smo igrati na Miloševića i kod toga ostajemo".

1995.
- Slijedeći mjesec demobilizirat će se 42.000 vojnika, a uklanjanje mina jedan je od preduvjeta za gospodarsku obnovu ratom pogođenih područja, zaključak sjednice Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti održane pod predsjedanjem dr. Franje Tuđmana.
- Važno je okrenuti se budućnosti odnosno rješavanju humanitarnih pitanja, izgradnji povjerenja i svekolikoj normalizaciji odnosa među državama proizašlim iz bivše Jugoslavije, izjavio predsjednik Tuđman primajući posebnu izvjestiteljicu Komisije za ljudska prava UN Elizabeth Rehn.
- Na temelju izvješća ministra uprave Davorina Mlakara, a na prijedlog potpredsjednice dr. Ljerke Mintas-Hodak, hrvatska Vlada zaključila da 2. prosinca nije konstituirana Gradska skupština Zagreba, niti Skupština Zagrebačke županije, jer na sjednici nije bilo prisutno potrebnih dvije trećine članova.
- Predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović zamolit će mudžahedine iz muslimanskih zemalja da napuste BiH, izjavio u Washingtonu zapovjednik američke vojske general John Sahlikashvilr. Prema navodima UN u BiH je između t .500 i 3.000 mudžahedina.

1996.
- "Mirne demonstracije žena", kako je prvo glasnogovornik UNTAES-a Philip Arnold nazvao okupljanje Srba u središtu Vukovara, pretvorile se u divljački napad razularene rulje na deset hrvatskih novinara, koji su u organizaciji UNTAES-a pozvani na izložbu slika djece.
- Zaboravite na autonomiju jer hrvatska vlast na to ne pristaje - stoji u pismu generala Kleina "oblasnoj vladi" Srba u hrvatskom Podunavlju.
- Počela londonska konferencija o provedbi mira u BiH (London 2).
- Na međunarodnom kaznenom sudu pročitana nova optužnica generalu Tihomiru Blaškiću, broj točaka optužnice koje terete Blaškića smanjen, no dojam je da optužba još uvijek nema valjanih dokaza, iako je Blaškić već osam mjeseci u pritvoru.

Dogodilo se 5. prosinaca

1990.
-Ako nam danas prijete otvorenom upotrebom oružane sile i ako navješćuju da će razoružati ilegalne grupe i vojske, odnosno sve one koje nisu zakonom i Ustavom predviđene kao oružane snage, onda ih upućujemo da takvih ima i u Hrvatskoj. To su četničke divizije u Kninu! - rekao dr. Franjo Tuđman na svečanosti otkrivanja biste hrvatskog velikana Stjepana Radića u istoimenom studenskom domu u Zagrebu.
- Vlada Republike Hrvatske zatražila od Saveznog izvršnog vijeća smjenjivanje i političku odgovornost saveznog sekretara za narodnu obranu Veljka Kadijevića.

1991.
- Sabor Republike Hrvatske prihvatio dolazak i razmještaj medunarodnih mirovnih snaga u Hrvatskoj.
- Hrvatska priznala Ukrajinu.
- Stipe Mesić, posljednji predsjednik jugoslavenskog Predsjedništva, zaključkom hrvatskog Sabora službeno je prestao obavljati tu dužnosti s datumom 8. lístopada 1991.
- Hrvatska vlada poslala otvoreno pismo talijanskom ministru vanjskih poslova de Michelisu, koji tvrdi da novi zakon o pravima manjina ne zadovoljava interesa talijanske manjine u Hrvatskoj.
- Dvjesto i sedamdeset civila iz Vukovara stiglo u Zagreb nakon užasnih mučenja u srpskim zatvorima.
- Osijek ponovo napadnut teškom artiljerijom.
- Francuski ministar za humanitarne poslove Bernard Kouchner zajedno s delegacijom, te promatračka misija EZ pod vodstvom Jeremy Varcuea, posjetili vinkovačku ratnu zonu. Tijekom njihovog posjeta JNA napala bolnicu.
- U Cavtatu započeli prvi razgovori između hrvatske Vlade i predstavnika JNA o normaliziranju života u Dubrovniku.
- U Zagrebu osnovana komisija za prikupljanje informacija o genocidu nad Hrvatima u Srijemu i Bačkoj.
- U Beogradu oko 200 srpskih rezervista demonstriralo protiv rata, nakon dva mjeseca provedena na fronti u Hrvatskoj.
- Hrvatski ministar zdravstva dr. Andrija Hebrang zauzeo se zajedno s Bushom, Gorbačovom, Genscherom i predstavnicima svih svjetskih humanitarnih organizacija za spas bolesnika i osoblja vukovarske bolnice.
- Cyrus Vance i Slobodan Milošević u Beogradu razgovarali o ulozi mirovnih snaga UN-a.
- Njemački kancelar Helmut Kohl i ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Genscher razgovarali s hrvatskim predsjednikom Tuđmanom o priznanju Hrvatske, uključenju mirovnih snaga UN-a, te o ekonomskoj i drugoj pomoći.

1992.
- Seksualno zlostavljanje žena najveći je zločin ovoga rata, rekao kardinal dr. Franjo Kuharić na konferenciji za novinare u Zagrebu.
- Dvjestotinjak dana četničkih krvavih orgija u Bosanskoj Posavini odnijelo u smrt 150 civila uz 700 ranjenih, odgovor je iz Slavonskog Broda potpredsjedniku Sabora Milanu Đukiću, "zabrinutom" za sudbinu Srba na ovom području.
- Trideset tisuća prognanika osječke općine uputilo pismo B. Ghaliju i S. Nambiaru u kojem upozoravaju da su već drugu godinu prognanici iz svojih domova.
- Slovenski predsjednik Milan Kučan izjavio Reuteru da treba ukinuti međunarodni embargo na uvoz oružja u BiH.

1993.
- Bivša britanska premijerka lady Margaret Thatcher uputila pismo posebnom izvjestitelju Komisije UN za ljudska prava Tadeusu Mazowieckom, u kojem mu skreće pažnju na nepoznatu sudbinu nestalih bolesnika iz vukovarske bolnice, te još jednom naglašava svoju osudu srpske agresije na Hrvatsku i BiH.
- Četnici iz okupiranog dijela sjeverne Dalmacije ponovo žestoko projektilima tuku priobalna mjesta zadarskog primorja, kao i dosad najnapadaniji Biograd i Pakoštane.
- Nacionalna federacija američkih Hrvata (NFCA) - svojevrsni lobby američkih Hrvata za Hrvatsku, osnovat će se potkraj siječnja, a kako je u Washingtonu izjavio g. Stev Rukavina, član Privremenog upravnog odbora, na osnivačkoj skupštini 22. i 23. siječnja 1994, očekuje se oko 100 delegata.

1994.
- U Budimpešti počeo dvodnevni summit šefova država i vlada zemalja članica Konferencije o europskoj sigurnosti i suradnji, na kojoj je hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u sam govoru istaknuo da bi nastavak okupacije hrvatskog teritorija i širenje sukoba u BiH mogli primorati hrvatsku vladu na preispitivanje njene politike davanja prednosti političkom rješavanju problema. Predsjednik Tuđman sastao se i razgovarao i s predsjednikom SAD B. Clintonom.
- Srbi ne dopuštaju prolaz konvoju humanitarne pomoći za bihaćku bolnicu, koji već četvrti dan stoji u Mošćenici kod Siska.
- Predsjednik Skupštine okruga Bihać Hamdija Kabiljagić uputio je dramatičan apel UN-u, NATO-u, predsjedniku SAD i drugim ličnostima, kojim ih upozorava da mogu biti svjedoci masovnog umiranja od gladi 250.000 ljudi, jer u ovu opkoljenu zaštićenu zonu već sedam mjeseci nije stigla nikakva humanitarna pomoć.
- Srbi ne vode rat samo protiv bosanske vlade nego i protiv UN, izjavio u Sarajevu glasnogovornik UNPROFOR-a Thant-Myint-U, koji je istaknuo da Srbi uporno blokiraju misiju Zaštitnih snaga, istodobno držeći u zatočeništvu 349 pripadnika UNPROFOR-a.
- Njemački mediji ocijenili sastanak kontaktne skupine u Bruxellesu kao posvemašnji poraz Zapada i proglasili Miloševića pobjednikom.

1995.
- Predsjednik Tuđman, primajući u Predsjedničkim dvorima visoku povjerenicu UN-a za izbjeglice Sadako Ogatu, istaknuo da ni jedna država nije do te mjere opterećena pitanjem izbjeglica i prognanika kao Hrvatska, te da je pomoć međunarodne zajednice do sada bila nedostatna. Ogata je najavila financijsku potporu Hrvatskoj u visini 32 milijuna dolara.
- Glavni tajnik i Vijeće sigurnosti pripremaju provediv model reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, zatim će uslijediti međusobno priznavanje Hrvatske i Srbije u međunarodno priznatim granicama, izjavio u intervjuu 'Večernjem listu" hrvatski veleposlanik pri UN-u Mario Nobilo.
- Američki predsjednik Bill Clinton razmišlja o mogućnosti da ovog mjeseca posjeti Sarajevo, kako bi pokazao američku potporu mirovnom procesu, piše "Washington Post".
- Posrednik EU Carl Bildt prihvatio dužnost koordinatora provedbe mirovnog plana za BiH.

1996.
- Još o 16.000 nestalih ljudi u BiH ništa se ne zna, rekao u Londonu predsjednik Međunarodnog Crvenog križa Cornelio Sommaruga.
- Ministar Kinkel priopćio u Londonu hrvatskom kolegi Graniću da je njemački kancelar Helmut Kohl prihvatio poziv predsjednika Tuđmana da iduće godine posjeti Hrvatsku.
- Svjetska banka u Washingtonu odobrila Hrvatskoj zajam u visini od 102 milijuna dolara.
- Na londonskoj konferenciji osuđeni postupci Miloševićevog režima, a bosanskim liderima postavljen ultimatum: što više suradnje u provedbi Mirovnog sporazuma, to više međunarodne pomoći i obrnuto, izostane li suradnja, nema ni pomoći.

Dogodilo se 6. prosinca

1990.
- Sabor Republike Hrvatske zadužio svoju delegaciju u Vijeću republika i pokrajina na Skupštine SFRJ da inicira postupak za razrješenje Veljka Kadijevića s funkcije saveznog sekretara za narodnu obranu.

1991.
- JNA i srpski teroristi bombardiraju Osijek i Dubrovnik. Oba su grada u plamenu.
- U Dubrovniku poginulo 19, a ranjeno 60 građana.
- Sisak i Karlovac pod artiljerijskom vatrom.
- Francuski intelektualci, uključuju i poznatog pisca Eugenea Ionescoa; poslali apel predsjednicima europskih država da priznaju neovisnost Hrvatske.
- Masovne demonstracije podrške Hrvatskoj održavaju se u 46 gradova i sveučilišta Sjeverne Amerike, Europe i Australije.
- SAD uvele trgovinski embargo na cijelo podru je bivše Jugoslavije.
- Zakoni koji se tiču talijanske manjine u Hrvatskoj zadovoljili Rim.

1992.
- Turski predsjednik Turgut Ozal poziva predsjednika SAD Georgea Busha da povede vojnu operaciju u BiH.

1993.
- Hrvatska ne bi pristala zamijeniti Prevlaku samo za Neum, riječ je o sveobuhvatnom rješenju, koje bi osiguravalo područje Dubrovnika i donijelo mir, i u tom pogledu taj prijedlog međunarodne zajednice nismo prihvatili nego smo ga uzeli u razmatranje, rekao predsjednik Tuđman na tiskovnoj konferenciji u Zagrebu.
- Još jedan težak ratni dan na zadarskom području, granate padale po Poličniku, Prkosu, Kašiću, Paljuvu, Zemuniku Donjem, no, na sreću, sam Zadar bio pošteđen.
- Takozvana SRJ posredno priznaje umiješanost svoje armije u tragična zbivanja u Hrvatskoj.
- Obilježena dvogodišnjica napada na Dubrovnik.
- Na osječkom području, prema podacima Regionalnog ureda za prognanike i izbjeglice, popisano ukupno 69.417 prognanih osoba.
- Žestoki napadi MOS-a na većini bojišta HR Herceg-Bosne, najdramatičnije oko Žepča.
- Najmanje pet osoba poginulo, a pet ih ranjeno od srpskog bombardiranja Sarajeva.
- Kako se približavaju izbori za predsjednika tzv. republike srpske krajine, beogradski režim se sve više podržava Milana Martića, bivšeg policajca, kao idealnog čovjeka za to mjesto.

1994.
- Ruska pregovaračka ekipa potpuno "minirala" dokumente o stanju u zemljama nastalim na području bivše Jugoslavije i deklaraciju o Bihaću na sastanku KESS-a u Budimpešti.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman vratio se u Zagreb iz Budimpešte, gdje je sudjelovao u dvodnevnom sastanku na vrhu šefova država i vlada članica KESS-a.
- Ministri kontaktne skupine zemalja članica Islamske konferencije na sastanku u Ženevi, na kojem su sudjelovali i Alija Izetbegović i dr. Mate Granić, zatražili ukidanje embarga na uvoz oružja za BiH i Hrvatsku.
- HVO na livanjskom bojištu postigao nove uspjehe: ovladao naseljima Gubinom, Vedrim Poljem, Bobušićima, Sajkovićem, Barosima i Rosićima, a izlaskom na Troglav, Hrvatsko vijeće obrane praktično došlo do granice BiH i Hrvatske, izvijestio Odjel za informiranje Političke uprave Ministarstva obrane HR Herceg-Bosne.

1995.
- Budući da svi koji su došli u istočnu Slavoniju mog ostati ili otići, a istodobno svi protjerani imaju pravo na povratak, to će u praksi stvoriti probleme, rekao potpredsjednik hrvatskog Sabora Vladimir Šeks u razgovoru s predstavnicima Međunarodne komisije za Balkan.
- Prethodnica od 45 NATO-vih vojnika stigla u Zagrebačku zračnu luku Pleso gdje će se zadržati neko vrijeme, a krajnji cilj njihova putovanja je Sarajevo.
- Treba kazniti one koji su osumnjičeni za ratne zločine učinjene na tlu bivše Jugoslavije, jer se bez pravde neće moći uspostaviti nikakav mir izjavio američki predsjednik Bill Clinton skupni predstavnika privatnih humanitarnih udruga u Washingtonu.

1996.
- Na Donatorskoj konferenciji u Zagrebu u organizaciji UNTAES-a za obnovu Podunavlja obećano za iduću godinu 34 milijuna dolara.

Dogodilo se 7. prosinca

1989.
- Vođa talijanskih socijalista Bettino Craxi u Washingtonu oštro osudio Jugoslaviju zbog sušenja Azemu Vllasiju, a proces nazvao političkim.

1990.
- U Celju predsjednici Hrvatske i Slovenije dr. Franjo Tuđman i Milan Kučan iznijeli svoja stajališta za razrješenje jugoslavenske krize. Za predsjednika Tuđmana postoji samo jedna mogućnost - demokratske dogovor, ako ga nije moguće postići, onda potpuna suverenost i samostalnost Hrvatske.
- Sabor Republike Hrvatske donio zakon da je Božić državni blagdan.
- Nespremnost saveznog premijera Ante Markovića da se uhvati ukoštac sa svojim ministrom obrane upućuje na to da Kadijevićev intervju nije običan intervju prvog jugoslavenskog generala, nego službeni stav JNA.

1991.
- Francuski brod bolnica "La Rance" isplovio iz talijanske luke Ancona na svoju tre u humanitarnu misiju u Hrvatsku.
- U Srebrenom, predstavnici hrvatske Vlade JNA potpisali dogovor o primirju za Dubrovnik, samo dan nakon divlja kog napada JNA na grad.
- Zadrani u skloništima. Ne prestaju jaki napadi JNA i srpskih terorista.
- Promatračka misija EZ-a poslala oštar protest JNA zbog divljačkog napada na Dubrovnik.

1992.
- Hrvatsko novinarsko društvo primljeno u IFJ (Međunarodna novinarska federacija), koja učlanjuje 300.000 novinara iz 69 zemalja.
- Spašene zemljišne knjige, zbirke isprava i ostali akti okupiranog Vukovara.
- Pripadnici HVO i Armije BiH u protuofenzivi kod Teslića likvidirali 50 četnika.
- Ruski plaćenici obučavaju srpske vojnike za rat u BiH, i inozemne su mjerodavne procjene.

1993.
- U povodu hrvatsko-srpskih pregovora u Ženevi o razmjeni ratnih zarobljenika, šef "jugoslavenske" delegacije Željko Simić najavio da je "jugoslavenska strana voljna osloboditi hrvatske komandose koji su pokušali srušiti most kog Batine, poznatije pod imenom "somborska skupina".
- Srpski teroristi nekoliko puta otvarali rafalnu paljbu iz pješačkog oružja na položaje hrvatskih snaga na karlovačkom području i time po tko zna koji puta prekršili dogovoreno primirje.
- Četnici granatama napali Kašić i Pristeg u zadarskom području.
- Pisma sarajevskih čelnika poslana u uredništva dvaju pariških listova optužuju za zločine u BiH uz Srbe i Hrvate.

1994.
- Postrojbe HVO oslobodile sela Čelebiće i Bojmunte na livanjskom bojištu. Među četnicima vlada rasulo i panika, zbog čega je u Glamoč stigao i general Ratko Mladić.

1995.
- Daytonski mirovni plan ne donosi radost u Grbavicu, Ilijaš, Hadžiće i Vogošću, rubna područja Sarajeva, koja su Srbi izgubili. Srbi kažu da ne žele imati ništa sa sporazumom, za koji tvrde da će ih istjerati iz njihovih kuća, piše "Washington Post".
- Na temelju Daytonskog sporazuma, u Zagrebu održan prvi sastanak zajedničke Komisije za traženje nestalih osoba Republike Hrvatske i "SRJ".
- Predsjednik Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima vjerodajnice veleposlanika Republike Indonezije u Hrvatsko Hassana Abdula Đalila, koji mu je izručio poziv indonezijskog predsjednika Suharta da posjeti Indoneziju.
- Sporazum u Daytonu katastrofalan je i potpun politički i moralni poraz Hrvatske politike u BiH, rekao dr. Zoran Božić Sotinsky, član glavnog odbora i glasnogovornik Saveza Hrvata BiH, na konferenciji za novinare u Zagrebu.
- Na zasjedanju ministara vanjskih poslova zemalja OESS-a u Budimpešti hrvatsko izaslanstvo predlaže da se misija OESS-a, koja nadgleda poštivanje ljudskih prava na područjima oslobođenim "Olujom", uputi u istočnu Slavoniju, izjavio dr. Mate Grani.

1996.
- Hrvatska više nikad neće biti objekt tuđe politike - istaknuo na drugoj sjednici Glavnog odbora HDZ-a u Zagrebu predsjednik Tuđman.
- Nakon posjeta predsjednika Tuđmana hrvatskom Podunavlju, Srbi pripremaju prosvjede, te napadaju i vrijeđaju predstavnike UNTAES-a.

Dogodilo se 8. prosinca

1990.
- Nakon 20 godina u Zagrebu obnovljena Matica hrvatska, najstarija kulturna ustanova Hrvata.

1991.
- Potpredsjednik hrvatske Vlade dr. Mate Granić i predstavnik JNA general Andrija Rašeta potpisali uvjete povlačenja JNA iz Hrvatske u prisutnosti predstavnika promatračke misije EZ-a ambasadora Van Houtena, te predstavnika Vijeća sigurnosti UN-a ambasadora Okuna.
- Punih pet i pol sati JNA i srpski teroristi bombardirali Osijek.
- Papa Ivan Pavao II. pred mnoštvom vjernika na Trgu Sv. Petra u Vatikanu osudio bombardiranje Dubrovnika.
- Delegacija njemačkog grada Mainza posjetila ranjenike i prognanike smještene u Zagrebu.

1992.
- "Ljiljan" - "list za slobodnu Bosnu", koji izlazi u Zagrebu, prešućuje ulogu HVO u obrani Sarajeva, srednje Bosne i Bosanske Posavine.
- Hrvatska delegacija vratila se s Istanbulske i Islamske konferencije u Jeddahu gdje su konačno uklonjeni protuhrvatski učinci beogradske diplomacije.
- U srbočetničkoj agresiji odneseno dosad samo iz hrvatskih muzeja više od 135.000 izložaka.

1993.
- Topovsko-raketni napad na Biograd, Pakoštane i zadarsko zaleđe, granate usmrtile ženu u Biogradu.
- Vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić na okučanskoj radio-postaji izjavio da je "sigurno da Hrvatska nema načina vratiti pod svoj suverenitet 'republiku srpsku krajinu', te istakao da je "ovaj rat takav, da se ono što se vojno drži i priznaje".
- Srbijanska predizborna kampanja otkriva autore genocida i pljačke na hrvatskom tlu.

1994.
- U Zagrebu održan sastanak ministara vanjskih poslova Hrvatske, Turske i BiH, dr. Mate Granića, Murata Karaylacina i dr. Irfana Lubijankića, na kojem je zaključeno da ni Hrvatska niti BiH ne žele ući u nikakvu asocijaciju s Beogradom.
- Iz sedam hrvatskih sela kod Bihaća prognano više od pet tisuća ljudi.
- Veleposlanica SAD pri UN Madeleine Albright pobija izvještaj Boutrosa Ghalija o nadgledanju granice između Srbije i BiH, rekavši: "Ako se dovoz goriva iz SRJ na okupirana područja Hrvatske nastavlja, što je kršenje točke 12 Rezolucije VS 820 (1993.), tada se ne može tvrditi da je granica između Srbije i Bosne zatvorena".

1995.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima apostolskog nuncija Svete stolice msgr. Giulija Einaudija, koji je istaknuo potporu Svetog Oca sporazumu postignutom u Daytonu.
- Predsjednik Tuđman primio izvjestitelja Odbora za politička pitanja Parlamentarne skupštine vijeća Europe Pierrea Renea van der Lindena, a razgovaralo se o područjima oslobođenim u "Oluji", pitanjima odbjeglih i njihovom povratku, te situaciji u istočnoj Slavoniji.
- Nekadašnje republike bivše SFRJ održat će slijedeći mjesec sastanak, na kojem bi trebalo donijeti mjere koje će spriječiti otuđivanje imovine bivše SFRJ, procijenjene na 60 milijardi dolara, a koje su započele Srbija i Crna Gora, prenosi agencija Reuter.
- Misija OESS-a u istočnoj Slavoniji imat će važnu ulogu u normalizaciji života na tom teritoriju i u očuvanju suvereniteta Republike Hrvatske, izjavio dr. Mate Granić u svom izlaganju na zasjedanju Ministarskog vijeća OESS-a u Budimpešti. Granić je izrazio nadu da će misija tijesno surađivati s hrvatskom Vladom u implementaciji Osnovnog sporazuma u provedbi ljudskih i manjinskih prava, razvitku demokratskih institucija, provedbi izbora, dijalogu etničkih skupina, te povratku izbjeglih i prognanih.
- U Londonu počela velika Donatorska konferencija o BiH, na kojoj sudjeluju predstavnici kontaktne skupine, EU, Svjetske i Europske banke, UN-a, UNHCR-a i NATO-a, te većeg broja zemalja.

1996.
- Bivši UN-ov posrednik za bivšu Jugoslaviju Thorvald Stoltenberg u knjizi "Tisuću dana", objavljenoj u Oslu, kritizira SAD, zbog kasne intervencije u BiH.

Dogodilo se 9. prosinca

1990.
- U Srbiji održani izbori.

1991.
- Neslužbeni sastanak lorda Carringtona i predsjednika bivših jugoslavenskih republika u Haagu.
- Sastanak europskih političkih lidera u Maastrichtu. Prisutno je i 50.000 Hrvata koji demonstriraju.
- Koordinacijski krizni centar hrvatske Vlade objavio kako se JNA mora do Božića povući iz Hrvatske.
- JNA nastavlja povlačenje s hrvatskog teritorija. Posljednji okupatorski vojnik se povukao s riječkog područja. Predala se zagrebačka vojna bolnica.
- JNA se povukla iz kasarne blizu zagrebačkog aerodroma.
- Drugi konvoj "Libertas" isplovio iz Rijeke za opkoljeni Dubrovnik.
- Na obljetnici prvih slobodnih izbora u Srbiji, opozicijske stranke napale komunističkog lidera Slobodana Miloševića, zbog njegove "sulude politike, koja izgleda nema završetka".
- Srpski teroristi prijete da će objaviti rat snagama UN-a ako se ove razmjeste na područja koja kontroliraju Srbi.
- 80 dobitnika Nobelove nagrade potpisalo apel u kojem se osuđuje agresija na Hrvatsku.
- Njemačka uvela prometni embargo protiv republika Srbije i Crne Gore.

1992.
- Povjereništva obrovačke i benkovačke općine poslala molbu hrvatskim vlastima da se zbog četničkog terora preostalo hrvatsko stanovništvo hitno evakuira u Zadar.
- Francuska dobrotvorna organizacija "Liječnici bez granica" otkrila 10 novih konclogora u BiH i Srbiji.

1993.
- Prema podacima Vrhovnog suda Republike Hrvatske o sudskim postupcima za ratne zločine, do sada osuđeno 38, a protiv 3.826 osoba obustavljen kazneni postupak.
- Učestali topnički napadi Srba na zadarsko-biogradskom području, najčešće napadi na Paljuv i Pristeg te Novigrad i Posedarje.
- Supredsjedatelj Konferencije o bivšoj Jugoslaviji lord David Owen ocijenio kako se čini da je podjela Bosne na tri republike, koje bi trebale činiti neku vrstu unije, konačna.
- Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije konstatira da u oređivanju državne granice između Slovenije i Hrvatske još nema napretka, Hrvati zastupaju kombinaciju katastarskih općina s prirodnim granicama, a to Sloveniji nije prihvatljivo, pogotovo za morsku granicu u Piranskom zaljevu.

1994.
- Predsjednik Tuđman primio vjerodajnice francuskog veleposlanika Jeana Jacquesa Gaillarda i novozelandske veleposlanice Judith Trotter.
- Svijet potcjenjuje prisutnost Rusije u BiH i potencijalnu opasnost od nje i agresivnog nacionalizma kakav se u njoj rađa, izjavio u intervjuu za "Večernji list" ministar vanjskih poslova BiH dr. Irfan Ljubijankić.

1995.
- Predsjednik Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima pomoćnika glavnog tajnika SAD Richarda Holbrookea, a razmatrane pripreme za mirovnu konferenciju u Parizu. Holbrooke novinarima izjavio da SAD jamče reintegraciju hrvatskih teritorija, a da na čelo Prijelazne uprave SAD namjeravaju predložiti umirovljenog američkog generala visokog ranga.
- Ako sve bude teklo prema planu, realno je očekivati da će nakon siječanjske sjednice Političkog odbora "hrvatski slučaj' biti na stolu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe u travnju iduće godine, rekao u intervju "Večernjem listu" izvjestitelj Odbora za politička pitanja Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Pierre Rene van der Linden.
- Nacionalna federacija američkih Hrvata (NFCA) pozvala sve svoje udruge članice da izraze podršku inicijativi predsjednika Clintona u slanju američkih snaga u BiH.

1996.
- Ghali objavio dodatni izvještaj Vijeću sigurnosti o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj, u kojem se navodi da je broj kršenja ljudskih prava u bivšim sektorima UN-a nešto smanjen.
- NATO u Bruxellesu odobrio operativni plan djelovanja Stabilizacijskih snaga za BiH (SFOR), koje će imati 31.000 ljudi i mandat od 18 mjeseci, a zamijenit će nakon 20. prosinca IFOR u BiH. Operacija se izvodi pod nazivom "Zajednička straža", a u njoj sudjeluju vojnici 30 zemalja.
- Rok za konačnu odluku o teritorijalnom statusu Brčkog službeno produljen do 15. veljače 1997.


Dogodilo se 10. prosinca

1991.
- Na granici Hrvatske s Bosnom i Hercegovinom razmijenjen 661 zatvorenik iz Vukovara za 123 pripadnika JNA.
- Nakon trodnevnog poštivanja primirja, srpske snage iz Baranje ponovo napale Osijek, a Zadar pretrpio 6-satni artiljerijski napad.
- Makedonski predsjednik Kiro Gligorov poslao pismo arbitražnoj komisiji u Haagu zahtijevaju i da se i Makedonija prizna kao neovisna država.

1992.
- Hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman pomilovao 94 osobe pravomoćno osuđene zbog pripremanja oružane pobune protiv Republike Hrvatske.
- Iz benkovačke općine protjerano još 29 Hrvata.
- Vijeće sigurnosti UN objavilo priopćenje o srpskoj ofenzivi u BiH.

1993.
- Srbi teškim oruđem osuli paljbu po Slavonskom Brodu.
- Nakon posjeta istočnoj Slavoniji veleposlavnik Ruske federacije Leonid Keresteđijanc još jednom ponovio da nema prekrajanja hrvatskih granica.
- UNPROFOR priopćio da obustavlja isporuku goriva bosanskim Srbima(!) sve dok ne počnu propuštati humanitarne konvoje za Muslimane.
- Bosanski Srbi zadržavaju već deset dana 15 Francuza koji rade za jednu humanitarnu organizaciju u Sarajevu, gdje su dopremili 100 tona hrane i lijekova.
- Muslimanska vojska nastavlja provoditi sustavan genocid na srednjebosanskim prostorima, a "osloboditelji" se nadmeću tko će bolje "očistiti" hrvatska sela.

1994.
- Glavna skupština UN prihvatila Rezoluciju o stanju na okupiranim područjima Hrvatske, kojom je oštro osudila samoproglašene srpske vlasti na okupiranim dijelovima Hrvatske zbog njihovih vojnih aktivnosti koje su rezultirale etničkim čišćenjem UNPA-zona.
- Za Hrvatsku je Rezolucija Opće skupštine UN o stanju na okupiranim područjima Hrvatske od ključnog značenja i do sada je najjača obrana hrvatske teritorijalne cjelovitosti i suverenosti, istaknuo u svom govoru na Općoj skupštini UN hrvatski ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić.
- Postrojbe HVO-a sve su bliže Bosanskom Grahovu i Glamoču, slomljen je otpor srpskih snaga na nekoliko jakih uporišta.

1995.
- Predsjednik Tuđman primio Predsjedničkim dvorima izaslanstvo američkih kongresmena i tom prigodom pozdravio odluku američkog Predsjednika o slanju snaga NATO-a u BiH.
- Članovi Biskupske konferencije BiH uputili otvoreno pismo potpisnicima i svjedocima Daytonskog sporazuma, u kojem napominju da su se svojim izjavama obratili javnosti, skupno ili u zajedništvu s biskupima Republike Hrvatske, bar 25 puta u 4 godine, za prestanak agresorskog rata i uspostavljanje čvrstog i pravednog mira u BiH.
- Geopolitički gledano, Hrvatska BiH su prirodni partneri, važno je to što obje zemlje imaju interes da se okrenu na novu realizaciju u smislu integracije prema Europi, Zapadu i islamskom svijetu, rekao ministar vanjskih poslova BiH Muhamed Šaćirbej u intervjuu "Večernjem listu".
- Zastupnički dom Hrvatske Republike Herceg-Bosne traži od izaslanstava Hrvatske i BiH te međunarodne zajednice da na pregovorima u Parizu ishode uključenje cjelovite Bosanske Posavine u sastav hrvatsko-bošnjačke Federacije, kako je bilo predviđeno planom kontaktne skupine i Washingtonskim sporazumom.
- Doprinos Nizozemske snagama IFOR-a u BiH bit će 2.060 vojnika. Konačna odluka Den Haaga vezana za prihvaćanje Vijeća sigurnosti. Naime, debakl Nizozemaca ovog ljeta u Srebrenici, kada su kao "zaštitnici" kukaviči otiši kuć ostavljajuć Mladićevim četnicima stanovnike enklave, teško je oštetio ugled Nizozemske. Javnost ih optužuje da su izravno krivi za smrt 6.000 Srebreničana.

1996.
- U Zagrebu potpisan sporazum između Ministarstva obrane RH i američke tvrtke Military Professional Resources Incorporated (MPRI), kako bi se u Hrvatskoj vojsci dostigli NATO-vi standardi.
- U Okučanima postignut dogovor o povratku sto srpskih obitelji iz hrvatskog Podunavlja u zapadnu Slavoniju do Božića.
- SDA, na prijedlog Izetbegovića, izabrao kao svog kandidata za supredsjedatelja Vijeća ministara Harisa Silajdžića, čime se on ponovno vraća u vrh muslimanskog vodstva.

25.10.2006. u 16:15 • 0 KomentaraPrint#

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv