Hrvatski spomenar

srijeda, 25.10.2006.

21. STUDENOGA-- 30. STUDENOGA

Dogodilo se 22. studenoga

1990.
- U Novom Mestu sastali se predstavnici Hrvatske i Slovenije, na čelu s predsjednicima dr. Tuđmanom i Kučanom, dogovorili daljnje zajedničke korake na putu k osamostaljenju dviju republika. Od Predsjedništva SFRJ bit će zatraženo da se spriječi daljnja politizacija JNA.

1991.
- Srpski teroristi odvojili novinara Vukovarskog radija Sinišu Glavaševića od ostalih zarobljenika, te ga odveli u nepoznatom pravcu.
- Hrvatski liječnici poslali apel generalu Kadijeviću za oslobađanje dr. Vesne Bosanac, ravnateljice vukovarske bolnice i njenih kolega.
- Hrvatski predsjednik Tuđman poslao pismo na 27 adresa, među kojima i američkom predsjedniku Bushu, apelirajući na zaustavljanje rata protiv Hrvatske.
- Nastavlja se žestoko raketiranje Zadra, Osijeka i Karlovca.
- U glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu uhvaćena tri velika kamiona s raketama za JNA, označena naljepnicama "banane" i "ananas".

1992.
- NATO počeo provoditi pomorsku blokadu u Jadranskom moru protiv tzv. Jugoslavije.
- Gotovo nevjerojatne optužbe na račun bivšega zapovjednika UNPROFOR-a u Sarajevu kanadskog generala McKenzie: iz javne kuće u Vogošći odnosno ženskog zatvora odvodio po četiri-pet djevojaka kojima se poslije gubio svaki trag.
- U Sarajevu nastavljene silovite borbe, poginule najmanje četiri, a ranjene 32 osobe.
- Stranka demokratske akcije predložila u Sarajevu da se u budući ustav ugradi stav po kojem će predsjednik Predsjedništva biti Musliman. Također, Izetbegović treba biti predsjednik BiH do kraja rata, objavljuje Izvršni odbor SDA.
- Na slobodni teritorij Orašja u Bosanskoj Posavini srpski agresor ispalio dvije rakete "luna".
- Beograd strani novinari nazvali "balkanskim Chicagom", zbog nezapamćene poplave gangsteraja koji je povezan s režimom.
- Srbija i "SRJ" kupuju oružje u Izraelu i Rusiji, izjavio beogradskom radiju B-92 bivši posebni savjetnik Yitzaka Shamira Ari Ben Manashe.

1993.
- Ministri vanjskih poslova Europske unije odgodili u Luxembourgu odluku o ukidanju sankcija Srbiji.
- Poglavarstvo okupiranog Belog Manastira iz Osijeka zahtijeva da Ministarstvo vanjskih poslova Hrvatske prosvjeduje u Vijeću sigurnosti zbog prijedloga lorda Owena predsjedniku Tuđmanu da neprijatelju ustupi Baranju i istočnu Slavoniju.

1994.
- Vijeće obrane i nacionalne sigurnosti, na sjednici u Predsjedničkim dvorima u Zagrebu, pozdravilo je akciju NATO-snaga na zračnu luku Udbina, držeći to jasnom potporom međunarodne zajednice suverenitetu Republike Hrvatske i pritiskom na Srbe s okupiranih područja radi postignuća političko rješenja u reintegraciji UNPA u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.
- Zasad se zna da su u napadu na udbinski aerodrom poginula dva, a ranjena četiri srpska vojnika, a oštećeno je i nekoliko letjelica, izjavio na konferenciji za novinare u zagrebačkom sjedištu zaštitnih snaga glasnogovornik UN Michael Williams.
- Tražimo da NATO štiti Hrvatsku i BiH, izjavio na sjednici Odbora za vanjsku politiku Sabora dr. Mate Granić, koji je tom prigodom "Plan Z-4" ocijenio djelomice prihvatljivim a djelomice neprihvatljivim za Hrvatsku.

1995.
- Nakon postizanja Općeg mirovnog sporazuma o BiH, hrvatski predsjednik dr. Tuđman vratio se iz Daytona u Zagreb i tom prigodom naglasio da su pregovori od neprocjenjive vrijednosti ne samo za Hrvatsku, nego i za svijet, a najvažnije je da smo dobili mir.
- Nakon povratka iz Daytona u Sarajevo, predsjednik Izetbegović naglasio da je zadovoljan jer su ostale institucije BiH, kao i da je ostvario 90 posto bošnjačkih zahtjeva.
- "Rat je završen, sada je vrijeme da se okrenemo miru, izgradnji, ekonomskom oporavku", rekao predsjednik Srbije Slobodan Milošević nakon povratka iz Daytona u Beograd.
- Predsjednik Crne Gore Momir Bulatović, javljajući se direktno u program TV CG iz Daytona, izrazio zadovoljstvo dogovorom u Ohiu, ističući da su pregovori "bili na oštrici noža", te da je postignut veliki diplomatski uspjeh, a o Prevlaci će se razgovarati u Parizu.
- Ceremonija potpisivanja mirovnog sporazuma o BiH, parafiranog u Daytonu, održat će se u Parizu sredinom prosinca.
- Problem statusa Brčkog nije konačno riješen, iako je u Daytonu postignut mirovni sporazum za BiH, već će se njegov status riješiti međunarodnom arbitražom, a Sarajevo i Goražde bit će spojeni koridorom širokim između 8 i 15 km.
- Delegacija "republike srpske" odbila je potpisati ponuđeni mirovni plan, jer, kako je naglasio njihov vođa u Daytonu Momčilo Krajišnik, ne zadovoljava minimum nacionalnih interesa bosanskih Srba.

1996.
- Predsjednik Tuđman zahvalio na dobrim željama za oporavak predsjednicima Aliji Izetbegoviću, Jacquesu Chiracu, i Sulejmanu Demirelu.

Dogodilo se 23. studenoga


1990.
- Sabor Republike Hrvatske utvrdio Prijedlog nacrta novog ustava Republike Hrvatske i uputio ga na jednomjesečnu javnu raspravu.
- Maskirani teroristi na cesti Obrovac Benkovac presreli policijsku patrolu i ubili policajca Gorana Alavanju, a inspektora policije Stevana Bukaricu ranili.
- Republička izborna komisija BiH proglasila izbore u BiH legitimnima.

1991.
- Na hitan zahtjev Cyrusa Vancea, hrvatski i srpski predsjednik te general Kadijević susreli se u, Ženevi kako bi raspravili o uvjetima konačnog primirja i rješenju krize u zemlji.
- Unatoč potpisanom primirju i deblokadi luka, nastavljaju se borbe u Dalmaciji. Zadar se nalazi pod neprestanim napadima, a kolone autobusa prevoze bolesne i starce u Rijeku.
- Postaje sve očitije da su srpski teroristi i JNA započeli ofenzivu na Osijek, međutim zaustavile su ih postrojbe hrvatske obrane.

1992.
- U Hrvatskoj, prema dosad prikupljenim podacima, poginulo 6.050 osoba, a ranjena 21.483 osobe.
- "Milicija krajine" na ničijoj zemlji uhitila Nikolu Vukovića, koji je s drugim seljacima radio u polju pod zaštitom UNPROFOR-a, i odvela ga u Vukovar, iako su mu ruski časnici jamčili sigurnost.
- Srpski agresor svakodnevno s Ininih naftonosnih polja u istočnoj Slavoniji odveze u Srbiju 400 tona nafte, upozoravaju iz "INA-Naftaplina" u Vinkovcima.
- Bilo je više od 100 kršenja odluke o zabrani letova nad BiH, rekao novinarima u Beogradu Cedric Thornberry, zamjenik glavnog zapovjednika UNPROFOR-a.
- Oko tisuću Rusa, kao najamnici na strani Srba, priprema se uključiti u rat u BiH, otkriva urednica TV-dnevnika ruske televizije Tatjana Mitkova.
- Republika Hrvatska uspostavila s Republikom Singapur diplomatske odnose.

1993.
- U nastavku Ženevskih pregovora lord Owen i Thorwald Stoltenberg pozvali sve sudionike da razmotre ukupne probleme na području bivše Jugoslavije, medu kojima i status privremeno okupiranih područja Hrvatske.
- Vlada Hrvatske Republike Herceg-Bosne u potpunosti podupire novoutemeljeni Međunarodni sud za suđenje ratnim zločincima s prostora bivše Jugoslavije u Haagu, javlja HABENA.
- U tekstu "Raketama bez milosti" beogradske "Večernje novosti" pišu da će u slučaju hrvatskog napada na "krajinu" srpske postrojbe napasti vitalne ciljeve u Hrvatskoj, Zagreb, koji nikad u povijesti nije bombardiran, Osijek, Vinkovce, Karlovac, Šibenik i Zadar.

1994.
- Zrakoplovi NATO-a ponovo raketirale srpske položaje, ovaj put u dolini Une blizu Bihaća.
- Prema onom što je objavio Radio Beograd kao priopćenje sa sastanka Milošević-Akashi-Martić, Milošević upozorio Martića da se odupre onima koji bi "uvukli u rat krajinu upravo u vrijeme traženja mirnog rješenja u odnosima Zagreba i Knina".

1995.
- Nova Rezolucija 1.023 Vijeća sigurnosti nova je potvrda hrvatske cjelovitosti, u njoj ponovno naglašeno da je područje istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, poznato kao sektor Istok, sastavni dio Hrvatske.
- Predsjednik BiH Alija Izetbegović u Sarajevu istaknuo da će, ako se primjena Daytonskog sporazuma produlji na više od tri mjeseca, bošnjačka strana povući svoju suglasnost.
- Hrvati iz bosanske Posavine oštro prosvjedovali protiv odredbi Daytona da njihov kraj pripadne Srbima.
- Hrvatska socijalno liberalna stranka i Hrvatska kršćanska demokratska unija izrazile svoje negodovanje glede Daytonskog sporazuma, smatrajući da je njime agresor nagrađen.
- Nakon što su Amerikanci uspjeh u Daytonu pripisali sebi, Europljani jedva da mogu prikriti ljubomoru i nezadovoljstvo.

1996.
- Predsjednik Tuđman, nakon liječenja u Washingtonu, vratio se u Zagreb.

Dogodilo se 24. studenoga


1989.
- Velikosrbi i dalje ne odustaju od najavljenog "mitinga istine" u Ljubljani, kojem je cilj izazvati nerede i krvoproliće i time potaknuti intervenciju JNA u Sloveniji i Hrvatskoj.

1990.
- Međunarodna akademija "Medicea" u Pisi dodijelila dr. Franji Tuđmanu nagradu "Catarina de Medici" za osobite doprinose demokratizaciji Hrvatske.

1991.
- Poruka hrvatskog predsjednika Tuđmana odjeknula diljem Hrvatske i svijeta.
- Osijek, Vinkovci i okolna područja pod artiljerijskom i pješačkom vatrom.
- Napadi JNA i srpskih terorista nastavljaju se na šibenskom i zadarskom području, unatoč potpisanom primirju i povlačenju jedinica JNA iz Dalmacije.
- Srpske i crnogorske vlasti te JNA pokušali stvoriti povoljniju međunarodnu političku klimu promovirajući Dubrovnik kao zasebnu republiku izvan sastava Hrvatske.

1992.
- Hrvatska ne krši rezoluciju Vijeća sigurnosti UN o zabrani vojnih letova nad BiH, izjavili europski promatrači novinarima u Zagrebu.
- Prema dosad prikupljenim podacima, u BiH silovano oko 14.000 osoba, od toga 2.000 djevojčica.
- U novom izvješću UN o bivšoj Jugoslaviji, objavljenom u New Yorku, Tadeusz Mazowiecki navodi da je "etničko čišćenje pojačano" i da su "u prvom redu" za to odgovorne srpske vlasti.
- Visoki komesar UN za izbjeglice Sadako Ogata izjavila u Den Haagu da je na području bivše Jugoslavije raseljeno već tri milijuna osoba i, da se taj broj stalno povećava.

1993.
- Hrvatska zahtijeva dodatna jamstva za poštivanja svojega teritorijalnog integriteta, jasno određivanje o kontroli teškog oružja, te povratak prognanika, izjavio ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić na sjednici Županijskog doma hrvatskog Sabora.
- Srpska narodna stranka predstavila svoju novu inicijativu "Mir bez alternative" u kojoj, prema riječima Milana Đukića, traži za Srbe maksimalnu političku autonomiju, to znači i teritorijalnu, uz visoku razinu lokalne samouprave, u okvirima međunarodno priznatih granica Hrvatske.
- Nikakav protektorat UN, nikakva autonomija ni federacija sa Hrvatskom, izjavio krajinski šef Milan Martić novosadskom "Dnevniku". Federacija da, ali, s ostalim srpskim državama, rekao je Martić.
- Srpski pobunjenici spriječili skupinu "neovisnih" srpskih intelektualaca, koja je sudjelovala na simpoziju u Zagrebu u organizaciji "Erazmus Gilde", da uđu u UNPA područje kod Novske, javlja France presse.
- Došli smo u Dubrovnik da bi pripremili podatke o umjetničkim djelima, plovilima, automobilima, koje je neprijatelj za vrijeme crnogorske agresije oteo vlasnicima. Sve to dostavit ćemo Interpolu da se naprave međunarodne tjeralice, jer je posrijedi kriminal i otimačina, izjavio hrvatski ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak na konferenciji za novinare u Dubrovniku.
- Naš je interes u tome jasan, da se rat ne proširi izvan Bosne i Hrvatske na jug, gdje bi bili ugroženi naši saveznici i Kosovo, zbog toga je stišavanje konflikta naš strateški interes, izjavio američki državni tajnik Warren Christopher: intervjuu za 5 vodećih europskih listova, medu kojima i Frankfurter Allgemeine Zeitung.

1994.
- Zastupnički dom Sabora potvrdio odlučnost Republike Hrvatske da rješenje krize traži miroljubivim putem i suradnjom s međunarodnom zajednicom. Ali, ako se međunarodni napori potvrde nedovoljno djelotvornima, Zastupnički dom naglašava da Hrvatska zadržava pravo samostalnog djelovanja u skladu s vlastitim nacionalnim interesima, stoji u zaključcima sjednice.
- Hrvatska ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić uputio predsjedateljici Vijeća sigurnosti Madeleine Albright pismo, u kojem traži odlučnu i hitnu akciju zbog srpskih napada na područja Županje i Slavonskog Broda.
- Mirovne snage UN izrazile zabrinutost zbog protjerivanja ekipe vojnih promatrača iz Brčkog, priopćio glasnogovornik UNPROFOR-a u Zagrebu.
- "Hrvatska je suglasna s lokalnom autonomijom 11 krajinskih općina, koju predlaže kontaktna skupina Z-4, ali nikada neće pristati na državu u državi u svojim granicama", izjavio hrvatski ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić u intervjuu moskovskom dnevniku "Sjegodnja".

1995.
- Analize pokazuju da je Dayton slom "velike Srbije", jer Milošević nije uspio prijeći Drinu, iako je bosanskim Srbima pripalo Podrinje - ali samo kao dio međunarodno priznate i cjelovite BiH, a to nije "memorandumska" Srbija, čije bi zapadne granice sezale do linije Vrovitica-Karlovac-Karlobag, piše "Večemji list".
- Predsjednici Hrvatske, BiH i Srbije uputili posljednjeg dana pregovora u Daytonu istovjetna pisma američkim pregovaračima u kojima jamče sigurnost postrojbama NATO-a koje trebaju biti raspoređene u BiH.
- Predsjednik Tuđman donio odluku o osnivanju Vijeća obrane i nacionalne sigurnosti, kao savjetodavnog tijela Predsjednika Republike.

1996.
- Predsjednik Tuđman primio izaslanstvo Hrvata iz BiH, a tema razgovora bila je uspostava tijela vlasti i stanje u provedbi washingtonskih i daytonskih sporazuma.

Dogodilo se 25. studenoga


1990.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman proglašen počasnim doktorom Sveučilišta La Jolla u Švicarskoj.

1991.
- Na sastanku hrvatske Vlade, koju je sazvao i vodio predsjednik Tuđman, razmatrana sadašnja politička i vojna situacija u Hrvatskoj. JNA, pod nadzorom promatrača EZ-a, započela povlačenje iz Šibenika, odnoseći sa sobom oružje i opremu.
U drugoj razmjeni zarobljenika, kanadski businessman hrvatskog porijekla Anton Kikaš razmijenjen za srpskog generala Milana Aksentijevića i ostale ratne zločince.
- Na neformalnoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a dogovoreno da će mirovne snage UN-a biti razmještene na kriznim područjima.

1992.
- "Večernji list" objavio ekskluzivne foto-dokumente o pijanim unproforcima u zagrljaju s četnicima.
- Predsjednik Tuđman primio izaslanstvo Europskog parlamenta i upozorio ga da je najvažnija zadaća europske i svjetske zajednice zaustaviti srpsku agresiju.
- Borbe u BiH, ako se ne stave pod nadzor, mogle bi zahvatiti sve balkanske zemlje, rekao u Istanbulu na Balkanskoj konferenciji posvećenoj krizi u BiH ministar vanjskih poslova Turske Hikmet Cetin.

1993.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio u Zagrebu predsjednika Međunarodnog Crvenog križa Cornelija Sommarugu, s kojim je razgovarao o problemu nestalih osoba, te ga tom prilikom zamolio za pomoć u ubrzavanju procesa zamjene "somborske skupine".
- Nakon agresije srpske strane i kasnije muslimansko-hrvatskih sukoba, enormno je smanjen broj Hrvata i Srba na lijevoj obali Neretve u Mostaru, dok je broj Muslimana znatno povećan, stoji u pismu ministra Vlade HR Herceg-Bosne Mile Akmadžića svjetskim dužnosnicima.
- Sankcije protiv SRJ mogle bi se postupno suspendirati kad se ispune ugovorene obveze vezane za rješenje problema u BiH i kad se nađe "modus vivendi" za zaposjednuta hrvatska područja, rekao u Bundestagu šef njemačke diplomacije Klaus Kinkel.
U Pragu osnovano Češko-Hrvatsko društvo, čiji je inicijator Liga za ljudska prava Češke Republike i grupa istinskih prijatelja Hrvatske.
- Supredsjedatelj Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji lord Owen izjavio u Londonu da je na teritoriju BiH neminovno stvaranje muslimanske države, sjeveru s izlazom na rijeku Savu a na jugu s lukom na Neretvi, javlja! HINA.

1994.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio supredsjedatelje Upravljačkog odbora Ženevske konferencije, lorda Owena i Thorvalda Stoltenberga, a razgovaralo se o novim naporima u traženju mirnog rješenja krize u Hrvatskoj.
- Snage bosanskih Srba ušle u dio grada Bihaća, izjavio njihov vođa Radovan Karadžić na televiziju bosanskih Srba i naglasio da će "Bihać postati zaštićena zona tek kad Srbi u njega uđu i razoružaju Peti korpus armije BiH".
- Više od 10.000 stanovnika koji nisu Srbi izgnano iz sjeverne Bosne u prošla tri mjeseca, zaključuje u svom izvješću Human Right Watch (bivši Helsinki Watch).
- NATO nije izvršio zračni napad nad BiH, kaže se u službenom priopćenju Zapovjedništva NATO-a za južnu Europu u Napulju. Tom izjavom od samo jedne rečenice opovrgnut saveznički izvor u Bruxellesu, koji je ranije objavio kako su zrakoplovi NATO-a izveli zračni napad u BiH.

1995.
- Predsjednik Tuđman u Zagrebu razgovarao s izaslanstvom Hrvata. Herceg-Bosne i Federacije BiH, te ih upoznao o tijeku razgovora u Daytonu.
- Čestitke predsjedniku Tuđmanu u povodu postizanja sporazuma u Daytonu poslali predsjednik Turske Sulejman Demirel, predsjednica turske vlade Tansu Ciller i španjolski premijer Felipe Gonzales.
- Bosanski Srbi, predvođeni Karadžićem i Mladićem, organiziraju demonstracije protiv odluke da Sarajevo bude jedinstven grad u okviru Federacije BiH.

1996.
- Voditelju Međunarodnog povjerenstva za nestale osobe g. Cyrusu Vanceu poznato je da se Hrvatska od početka zalagala za mirno rješenje krize na našem području i da je spremna pomoći u rješavanju svih humanitarnih pitanja, osobito sudbine nestalih, rekao predsjednik Tuđman, primajući u Predsjedničkim dvorima bivšeg posebnog izaslanika glavnog tajnika UN-a u novoj ulozi.

Dogodilo se 26. studenoga


1990.
- Okružno javno tužilaštvo u Gospiću podnijelo krivičnu prijavu protiv Sime Dubajića iz Kistanja, zbog organiziranja srpskog terorizma.

1991.
- JNA započela povlačenje iz najveće zagrebačke kasarne "Maršal Tito", a također bi trebalo biti započeto povlačenje iz obližnje raketne baze.
- Šesnaestorica. novinara su ubijeni, 27 ranjeno, a petorica su nestala od početka izbijanja rata u Hrvatskoj.
- Jugoslavenski ambasador pri UN-u poslao pismo u kojem zahtijeva slanje mirovnih snaga UN-a na teritorij bivše Jugoslavije.
- Predsjednik Hrvatskog olimpijskog komiteta primio potvrdu od Međunarodnog olimpijskog komiteta i Juan Antonia Samarancha da će Hrvatska sudjelovati na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992.

1992.
- Bilanca sedmomjesečnog boravka "plavaca" u istočnoj Slavoniji, uz prividan mir, cementiranje je postojećeg stanja i dovršenje etničkog čišćenja, koje su Srbi proveli usprkos prisutnosti "plavih kaciga", rekli u Osijeku čelnici Osijeka, Vinkovaca, Belog Manastira i Vukovara uvrijeđenoj predstavnici UNPROFOR-a Francis Blondine Negga, koja je napustila sastanak.
- Nasilje srpskih neregularnih formacija u istočnoj Slavoniji i Baranji je u porastu, one djeluju kao klasične bande koje teroriziraju stanovništvo, rekao novinarima u Zagrebu Cedric Thornberry, direktor za civilne poslove UNPROFOR-a.
- Srpska narodna stranka zatražila od glavnog tajnika UN Boutrosa Ghalija i supredsjedatelja mirovne konferencije lorda Owena i Cyrusa Vancea da osiguraju uvjete za demokratske izbore u tzv. republici krajini po izbornom zakonu Republike Hrvatske.
- Visoki komesarijat za izbjeglice upozorava Srbe da će im ukinuti pomoć ukoliko ne propuste konvoje Muslimanima u Goražde i Srebrenicu.
- "Banja Luka, metropola etničkog čišćenja", piše francuski "Liberation".

1993.
- Osobni izaslanik dr. Tuđmana Franjo Gregurić i Jeljcinov predstavnik Vitalij Čurkin razgovarali u Moskvi iza zatvorenih vrata.
- Ne znači da će već prvi ženevski; sastanak donijeti rezultate, ali bitno je da smo probleme UNPA zona uspjeli vezati s rješenjem bosanske krize, izjavio predsjednik Tuđman na Brijunima uoči odlaska na Ženevsku konferenciju.
- Za dvije godine rada Vladina Ureda za prognanike i izbjeglice, kroz Hrvatsku je prošlo oko 1,5 milijuna prognanika i izbjeglica, od čega je gotovo polovica njih ostala a za zbrinjavanje beskućnika do sada je utrošeno 1,4 milijarde dolara, izjavio potpredsjednik hrvatske Vlade dr. Ivica Kostović na konferenciji za novinare u Zagrebu.
- Članak u The Timesu, "Hrvati pretvorili zarobljenike u žive bombe od 25. studenog, koji je prenijela i francuska štampa, nije vjerodostojan, stoji u priopćenju hrvatskog veleposlanstva u Parizu, u kome se također navode vjerodostojni dokazi, javlja HINA.

1994.
- Zrakoplovi NATO-a nadlijetali nekoliko puta područja oko Bihaća, no nisu bombardirali nijedan cilj zbog mraka, iako su gađani protuzrakoplovnim raketama, izjavio u Sarajevu podtajnik UNPROFOR-a Kofi Annan i dodao da su se svi sigurno vratili u baze.
- Papa Ivan Pavao II promaknuo za člana kardinalskog zbora biskupa vrhbosanskog Vinka Puljića.

1995.
- Vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić ponovno pozvao na "pregovore ili razjašnjenje", izjavivši kako bi taj sporazum mogao Sarajevo pretvoriti u europski Bejrut.
- Kardinal Puljić smatra da je daytonski mir u BiH nepravedan, jer je ozakonio etničko čišćenje.
- Nekoliko tisuća građana bosanske Posavine sudjelovalo na prosvjednom skupu u Slavonskom Brodu, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo Daytonskim sporazumom, prema kojem je najveći dio vjekovne hrvatske zemlje izdvojen iz Federacije BiH.

1996.
- Posmrtni ostaci pilota Rudolfa Perešina, čiji je zrakoplov srušen u akciji "Bljesak" kod Bosanske Gradiške, bit će isporučeni hrvatskoj strani, izjavio predsjednik jugoslavenske Komisije za nestale osobe Pavle Todorović.

Dogodilo se 27. studenoga


1990.
- U "Saopštenju savjeta narodnog (ratnog) otpora opštine Benkovac" pozivaju sve policajce srpske narodnosti da odbiju izvršavati naređenja "ustaških naredbodavaca".

1991.
- Vijeće sigurnosti UN usvojilo Rezoluciju br. 721, kojom se otvara mogućnost upućivanja mirovnih snaga UN na prostor bivše Jugoslavije.
- Guverner Narodne banke Hrvatske dr. Ante Čičin-Šain objavio kako će Hrvatska uskoro postati monetarno neovisna.
- Sovjetski predsjednik Gorbačov optužuje Zapad za rat protiv Hrvatske, jer ne bi bilo rata da "neke zapadne zemlje nisu podržavale duh separatizma u Jugoslaviji".
- Napadi na Vinkovce, Osijek i Novu Gradišku pojačavaju se unatoč primirju.

1992.
- U Bjelovaru otvorena istraga protiv trideset četnika zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u pakračkom selu Kusonjama 8. rujna prošle godine.
- Načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general zbora Janko Bobetko objašnjava na HTV da je do sastanka u Sarajevu s generalom Ratkom Mladićem došlo nakon "upornog" nastojanja zapovjednika UNPROFOR-a generala Philippea Morillona.
- U Smilčiću, okupiranom selu nedaleko Zadra, gdje je ostalo samo nekoliko Hrvata staraca, civilna policija UN pronašla dvije umorene osobe.
- Vi očekujete promjenu mandata, primjenu sile! A tko bi je primijenio? UNPROFOR, koji se sastoji od ljudi iz 22 države? - objašnjava u intervjuu za "Večernji list" neunčikovitost UNPROFOR-a njegov zapovjednik general Satish Nambiar.
- Ni ruski plaćenici nisu mogli podnijeti srpsku okrutnost u BiH, piše moskovska "Izvijestija" o doživljajima šest ruskih najamnika koji su nekoliko mjeseci proveli, ratujući zajedno s bosanskim Srbima, u BiH.

1993.
- Imamo čvrste garancije od SAD; Njemačke i brojnih europskíh zemalja u pogledu teritorijalnog integriteta Hrvatske, bez ikakvih spekulacija, izjavio dr. Mate Granić uoči odlaska u Ženevu.
- Prošlo je 15 dana od ubojstva moje braće fra Nikice Miličevića i fra Leona Migića, a izvršitelji su još uvijek nepoznati, stoji u pismu provincijala Provincije franjevačke Bosne srebrne fra Petra Anđelovića Aliji Izetbegoviću, javlja HINA.
- Hrvatska zahtijeva, u skladu s načelima KESS-a, međusobno priznavanje svih bivših jugoslavenskih država u njihovoj teritorijalnoj cjelovitosti i međunarodno priznatim granicama, te povratak KEES-ovih' promatrača u Sandžak i Kosovo, izjavio uoči rimskog zasjedanja KESS-a hrvatski predstavnik pri KESS-u Darko Bekić.

1994.
- U Bihaću se vode borbe za središte grada. UNPROFOR potvrđuje silovite pješačke napade Srba, bolnica na udaru srpskog topništva, a neizvjesna sudbina 55.000 izbjeglica.
- UNPROFOR u BiH predložio prekid vatre Vladi BiH i snagama bosanskih Srba, javio Reuter. Vlada BiH prihvatila prijedlog UN za prekid vatre u Bihaću i demilitarizaciju Bihaća.
- Predlažemo radikalno rješenje: mir i potpisivanje konačnog mirovnog sporazuma koji ne predviđa sporazum o teritorijalnim niti o političkim pitanjima", stoji u pismu vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića Boutrosu Ghaliju.

1995.
- U povodu potpisivanja mirovnog sporazuma u Daytonu predsjedniku Tuđmanu čestitali albanski predsjednik Sali Berisha kao i predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe M. A. Martinez.
- Srpska narodna stranka smatra da je potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma postignut mir, ali da je do krajnjeg političkog rješenja još dug put na kojemu će biti potrebno mnogo kompromisa.
- Nakon tri i pol mjeseci skrivanja u šumi, predao se još jedan pripadnik srpske paravojske.
- U Daytonu parafirani mirovni sporazum o BiH žestoko kritizirali svi Hrvati bosanske Posavine, a nezadovoljstvo kulminiralo na izvanrednoj sjednici Sabora Posavske veležupe, kada su nazočni čestitali Krešimiru Zubaku na držanju u Daytonu, a Jadranka Prlića kritizirali, jer je svojim potpisom na Sporazumu omogućio prepuštanje velikog dijela Posavine Srbima.
- NATO upozorio bosanske Srbe da će na svaki pokušaj zastrašivanja mirovnih snaga, koje će biti poslane u BiH pod njihovom kontrolom, odgovoriti izuzetno snažno.

1996.
- Predsjednik Tuđman primio u oproštajni posjet ruskog veleposlanika Leonida Keresteđijanca i odlikovao ga Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom.
- Glasnogovornik UNTAES-a Philip Arnold izjavio u Vinkovcima da je u Erdutskom sporazumu točka o stvaranju srpskih općina samo spomenuta, a to tijelo nikad nije bilo zamišljeno kao političko tijelo.

Dogodilo se 28. studenoga


1991.
- Predsjednik Tuđman prihvatio odluku o dolasku mirovnih snaga UN-a. Njihova je uloga osiguranje ustavnog poretka u kriznim područjima tijekom povlačenja JNA iz Hrvatske.
- Od danas u Dubrovniku vijore i plave zastave UN.
- Glavni trg u francuskom gradu Nici preimenovan u Trg Vkovarskih mučenika.
- Hrvatska i Slovenija, dvije bivše jugoslavenske republike, odlučile od 10: prosinca uspostaviti diplomatske veze.
- Nastavljaju se jaki napadi na Podravsku Slatinu i Daruvar.
- Novopridošli rezervisti JNA, srpski dobrovoljci i teroristi spalili hrvatska sela oko Drniša.

1992.
- Prva generacija djelatnih hrvatskih časnika i dočasnika završila tromjesečno školovanje u Časničkom centru Glavnog stožera Hrvatske vojske u Zagrebu.
- Dubrovački aerodrom Čilipi dobio dozvolu za uspostavu redovitog zračnog prometa.

1993.
- Iz okupiranog sela Partić u drniškom kraju prešlo na slobodni teritorij Hrvatske posljednjih 13 Hrvata, tako u ovome hrvatskom mjestu, koje je brojilo 251 stanovnika, nema više ni jednog Hrvata.

1994.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, koji se nalazi u višednevnom posjetu zemljama Latinske Amerike, razgovarao s predsjednikom Republike Čile Eduardom Freiem, nakon čega su predsjednici prisustvovali potpisivanju bilateralnih ugovora o međusobnoj zaštiti, poticanju ulagana i o znanstveno-tehničkoj suradnji.
- Zastupnički dom hrvatskog Sabora usvojio zaključak da o stanju u Bihaću raspravljaju dva saborska odbora iza zatvorenih vrata.
- Stanje u Bihaću i dalje kritično. Oko bolnice, koja je bez struje, vode i plina, okupljaju se očajni izbjeglice tražeći hranu i zaklon. Velika Kladuša u obruču srpskih i Abdićevih snaga, javlja HINA iz Sarajeva.
- Na traženje BiH i Hrvatske na zasjedanju KESS-a o stanju u zapadnoj Bosni.

1995.
- Predsjednik Tuđman u Zagrebu primio supredsjedatelja Konferencije o bivšoj Jugoslaviji Carla Bildta i tom prigodom naglasio da je za Hrvatsku neprihvatljivo bilo kakvo obnavljanje mandata UNCRO-a i odlaganje provedbe Temeljnog sporazuma o istočnoj Hrvatskoj.
- Na Markovom trgu u Zagrebu prosvjedovali izbjegli Hrvati iz bosanske Posavine, nezadovoljni Daytonskim sporazumom, tražeći: "Vratite nam našu Posavinu", "Hoćemo kući", "Izdaja, izdaja".
- Na Svečanoj sjednici hrvatskog Sabora akademik Vlatko Pavletić, nakon izglasanog povjerenja, postao predsjednik Sabora. Vlada premijera Zlatka Mateše također dobila povjerenje većine zastupnika.
- Vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, nakon prijetnje SAD-a, izjavio da "potpuno podržava" plan predsjednika Billa Clintona o slanju američkih postrojbi u BiH, napominjući da će američka vojska "pronaći prijatelje medu Srbima".
- Turska premijerka Tansu Ciller, po dolasku u Sarajevo, izjavila da je njezina zemlja spremna pomoći u obuci vojnika Armije BiH i u provedbi Daytonskog sporazuma o BiH.
- Objavljene nepoznate pojedinosti o paklenom planu srpskih generala Ratka Mladića i Mile Novakovića kako da "vodena bomba", nakon rušenja Peručke brane, ubije 80.000 civila u dolini rijeke Cetine.

1996.
- Otvorena željeznička pruga Ploče-Mostar-Sarajevo, nakon pet godina stanke.

Dogodilo se 29. studenoga

1989.
- Uzimajući kao povod zabranu "mitinga istine" Srba i Crnogoraca i Ljubljani, Predsjedništvo Republičke konferencije SSRN Srbije pozvalo na bojkot gospodarskih i društvenih veza sa Slovenijom.
- Planeri Ljubljanskog mitinga, nosioci tzv. antibirokratske revolucije, pod izlikom borbe za jedinstvenu Jugoslaviju imaju u planu i dolazak u Zagreb, čime bi rušenjem vlada u Sloveniji i Hrvatskoj otvorili put za centralizam i unitarizam utijeljvoljen u ličnosti Slobodana Miloševića.

1990.
- U Zagrebu razgovarali predsjednici Hrvatske i Slovenije Tuđman i Kučan sa saveznim premijerom Markovićem i od njega zatražili da se depolitizira JNA.
- U svojoj analizi američka obavještajna služba CIA prognozira raspad jugoslavenske federacije najkasnije za 18 mjeseci, koji će pratiti krvavi građanski rat, piše "New York Times".
- Unatoč zabrani izvoza borbenih aviona s britanskim motorima, Jugoslavija ih izvozi u Burmu za rat protiv ustanika, piše britanski "Janes Defence Weekly".

1991.
- Zagrebački javni tužitelj naredio istragu protiv Mile Dedakovíća, bivšeg zapovjednika obrane Vukovara, zbog sumnje da je pronevjerio novce namijenjene Zboru narodne garde.
- Od 2. svibnja do danas, 13.130 ranjenih dovedeno je u osječku bolnicu, od kojih je 463 umrlo. Više od polovice ranjenika bili su civili.
- Hrvatska Vlada objavila kako nema smetnji u dolasku mirovnih snaga UN-a.
- Beogradske vlasti protiv sudjelovanja onih zemalja u mirovnim snagama UN-a koje su se u II. svjetskom ratu borile protiv Jugoslavije.
- Italija i Njemačka se dogovorile o priznanju Slovenije i Hrvatske najkasnije do 18. prosinca.

1992.
- Amerikanci šalju 100.000 vojnika na Balkan, piše britanski list "Sunday Times".
- Na okupiranom području općine Drniš srpski agresor pokušao prodrijeti prema izvoru rijeke Čikole, ali zaustavljen akcijom UNPROFOR-a i Hrvatske vojske.
- Predsjednik BiH Alija Izetbegović objasnio na Televiziji BiH da je na razgovore u sarajevsku zračnu luku, uz Bobetka i Mladića, bila pozvana i bosanska strana, ali je ona odbila doći.
- Srpski general Momir Talić, piše pariški "Le Monde", izjavio kako je francuski predsjednik Mitterrand svojim posjetom Sarajevu spasio Srbe od međunarodne vojne intervencije.
- Komisija za ratne zločine UN odlučila da se istraži masovna grobnica Ovčara nedaleko Vukovara, piše "New York Times".
- Srbin Borislav Herak, zatočenik u sarajevskom zatvoru, punih sedam sati opisivao vlastite zločine novinaru "New York Timesa" Johnu Burnsu, priznavši da je sam ubio 29 ljudi.

1993.
- Očekujemo od srpske strane da dade teritorijalne ustupke Muslimanima, Muslimanima, od bosanske, da su ustupci uvjet mirovnog sporazuma, a od hrvatske, da vrati povučene ustupke koji se tiču pristupa na moru i da bude konstruktivna, rekao je Willy Claes, predsjedatelj Ministarskog vijeća Europskog saveza, otvarajući ženevske pregovore.
- "Europska je zajednica napravila mnoge greške u jugoslavenskoj krizi, i nemam potrebe da ih navodim", optužio je ovu organizaciju država u Ženevi predsjednik Srbije Slobodan Milošević.
- Skupocjene inozemne jahte odvezene su s dubrovačkog područja u Crnu Goru da se očuvaju od ustaša, a odvedeno je i 600 krava da ne uginu od gladi, izjavio novinarima crnogorski predsjednik Momir Bulatović.

1994.
- U moskovskim diplomatskim kuloarima u veliko se priča o vjerojatnosti da će na sastanku kontaktne skupine 2. prosinca u Bruxellesu ministri vanjskih poslova velikih država donijeti ne samo "dopunjeni" plan za Bosnu, nego i predložiti paket mjera u kojem će biti prijedlog da se Srbiji i Crnoj Gori ukinu sankcije, ako Beograd prizna državnost BiH i Hrvatske u njenim međunarodno priznatim granicama.
- Ministri obrane SAD i Republike Hrvatske, William Perry i Gojko Šušak potpisali u Pentagonu "Memorandum o suradnji u obrambenim i vojnim odnosima", koji je dokaz da SAD u Hrvatskoj vidi uporište za ostvarenje svojih strategijskih interesa u srednjoj i južnoj Europi.

1995.
- Predsjednik Tuđman u Zagrebu primio iranskog ministra vanjskih poslova Alija Akbara Velyatija, s kojim je razgovarao o gospodarskoj suradnji dviju zemalja i odnosima između Hrvatske, Federacije BíH i Irana.
- Redsjednik Republike Bugarske Željo Želev i slovački predsjednik Michal Kovač poslali hrvatskom predsjedniku dr. Tuđmanu čestitke u povodu sporazuma postignutog u Daytonu.
- Predsjednik Sabora Vlatko Pavletić u Zagrebu primio izaslanstvo bosanske Posavine i tom prigodom naglasio kako je spašavanje Sarajeva, Goražda i bosanske Posavine bio zajednički cilj izaslanstva BiH u Daytonu, ali nije sve moglo biti spašeno.
- UN razmatra mogućnost uporabe sile protiv bosanskih Srba zbog čestog ometanja slobode kretanja izmedu Sarajeva i Goražda, izjavio glasnogovornik UN-a u Sarajevu Chris Vemon.
- Posrednik EU Carl Bíldt doputovao u Sarajevo.

1996.
- Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na tlu bivše Jugoslavije osudio Dražena Erdemovića na 10 godina zatvora. Osuđen je zbog sudjelovanja u masakru nad 1.200 Bošnjaka iz Srebrenice, što su pogubili bosanski Srbi u Pilicama u srpnju 1995. godine.

Dogodilo se 30. studenoga

1989.
- Željezničko-transportno poduzeće Zagreb najavilo za 30. studeni i 1. prosinca promet samo redovnih vlakova za prijevoz putnika, tako da neće biti prihvaćeni nikakvi izvanredni ili pojačani redovni vlakovi iz drugih republika.
- Republički sekretar za unutrašnje poslove SR Slovenije Tomaš Ertl izdao naredbu kojom su zabranjeni svi skupovi građana na javnim mjestima u Sloveniji do daljnjega.
- Poziv na ekonomsku i svaku drugu blokadu SR Slovenije dosad najizravnija prijetnja avnojskoj zamisli Jugoslavije, ocijenilo Izvršno vijeće Slovenije.

1991.
Ni u svom četvrtom pokušaju, Međunarodni Crveni križ nije uspio posjetiti srpski logor gdje se nalaze zatočeni Hrvati.

1992.
- Poljoprivredno dobro Ovčara nedaleko Vukovara, gdje se nalazi masovna grobnica ubijenih Hrvata iz vukovarske bolnice, trebala bi biti obrazac prema kojem bi se pristupalo obradi kriminalnih djela počinjenih u Hrvatskoj i BiH, izjavio dužnosnik Komisije za ratne zločine UN.
- Mjesec dana nakon pada Jajca u gradu vladaju kaos i pakao, izjavio predsjednik HVO-a Jajca Nikola Bilić.
- Boutros Ghali obratio se Vijeću sigurnosti novim izvještajem u kojem ističe kako odbijanje kninskih čelnika da prihvate demilitarizaciju UNPA i povratak izbjeglica potkopava temeljna načela mirovnog plana.

1993.
- Hrvatska ne može ni u kojem slučaju pristati na ustupanje teritorija, jer bi to značilo cijepanje hrvatskog nacionalnog teritorija i države, te ugrožavanje njezinih strateških interesa, izjavio predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, poslije plenarnog dijela ženevskog skupa.
- Na plenarnoj sjednici ženevskog skupa Izetbegović izišao s maksimalističkim zahtjevima, optužujući podjednako Srbiju i Hrvatsku, te sa zahtjevom za ukinuće embarga za uvoz oružja.
- Biskupi Vrhbosanske metropolije, okupljeni u Dominikanskom samostanu u Bolu na Braču, izjavili da ne pristaju ni na kakva poništavanja njihovih stoljetnih biskupijskih granica, niti otpisivanje njihovih crkvenih područja, bez pristanka i odobrenja njihovog katoličkog svećenstva i puka, koji je kao hrvatski narod vjekovima konstitutivan i bitan u BiH.

1994.
- Redsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman, koji se nalazi u posjetu zemljama Južne Amerike, razgovarao u Buenos Airesu s predsjednikom Republike Argentine Carlosom Menemom. Oba predsjednika konstatirala da su odnosi Hrvatske i Argentine iznimno dobri, u prvom redu na političkom polju, a mogu se još unaprijediti većom gospodarskom suradnjom i konstatirali da su iseljenici duboka veza dviju država.
- Vladin Ured za prognanike i izbjeglice RH u Zagrebu uputio apel svjetskoj javnosti da se učini sve kako bi se zaustavila velikosrpska agresija na Bihać.

1995.
- Predsjednik hrvatske Vlade mr. Zlatko Mateša sastao se u Washingtonu s predsjednikom Svjetske banke mr. Wolfehnsonom, koji je izrazio apsolutnu potporu u poslijeratnoj obnovi Hrvatske.
- Američki će vojnici u BiH doći u oklopljenim vozilima, ali neće pokušavati izazvati sukobe s bosanskim Srbima, izjavio u Washingtonu američki ministar obrane William Perry. Međutim, ako ih netko napadne, oni će čvrsto i brzo odgovoriti.
- Slovenski predsjednik Milan KuLan izjavio pred lanovima Odbora Europskog parlamenta za vanjsku politiku u Bruxellesu da gradnja transeuropske Pyhrnske ceste od Nürnberga do Zagreba na dijelu koji ide kroz Sloveniju nije u nacionalnom programu koji bi dobio prednost.

1996.
- Hrvatska neće ustupiti ni jedan dio svoga teritorija kao cijenu za mirno rješenje otvorenih pitanja sa SRJ - navodi se u aide-memoireu hrvatske Vlade, objavljenom jučer u New Yorku kao dokumentu Glavne skupštine UN-a i Vijeća sigurnosti.

25.10.2006. u 16:14 • 0 KomentaraPrint#

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv