Hrvatski spomenar

srijeda, 25.10.2006.

11. LISTOPADA-- 20. LISTOPADA

Dogodilo se 11. listopada

1990.
- Radnici poduzeća "Naftagas" iz Novog Sada doslovce okupirali benzinske crpke INA-trgovine iz Zagreb u Kninu i Kistanjima.
- "Veliki scenaristi" nastoje Sloveniju istjerati iz Jugoslavije da bi se lakše proveo velikosrpski koncept i izvršio daljnji pritisak na Hrvatsku. Slovenija i Hrvatska ostaju, međutim, odlučno na stajalištima da je moguć samo njihov konfederalni odnos s drugim republikama - izjavio dr. Tuđman stranim novinarima.
- Na Ličkoj i Unskoj pruzi eksplodirale mine.

1991.
- JNA tvrdi da nije ništa potpisala u Haagu, i ne želi se povući iz Hrvatske, a srpski blok jugoslavenskog Predsjedništva odbio najnoviji haški dogovor
- Predsjedništvo EZ-a tvrdi kako usmeni dogovor obvezuje sve strane koje su u njemu sudjelovale, a osim toga postoji i snimka dogovora.
- Vukovar bombardiran, dok je humanitarni konvoj pokušao ući u grad.
- Postignut dogovor o povlačenju JNA iz Zadra. Za to vrijeme žestoko se bombardira Dubrovnik.

1992.
- Nakon pada Bosanskog Broda, u Hrvatsku krenuo novi val izbjeglica iz BiH.
- Najnovija američka poruka srpskim pilotima koji krše zabranu letova nad BiH: "Poletiš li, mrtav si!", tvrdi londonski "Sunday Times".
- Gradačac odolijeva silovitoj srpskoj ofenzivi, a branitelji prijete, da će, bude li novih napadaja agresorovih zrakoplova, upotrijebiti u obrani cisterne s klorom.
- Pripadnike francuskog bataljuna UNPROFOR-a u Drnišu, ručnim bombama i strojnicama, napali kninski teroristi, priopćilo zapovjedništvo francuskog bataljuna, te tako odbacilo sve glasine da su to učinili hrvatski branitelji.

1993.
- Ako Srbi u Hrvatskoj i Beograd, koji iza njih stoji, ne pristanu na provedbu svih rezolucija, Vijeće sigurnosti donijet će odluku o "peacemaking" snagama, ili ćemo biti pred odlukom da mirovnim snagama otkažemo mandat - izjavio predsjednik Tuđman na konferenciji za novinare u Zagrebu.
- Karlovačko Vojno odvjetništvo podiglo pred Vojnim sudom u Karlovcu optužnicu protiv desetorice pripadnika srpskih postrojba uhićenih u akciji Hrvatske vojske na području Divosela 10. rujna.
- Muslimanske snage odbile mogućnost evakuiranja hrvatskih ranjenika iz Nove Bile, uvjetujući njihovo izmještanje novim evakuiranjem samo muslimanskih ranjenika, priopćio Odjel za ljudska prava i humanitarna pitanja HR Herceg-Bosne.
- Armija BiH uskoro će osloboditi sve okupirane teritorije od Bihaća do Foče, a što se tiče Neuma i Mostara, to su "povijesno uvijek bili muslimanski gradovi", naglasio Rasim Delić na zboru u Bihaću, javio Radio Cazin.
- Londonski sud odlučio da se račun tzv. Narodne banke Jugoslavije, koji je u procesu raspada SFRJ prisvojila Srbija, ne može koristiti za plaćanje srbijanskih narudžbi u inozemstvu.

1994.
- Talijanski premijer Silvio Berlusconi ocijenio u Rimu da su odnosi Italije i Hrvatske vrlo dobri, te izrazio želju za njihovim daljnjim poboljšanjem.
- Srbijanska vlada odbila zahtjev Međunarodnog suda za ratne zločine da svoj ured otvori u Beogradu.
- Glavni tajnik UN B.B. Ghali zatražio je od NATO-a da u New York uputi jedno izaslanstvo kako bi se raspravilo o novo zatraženim mjerama za zračne udare u BiH.

1995.
- Hrvatske snage oslobodile Mrkonjić Grad i time zaustavile srpsku ofenzivu u sjeverozapadnoj Bosni. Armija BiH ušla u Sanski Most.
- Bosanski Srbi silovito raketiraju Posavinu, samo na Okučane srpski teroristi iz Bosne ispalili osam "orkana".
- Vijeće sigurnosti UN odobrilo operativne aranžmane u preostalom dijelu mandata UNCRO-a.
- Glavni tajnik UN-a Boutros Ghali izvijestio Vijeće sigurnosti da je Yasushi Akashi, posebni izaslanik UN-a za civilna pitanja u bivšoj Jugoslaviji, razriješen dužnosti na vlastiti zahtjev. Vijeće prihvatilo ostavku, a Akashijev nasljednik od 1. studenoga bit će ganski diplomat Kofi Annan, podtajnik za mirovne operacije.

1996.
Zastupnički dom Sabora RH usvojio Zakon o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.

Dogodilo se 12. listopada

1989.
- U Zagrebu, pri Društvu književnika Hrvatske, Osnovan Odbor za vraćanje spomenika bana Jelačića.

1991.
- Objavljena vijest da je JNA uhitila hrvatskog ministra M. Zulića.
- Pojedine postrojbe JNA odlaze iz zagrebačkih vojarni. Zauzvrat, armija garantira da će humanitarni konvoj ući u Vukovar.
- Unatoč primirju, pet civila ubijeno a 15 ranjeno tijekom srpskog napada na Osijek.
- Posebni izaslanik UN-a, Cyrus Vance stigao u Beograd kako bi se sastao s jugoslavenskim dužnosnicima i predstavnicima JNA.
- Dvojica predstavnika takozvane srpske autonomne pokrajine u Hrvatskoj u Parizu neslužbeno razgovarali s oragnizatorima Mirovne konferencije.

1992.
- Republika Hrvatska i "Savezna Republika Jugoslavija" potpisale u Ženevi dogovor o postavljanju promatrača EZ i UN na uzletišta i zrakoplovne luke zemalja potpisnica.
- Jugoslavenska vojska započela povlačenje iz Konavala, izjavio predstavnik Promatračke misije EZ u Zagrebu Chris Poole.
- Branitelji Brčkog kod sela Gorice uspjeli presjeći srpski koridor koji spaja Srbiju s bosanskom i kninskom "krajinom".
- Tzv. SRJ isključena iz UNESCO-a.
- BiH može postojati samo kao zajednica svih triju naroda, koji će morati biti teritorijalno definirani, izjavio u intervjuu za BBC hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.

1993.
- Skupina građana srpske nacionalnosti sa zbora u Karlovcu pozvala sve građane srpske nacionalnosti da utječu svojim obiteljskim i prijateljskim vezama na pobunjene Srbe u UNPA zonama da prihvate Republiku Hrvatsku kao svoju domovinu.
- Svi ubijeni u akciji Hrvatske vojske na Divoselo, Čitluk i Počitelj bili su naoružani, nosili su uniforme i pružali aktivan otpor, stoji u pismu ministra Granića izvjestitelju UN za bivšu Jugoslaviju Tadeuszu Mazowieckom o ulasku hrvatskih snaga u Medak.
- Međunarodni Crveni križ evidentirao je samo 850 Hrvata zatočenih u muslimanskim logorima, a podnesenim zahtjevom tražimo 3.575 vojnika, 11.323 civila, 2 fratra, 3 časne sestre i 26 članova čelništva HDZ-a i zapovjedništva HVO-a iz Konjica, rekao predsjednik Ureda za zamjenu zarobljenika HR Herceg-Bosne Berislav Pušić u Mostaru.
- Bivši zapovjednik snaga UN u BiH francuski general Philippe Morillon zatražio, u svom predavanju u Londonu, da se BiH proglasi protektoratom UN, te da se nad njim uspostavi uprava Svjetske organizacije uz pomoć vojnih snaga UN.

1994.
- Predsjedništvo HDZ-a BiH priopćilo da je na temelju izvješća općinskih organizacija HDZ-a BiH iz Vareša, Usore, Bugojna, Jablanice, Kaknja, Travnika, Konjica, Zenice i Sarajeva, nakon potpisivanja Washingtonskog sporazuma, s prostora pod nadzorom Armije BiH protjerano 25.000 Hrvat.
- Šef bonske diplomacije i sadašnji predsjednik Ministarskog vijeća UN Klaus Kinkel zatražio tješnju suradnju Hrvatske i Europske unije - Kinkel zahtijeva da se Hrvatska uključi u program PHARE, te da počnu pregovori o ugovoru o partnerstvu i kooperaciji između EU i Hrvatske.
- Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe napomenuo da bosanski Srbi isključuju mogućnost da tzv. "republika srpska" uspostavi konfederalnu vezu sa "SR Jugoslavijom" prije nego što se "RS" prizna kao neovisna država.

1995.
- U petodnevnom posjetu Hrvatskoj skupina najuglednijih američkih znanstvenika sudske medicine, koji će pomoći u identifikaciji žrtava. Već obišli masovne grobnice pokraj Petrinje i Kupresa.
- U Zagrebu boravila izvjestiteljica Komisije za ljudska prava UN Elisabeth Rehn, te razgovarala s predstojnikom Ureda Predsjednika Republike ing. Hrvojem Šarinićem o problemu hrvatskih građana nestalih tokom srpske agresije, o ratnim zarobljenicima i o tragičnoj situaciji na području Banje Luke.
- UN preuveličava brojke stradalih osoba poslije akcije Hrvatske vojske u bivšem Južnom sektoru, rekao novinarima u Kninu zapovjednik Zbornog mjesta Knin general Ivan Čermak.
- Nakon 11.245 dana neprekidne opće opasnosti u Županji sirene danas oglasile njezin prestanak.
- Hrvatske snage, nakon ulaska u Mrkonjić Grad, ovladale i HE "Bočac", koja strujom opskrbljuje Banju Luku, a sam grad od sada na dometu hrvatskih topova.
- U posljednjim akcijama Hrvatske vojske 9. listopada u Mrkonjić Gradu poginuo stožerni brigadir Andrija Matijaš "Pauk", dozapovjednik 4. gardijske brigade, kojem je danas održana komemoracija u Marini pokraj Trogira.
- Vojska bosanskih Srba trpi poraz za porazom, ali o tome se ne može pročitati ni u jednim beogradskim dnevnim novinama, javlja Francuski međunarodni radio - RFI.
- Veleposlanici članica NATO-a u Bruxellesu suglasili se s koncepcijom multinacionalnih mirovnih snaga u BiH, koje bi otprilike brojale 70.000 vojnika, od toga Amerikanci bi poslali u Bosnu izmedu 20 i 25.000 vojnika. To će biti najveća vojna operacija u Europi nakon 2. svjetskog rata.
- Američki predsjednik Clinton pozdravio sporazum o prekidu vatre u BiH, a Bijela kuća najavila da bi mirovni pregovori trebali započeti 31. listopada u SAD-u.

1996.
- Posebna izvjestiteljica Visokog povjerenstva za ljudska prava UN-a Elizabeth Rehn ocijenila u Zagrebu svoju dosadašnju suradnju s institucijama hrvatske Vlade vrlo dobrom.

Dogodilo se 13. listopada

1991.
- Hrvatska se vlada složila s većinom načela i rješenja prezentiranih u Haagu.
- Potpisan dogovor o odlasku JNA iz Karlovca.
- Šef Promatračke misije EU-a izjavio da će do Božića biti mir.
- Srpski teroristi iskoristili humanitarni konvoj kako bi doveli nove snage u Vukovar.
- JNA uništila nekoliko tisuća tona eksploziva i municije blizu ličkog mjesta Oštarije.
- JNA i srpski teroristi sravnili sa zemljom hrvatsko selo Ravno u Hercegovini.
- JNA izdala službeno priopćenje u kojem se navodi da su dva skladišta oružja u Rijeci uništena udarom groma.

1992.
- Uskoro će doći do potpisivanja ugovora o prijateljstvu i suradnji između Hrvatske i Slovenije, rekao novinarima u Zagrebu hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman nakon jednodnevnog posjeta Sloveniji.
- U mirnim prosvjednim demonstracijama na Kosovu za obranu škole na albanskom jeziku srbijanska policija ozlijedila više od 400 Albanaca.

1993.
- Naglašavam svu spremnost Hrvatske da u sklopu svojih mogućnosti utječe na potpunu provedbu Deklaracije, koju su u Ženevi 14. rujna 1993. potpisali predsjednici dr. Tuđman i Izetbegović, kao i poštovanje Ženevskih konvencija te međunarodnog humanog prava, poručuje dr. Mate Granić u pismu ministru vanjskih poslova BiH dr. Harisu Silajdžiću.
- U bolnici u Novoj Bili, u kojoj se nalazi 110 ranjenih Hrvata, stanje je kritično, a ne postoji mogućnost premještanja u neki opskrbljeniji bolnički centar, javlja Press-služba HVO iz Novog Travnika.

1994.
- U službeni posjet Republici Hrvatskoj doputovali supredsjedatelji Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji lord David Owen i Thorvald Stoltenberg, te razgovarali s predsjednikom Tuđmanom o rješenju problema okupiranih područja u Hrvatskoj.
- Točno je da postaje neprihvatljivi planovi Rusije glede hrvatskih okupiranih teritorija, ali Hrvatska neće na njih pristati - pri tome najmanje je što bi tada otkazala mandat UNPROFOR-a, rekao ministar vanjskih poslova Granić i dodao da je u New Yorku predsjednik Tuđman rekao i predsjedniku Clintonu: "Gospodo idete li na tu soluciju, imat ćete siguran rat.
- Nedaleko od Karlovca i kod Knina na helikoptere Ujedinjenih naroda, s teritorija koje drže Srbi, pucalo se strojnicama.
- U Mostar stiglo 35 njemačkih policajaca, pa je u ovom gradu sada više od 100 policajaca iz zemalja Europske unije.
- Granica između Srbije i BiH dalje propusna, ocjenjuju diplomatski krugovi u Ženevi.

1995.
- U samo mjesec dana hrvatske snage ovladale trima hidroelektranama u sjeverozapadnoj BiH: "Maestralom 2" uzeti su HE Jajce 1 i HE Jajce 2, a "Južnim pravcem" HE Bočac.
- Njemački tisak tvrdi da Amerikanci kriju podatke o masovnim likvidacijama u Srebrenici, gdje su Srbi masakrirali najmanje 3.000 Muslimana. Što više, Washington ima dokaze da je Beograd izravno vodio ofenzivu na Srebrenicu i sudjelovao u likvidaciji tamošnjih Muslimana.
- Rusija prijeti NATO-u da će, ukoliko se ne uspostavi rusko-američko zajedničko zapovjedništvo nad multinacionalnim snagama, na teritoriju pod kontrolom bosanskih Srba formirati svoje vojne baze.

1996.
- Vlasti u Bihaću i Velikoj Kladuši uhitile 18 navodnih autonomaša, 13 pustile a 5 optužile za ratne zločine. OESS uhićene osobe smatra oporbom.


Dogodilo se 14. listopada

1991.
- Otkrivena špijunska mreža JNA u Zagrebu.
- Ranjen novinar "Glasa Slavonije' M. Filipy na bojištu blizu Vinkovaca.
- Humanitarni konvoj za Vukovar zajedno s promatračima EZ nije uspio ući u grad nakon petodnevnog čekanja,
- Započinje evakuacija postrojbi JNA iz Karlovca.
- Zapovjednici JRM izjavili da će deblokirati luke, uz uvjet da ne budu prisutni mediji.
- Održan peti krug pregovora u Haagu u prisutnosti specijalnog izaslanika UN-a Cyrusa Vancea. Potpisan dogovor o proširenju misije EZ-a.

1992.
- Lord Owen i Vance prihvatili srpski prijedlog da ratne zrakoplove iz BiH Srbi prebace u Beograd.
- NATO ponudio Ujedinjenim narodima zrakoplove-radare AWACS-e radi kontrole zračnog prostora BiH.
- Glavni tajnik UN Boutros Ghali odlučio da povjerenstvo za ratne zločine učinjene u bivšoj Jugoslaviji ima sjedište u Ženevi.

1993.
- U enklavama u BiH živi 160.000 Hrvata do kojih ne možemo doći jer su u okruženju muslimanske vojske i koje opskrbljujemo konvojima preko srpskih teritorija, što nas prisiljava na razgovor sa Srbima, izjavio predsjednik vlade HR HB Jadranko Prlić nakon povratka iz Banja-Luke, javlja HABENA.

1994.
- Odbor izvršnih direktora Međunarodnoga monetarnog fonda prihvatio Pismo o namjerama hrvatske Vlade i odobrio stand by aranžman s Hrvatskom.
- Glede reintegracije ni u kom slučaju ne radi se o godinama, istaknuo predsjednik Tuđman na redovnoj tiskovnoj konferenciji, u Predsjedničkim dvorima u Zagrebu, već o tjednima i mjesecima - neki pomaci moraju biti učinjeni do kraja godine jer Hrvatska pokazuje, uz fleksibilnost, spremnost za političko rješenje, ali i odlučnost da se reintegracija više ne može odgađati.
- Kanada uklonila Hrvatsku s popisa područja pod nadzorom, a to znači da se ukidaju sve administrativne zabrane za gospodarsku razmjenu između Kanade i Hrvatske.
- Predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović izvijestio vođe zemalja članica kontaktne skupine da za vladu u Sarajevu nisu prihvatljive nikakve izmjene mirovnog plana za BiH.

1995.
- Najvažnija zadaća je oslobađanje okupiranih dijelova Hrvatske. Učinit ćemo sve da ta područja oslobodimo mirnim putem, jer mi je dragocjen svaki hrvatski život, a i ne želimo minirati mirovnu inicijativu SAD-a i Europske unije - istaknuo na Trećem saboru Hrvatske demokratske zajednice u zagrebačkom "Lisinskom" predsjednik RH i HDZ-a dr. Franjo Tuđman.
- Na Patološkom odjelu splitskog Kliničkog centra identificirano 29 žrtava iskopanih iz masovne grobnica na kupreškoj visoravni.
- Službeni London prigovara Washingtonu da se otvorene stavio na stranu Hrvata i Bošnjaka i da odbija osuditi bosanske i hrvatske napade.

1996.
- Sarajevo i Beograd povezani autobusnim prometom.
- Na području općina Sanski Most i Ključ ovih dana otkriveno pet masovnih grobnica.


Dogodilo se 15. listopada

1990.
- Ujutro oko 6.30 sati ponovno je minirana Lička pruga između željezničkih stanica Zrmanja i Malovan.
- Za noć provedenu pored barikada na cestama u kninskoj krajini stražarima se plaća i do 1.500 dinara.
- Nakon anonimne i lažne dojave da su minirana četri ključna objekta u Tvornici lakih metala "Boris Kirič", Šibenčane uznemirile i dezinformacije o zatrovanosti vode u gradskom vodovodu.

1991.
- Predsjednici Tuđman i Milošević, uz prisutnost sovjetskog predsjednika Gorbačova, u Moskvi potpisali sporazum o prekidu vatre.
- Američki State Department zahtijeva da se humanitarni konvoj propusti u Vukovar.
- Hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske dr. Franjo Tuđman zabranio svim pripadnicima HV-a članstvo u bilo kojoj političkoj stranci.
- Srpski okupatori u prisutnosti dvaju promatrača EZ-a prisilili sve građane Iloka na potpisivanje sporazuma o napuštanju Iloka.
- JNA okupirala Cavtat, te u prisutnosti promatrača EZ-a podigla jugoslavensku zastavu.
- Na dramatičnoj večernjoj sjednici Skupštine Bosne i Hercegovine proglašena njezina samostalnost. Srpski predstavnici u znak protesta napustili sjednicu.

1992.
- Vojska tzv. Jugoslavije povući će se s juga Hrvatske (Prevlake) "nekoliko dana prije od dogovorenog roka 20. listopada", rekao u Herceg-Novom ministar unutarnjih poslova Crne Gore Nikola Pejović.
- Još jedna skupina protjeranih Hrvata, njih 29, stigla u Zadar iz benkovačke općine kamionima UNPROFOR-a.
- Zapad je dozvolio da se isti razarajući osvajački rat proširi iz Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu, piše francuski filozof Alain Finkelkraut u "Le Mondeu".
- Republika Hrvatska i Demokratska Narodna Republika Alžir uspostavili diplomatske odnose na razini veleposlanika.
- Glavnu krivnju i odgovornost za katastrofu na tlu bivše Jugoslavije američka administracija pripisuje Srbiji, izjavio za beogradski TV Studio B pomoćnik američkog državnog tajnika Thomas Niles.
- NATO naredio izviđačkim zrakoplovima AWACS da nadgledaju poštovanje zabrane vojnih letova u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine, izjavio glasnogovornik NATO-saveza u Bruxellesu.

1993.
- Izvorišta programskih osnova HDZ-a bila su i ostaju hrvatska državotvorna misao Ante Starčevića, politički oslonac na pučke slojeve sela i grada po nauku braće Radić, politička odlučnost, socijalna pravda i antifašizam hrvatske ljevice a također i prevladavajući antikomunizam u hrvatskom duhovnom i političkom životu, istakao predsjednik Hrvatske demokratske zajednice dr. Franjo Tuđman na Općem saboru najbrojnije hrvatske političke stranke u Zagrebu.
- U Međugorje stigao konvoj od 421 Hrvata iz konjičke općine u organizaciji HVO-a Konjić, javlja HABENA.

1994.
- Nakon konzultativnog sastanka hrvatskih zastupnika, izabranih na posljednjim višestranačkim izborima u Općinsku skupštinu Bugojna, zaključeno da hrvatski zastupnici tog grada prihvaćaju najnovija politička rješenja i da se pridružuju naporima oko provedbe sporazuma i ustavnih rješenja o stvaranju Federacije u BiH.
- Narodna banka BiH službeno u optjecaj pustila novi bosanskohercegovački dinar.

1995.
- Predsjednik Tuđman i ministar obrane Šušak razgovarali u Zagrebu sa zapovjednikom oružanih snaga SAD-a generalom Johnom Shalikashvilijem. Hrvatska će staviti NATO-u na raspolaganje luke, aerodrome, željeznicu, ceste, rekao novinarima Šušak.
- U Banjoj Luci vlada rasulo poslije poraza, više od 170.000 izbjeglica u samom je gradu, a još između 80 i 90.000 na cestama prema Banjoj Luci. Karadžića i Miloševića pučanstvo spominje kao najveće srpske izdajice.
- Srpski poraz proizašao zapravo iz njihove nezasitnosti, sukus je razgovora pomoćnika američkog državnog tajnika Richarda Holbrookea u newyorkškom Harvard Clubu.

1996.
- U Mostaru svečano obavljena primopredaja ovlasti Zapodnoeuropske policije (WEU) na Međunarodne policijske snage (IPTF) i Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije, čime su u Mostaru ujedinjene policijske snage.
- Premijer Zlatko Mateša sa suradnicima na konferenciji o trgovini i investiranju u Hrvatskoj u Bruxellesu. Mateša hrvatsku strategiju opisao kroz 4 cilja: mirna reintegracija, uspješna provedba Daytonskog sporazuma, normalizacija odnosa sa susjednim zemljama, te uključivanje u regionalne integracije kao što je CEFTA.
- Nakon trogodišnje stanke, pod vodstvom posrednika sir Arthura Wattsa, u Bruxellesu se sastala izaslanstva pet država nasljednica bivše Jugoslavije radi rasprave o nasljedstvu nekadašnje zajedničke države. Države nasljednice Hrvatska, BiH, Makedonija i Slovenija jedinstvene u zahtjevu da se najprije podijele devizne rezerve bivše države, njezina klirinška potraživanja, diplomatske i druge nekretnine u inozemstvu, te bivši savezni arhivi pohranjeni u Beogradu.


Dogodilo se 16. listopada

1991.
- Hrvatska Vlada označila 10. prosinca kao krajnji rok odlaska JNA iz Hrvatske.
- Republika Crna Gora, čiji dobrovoljci napadaju Dubrovnik, traži dio hrvatskog teritorija.
- Objavljeni dokumenti o razaranju crkava u Hrvatskoj.
- JNA prestala koristiti crvenu zvijezdu kao svoj simbol, te je zamijenila armijskim inicijalima.
- Predsjednik jugoslavenskog Predsjedništva Stipe Mesić poslao apel svijetu, u kojem govori o genocidu u Hrvatskoj, a posebno o prisilnom iseljavanju iz Iloka.
- Objavljen tajni plan namjere JNA o razaranju Zagreba "počevši od katedrale i vladinih zagrada, pa do plinare i muzeja Mimara".
-Hrvatski predsjednik Tuđman sastao se s ruskim predsjednikom Jeljcinom u Moskvi.

1992.
- Prije godinu dana poginuo je Blago Zadro, zapovjednik obrane Borova Naselja. Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman ukazom posmrtno promovirao Blagu Zadra u general-bojnika HV, a u Zagrebu u spomen na ovog junaka obrane Vukovara održana misa zadušnica.
- U Skupštini tzv. SR Jugoslavije politički otac Slobodana Miloševića Dobrica Ćosić kritizirao srbijanski režim za opstrukciju njegova Ženevskog sporazuma s Tuđmanom, a time i Vanceovog plana.
- "Razmjerno broju stanovništva, do 1945. najviše je Hrvata bilo u antifašističkoj borbi na području bivše Jugoslavije. Daleko više nego Srba! Nije istina da je Srbija bila protiv okupatora, Srbijom su 95 posto vladali kvislinzi. Postojali su neki mali partizanski odredi", priča za "Večernji list" partizanski pukovnik Vladimir Dapčević, informbiroovac, koji je proveo više od 21 godinu u logorima Jugoslavije, a danas živi u Bruxellesu.
- Američki predsjednik George Bush potpisao zakon kojim se Jugoslaviji ukida status najpovlaštenije nacije. Tim se zakonom ukida povlašteni status za Srbiju i Crnu Goru.

1993.
- Na Općem saboru Hrvatske demokratske zajednice dr. Franjo Tuđman, velikom većinom glasova, ponovo izabran za predsjednika stranke, za glavnog tajnika izabran dr. Jure Radić, a za potpredsjednike Mate Granić, Franjo Gregurić, Marijan Šunjić, Gojko Šušak i Nikica Valentić.
- Ovisit će više o vodstvu, nego o samom programu stranke, kako će nas primiti svjetska politika i oni čimbenici o kojima ovisi sudbina Hrvatske, istaknuo dr. Franjo Tuđman nakon ponovnog izbora za predsjednika HDZ, napominjući kako valja imati na umu da se Hrvatskoj s mnogih strana traži svaka greška.
- Ne možemo se pomiriti ni s kakvim političkim rješenjem o budućnosti BiH, koje bi ozakonilo uništenje više od polovice članova i imovine Katoličke crkve i hrvatskog naroda u BiH, stoji u zajedničkoj izjavi katoličkih biskupa Hrvatske i BiH sa Sabora u Splitu.
- U povodu izjave biskupskog vikara talijanskih oružanih snaga Angela Santarosse agenciji ANSA, koji je, uz ostalo, rekao "da hrvatski katolički svijet ne želi mir, odnosno da ga želi tek kad nametne svoje nacionalističke uvjete...", kardinal Franjo Kuharić, na Saboru biskupa u Splitu, izjavio da je "javnost zaprepaštena takvom optužbom i klevetom Crkve u Hrvata i hrvatskog naroda, te da će tražiti javnu ispriku ili da Santarossa svoje tvrdnje dokaže".

1994.
- Riječi hrvatskog predsjednika Tuđmana s konferencije za novinare u Zagrebu, na kojoj je rekao da će "do integracije okupiranih područja u Republici Hrvatskoj doći vrlo brzo", naišle na velik medijski odjek u Beogradu, tako se sve češće može čuti i, do sada nepojmljiva i "veleizdajnička" tvrdnja, da će "Knin možda i morati ući u sastav Hrvatske".

1995.
- Pobunjeni Srbi iz istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema čvrsto obećali u američkom vele poslanstvu u Zagrebu da će doći na nastavak pregovora s hrvatskim vlastima u Osijek.
- Novi potpredsjednici HDZ-a, izabrani na Trećem općem saboru ove stranke u Zagrebu, su dr. Mate Granić, Gojko Šušak, Jadranka Kosor, Ivić Pašalić i dr. Franjo Gregurić.
- Hrvati su skupo platili uspostavu svoje države i nikakve unije, asocijacije i federacije više ne dolaze u obzir. Suradnja da, dobri odnosi da, gospodarske veze da, ali bilo kakvi državni savezi s bilo kim definitivno ne - rekao u razgovoru za "Večernji list" ministar vanjskih poslova RH dr. Mate Granić.
- Hrvatska je već sada regionalna sila - tvrdi u naslovu milanski dnevnik "Il giornale", zbog vojnih uspjeha u "krajini" i uloge u vojnoj fazi rješavanja BiH krize, o kojoj izravno ovisi ishod ratnih operacija, te "strateškog sporazuma sa SAD".
- Primirje je stiglo na vrijeme da spasi Srbe od vojnog poraza u sjevernoj Bosni i pada Banje Luke - piše pariški "Le Figaro".

1996.
- U središtu Vijeća Europe u Strasbourgu službeno potvrđeno da je Ministarski odbor donio odluku da Hrvatska postane 40 članica najstarije europske organizacije.
- Jugoslavenska delegacija u Bruxellesu jučer minirala završne pregovore o podjeli nasljedstva i dugova bivše Jugoslavije.

Dogodilo se 17. listopada

1990.
- Ponovno minirana pruga Gračac-Knin.
- Vođe kninske pobune onemogućile razgovore predstavnika SDS-a iz srpskih sela Šibenske općine s predstavnicima hrvatskih stranaka u Šibeniku.
- Da je federalistička koncepcija u manjini pokazalo se i na posljednjoj sjednici Skupštine Jugoslavije, jer se iz rezultata glasovanja može zaključiti da čak ni Crna Gora ne podržava u cijelosti tu koncepciju, rekao na konferenciji za strane novinare u Zagrebu dr. Franjo Tuđman.

1991.
- Započeo egzodus 10.000 hrvatskih izbjeglica iz Iloka i susjednih sela. Izbjeglice svjedoče o masovnom ubijanju Hrvata.
- Hrvatski ministar obrane uputio proglas svim građanima istočne Slavonije koji su odslužili vojni rok da se jave na dužnost.
- Ne prestaju napadi na Dubrovnik. 1.200 žena, djece i staraca trajektima napustilo grad.
- SAD i SSSR zahtijevaju sastanak u Haagu.
- Uništena i oštećena 333 značajna kulturna spomenika Hrvatske.

1992.
- Šefovi vlada 12 zemalja EZ u Birminghamu poduprli sve međunarodne sankcije protiv srpskih agresora, a zahtijevat će od Vijeća sigurnosti UN vojne mjere bude li se kršila zračna blokada BiH.
- Novi napad na Tuđmana i Hrvatsku, objavljen ovog puta u izraelskom listu "Ha'arec" iz pera dr. Menachema Shelacha, koji po već oprobanom krivotvoriteljskom srpskom receptu, knjigu hrvatskog predsjednika "Bespuća" naziva, ni manje ni više, kopijom poznate antisemitske krivotvorine "Protokola cionskih mudraca".
- U Travniku dosadašnje hrvatske zajednice - bosanske Posavine, Usore, srednje Bosne, Soli i Sarajeva - pristupile u jedinstvenu Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosna.

1993.
- Iz muslimanskih logora odmah bi trebalo biti pušteno 314 Hrvata a iz hrvatskih 750 Muslimana, a predviđena je zamjena još 100 zatočenih Muslimanima i Hrvata, izjavili u Međugorju hrvatski ministar Granić i predsjednik vlade HR HB Jadranko Prlić, javlja HABENA.
- Američki predsjednik Bill Clinton, u intervjuu Washington Postu, priznao pogreške svjetske politike u BiH, rekavši "kako je čvrsto uvjeren da su UN učinili tešku pogrešku, primjenjujući BiH embargo na oružje nakon što su je priznali. Imao sam osjećaj da Britanci i Francuzi procjenjuju kako je važnije izbjeći skidanje embarga nego spasiti tu zemlju".
- Neum je hrvatski grad i u njemu živi više od 90 posto Hrvata, dok je u prijašnjim razdobljima taj postotak bio i viši, osim toga 97 posto zemljišta u katastru je vlasništvo Hrvata, a najbliže parcele Muslimana i Srba su 40-ak kilometara od mora, izjavio gradonačelnik Neuma Ivan Bender francuskom veleposlaniku u Hrvatskoj George-Marie Chenu.
- Njemačko-francuska stručna komisija ustvrdila da je u Neumu nemoguće graditi luku.

1994.
- Beogradski tjednik "NIN" ocjenjuje "kako više nema sumnje da Beograd već ozbiljno razmišlja o nekoj vrsti priznanja Hrvatske u njezinim međunarodno priznatim granicama".
- Maltretiranje bugojanskih Hrvata, pritisci i iseljavanja iz stanova se nastavljaju, pogotovo onih koji su se vratili - iako su čelnici HDZ-a i bugojanski župnik fra Janko Ljubas o tome izvijestili UNPROFOR i civilne vlasti, ništa se nije promijenilo.

1995.
- Nakon susreta u Rijeci sa Stoltenbergom i Galbraithom, ing. Šarinić izvijestio novinare da se najavljeni pregovori za sutra s pobunjenim Srbima u Osijeku neće održati, a međunarodni pregovarači će sada u Beograd da vide može li se uopće ići dalje. Što se Hrvatske tiče, naglasio Šarinić, naša pozicija je apsolutno čvrsta i nećemo popuštati.
- U povodu smrti prof. Velimira Terzića, zastupnika u Zastupničkom domu Sabora i potpredsjednika HSLS-a, dugogodišnjeg političkog zatvorenika, koji je svoj čitav život posvetio Hrvatskoj, održana komemoracija u Splitu.
- U Kupresu, uz vjerske i vojne počasti, pokopano 28 žrtava srpskog zvjerstva iz 1992. godine, čiji su posmrtni ostaci pronađeni u masovnoj grobnici.
- U Moskvi održan radni sastanak kontaktne skupine, a glavna tema skupa bila sudjelovanje ruske vojske u multinacionalnim snagama za održavanje mira u Bosni. Kozirev kategorički izjavio novinarima da će ruski vojnici ići u BiH i sudjelovati u mirovnim operacijama, ali da moraju imati ravnopravan status s vojnim snagama NATO-a.
- Milošević zabranio ulazak na teritorij "SRJ" izaslanstvu bosanskih Srba koje je vodio Karadžić, jer da ga je prihvatio, morao bi ga uhititi i predati sucima u Haag.
- Francuski ministar vanjskih poslova Herve de Charette očekuje da se za šest tjedana potpiše mir u Hrvatskoj i u BiH.

1996.
- Komisija Europske unije potpisala ugovor, kojim će se na području Vukovara u projekte obnove uložiti pet milijuna Ecua, rekao na otvaranju ureda Europske komisije u Vukovaru Didier Fau, rukovoditelj projekta obnove.

Dogodilo se 18. listopada

1990.
- Lička pruga ponovno minirana.
- U Kosovu nedaleko Knina iz vagona, koji je na stanici stajao 12 dana, ukradeno 20 automatskih pušaka zapakirane u vojničkim sanducima.

1991.
- Na plenarnoj sjednici u Haagu potpisan sporazum kojim se osigurava potpuni prekid vatre, deblokiranje armijskih kasarni i neodgodivo povlačenje JNA iz Hrvatske. Objavljena deklaracija o Jugoslaviji, koju su sastavili SAD, SSSR i EZ, a jedino je Srbija odbila plan lorda Carringtona o rješavanju krize
- Francuska humanitarna organizacija "Medicines sans frontieres" predvodit će humanitarni konvoj u Vukovar.
- Rafinerija nafte u Sisku u plamenu nakon napada JNA, gori i Dubrovnik nakon što je JNA bacila napalm bombe na grad.
- Papa Ivan Pavao II. traži međunarodno priznanje Hrvatske i Slovenije. Na sastanku s poglavarom Srpske pravoslavne crkve patrijarhom Pavlom založio se protiv promjene granica upotrebom sile.

1992.
- Prema Radiju Crna Gora, koji prenosi Tanjugovu obavijest, jugovojska se povukla s juga Hrvatske, iz Konavala, Cavtata i Prevlake, a posljednji tenk s jugoslavenskom zastavom prešao preko graničnog prijelaza danas u 11,30 sati.
- Američki mediji traže od Bijele kuće odlučnu akciju za zaustavljanje rata na prostoru Bosne i Hercegovine, a najžešća kritika uperena je prema Georgeu Bushu i State Departmentu.

1993.
- Poglavarstva i vijeća Labina, Novigrada, Umaga, Buja, Pazina, Poreča i Rovinja izrazila zabrinutost glede najavljenog dolaska 4.000 izbjeglih Hrvata iz srednje Bosne, s obzirom na promjenu demografske slike Istre, a predsjedništvo Istarskog demokratskog sabora na sjednici u Pazinu osudilo provođenje ove akcije u organizaciji Ministarstva obrane Republike Hrvatske.
- Pripadnici Armije BiH oružano su napali Hrvate sela Duboštica (općina Vareš) i brutalno ubili 6 hrvatskih civila.
- Prema izvješćima Petog korpusa Armije BiH iz Cazina, postoje indicije da su napadi srpskog agresora na svim linijama obrane Bihaća, Bužima i slobodnog teritorija Bosanske Krupe koordinirani s Abdićevom vojskom, jer su uslijedili nakon ulaska Petog korpusa u Cazin.

1994.
- Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske Milan Vuković u Washingtonu izjavio pred američkom komisijom za KESS da je Hrvatska do sada u potpunosti surađivala s Međunarodnim sudom za ratne zločine, te istaknuo da međunarodna zajednica mora izvršiti pritisak na tzv. SRJ kako bi se ispitala masovna grobnica na Ovčari kod Vukovara.
- Glavni tajnik UN B. B. Ghali priopćio nakon posjeta misije NATO-a sjedištu svjetske organizacije u New Yorku, kako ne želi nikakve promjene što se tiče zračnih udara u BiH.
- Bosanski Srbi oteli pet kamiona UNHCR-a, u kojima su bile uglavnom medicinske potrepštine i lijekovi.
- Nakon niza neuspjelih pokušaja, održani pregovori između predstavnika Kluba hrvatskih zastupnika općine Bugojno i muslimanskih vlasti, te predstavnika SDA tog grada, uz nazočnost UNPROFOR-a. U ultimativnom tonu, muslimanska strana zahtijevala da se na bazi recipročnosti u tu općinu vrati onoliko Hrvata koliko i Muslimana u Stolac i Čapljinu.

1995.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima mađarskog premijera i predsjedavajućeg OESS-a Gyulu Horna, koji je potvrdio stav Mađarske da su istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem sastavi dio Republike Hrvatske.
- U Trnovi i Sasini, selima u okolici Sanskoga Mosta, otkriven još jedan srpski zločin - vojnici Armije BiH pronašli dvije grobnice u kojima je bilo 14 tijela Muslimana i Hrvata, javlja AP.
- Prvi put u više od tri godine u Goražde iz Sarajeva stigao jedan konvoj UN-a, a na putu nije nailazio na nikakve zapreke Srba.
- Amerika mora sudjelovati u nametanju mira na Balkanu jer je posrijedi njezin strateški interes - objašnjava predsjednik Clinton Kongresu potrebu slanja američkih snaga u BiH u sklopu mirovne operacije NATO-a.
- Šef bonnske diplomacije Klaus Kinkel apelirao "na sve strane u sukobu" u bivšoj Jugoslaviji da smjesta prekinu "ubojstva, silovanja, pustošenja i etnička čišćenja".
- Američka vlada izabrala zrakoplovnu bazu Wright-Patterson u Daytonu, u saveznoj državi Ohio, kao mjesto mirovnih pregovora o BiH, objavio "The Washington Post".

1996.
- Od ukupno zaprimljenih 5.998 zahtjeva za domovnicom u hrvatskom Podunavlju pozitivno riješeno 4.604 (oko 1.000 građana nije došlo po njih, vjerojatno zbog straha), a ostali zahtjevi bit će riješeni čim srpske paravlasti omoguće uvid u matične knjige.

Dogodilo se 19. listopada

1990.
- Nakon sve učestalijih miniranja, minirana i Splitska pruga između eljezničkih stanica Kosovo i Siverić.

1991.
- Izvlačeći ranjene iz Vukovara, humanitarni konvoj naletio na dvije mine koje su ranile dvije medicinske sestre.
- Nakon formiranja sportske postrojbe u Hrvatskoj vojsci, osnovana i umjetnička postrojba.
- Mađarska izdala službeno priopćenje izražavajući zabrinutost stanjem na mađarsko-srpskoj granici i odnosom prema mađarskoj manjini u Hrvatskoj.

1992.
- Naredbom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana demobilizirano 40.000 pripadnika rezervnog sastava Hrvatske vojske.
- Hrvatska vojska ušla u Cavtat.
- U Slavonskom Brodu protekao 200-ti dan neprekidne opće opasnosti.
- Unatoč zamjeni časničkog kadra UNPROFOR-a, nastavljaju se progoni Hrvata iz Baranje.
- U Novom Travniku sukobile se postrojbe Hrvatskog vijeća obrane i Oružanih snaga BiH.
- Prvi hrvatski veleposlanik u Rusiji Niko Bezmalinović predao u Moskvi vjerodajnice.
- Ćosić i Izetbegović na sastanku u Ženevi zajedničkom izjavom priznali nepovredivost postojećih granica.
- U Njemačke luke Hamburg, Bremen i Brake uplovljuju brodovi iz Srbije i Crne Gore pod malteškom zastavom, što je kršenje embarga UN protiv ostatka Jugoslavije, javlja TV-mreža WDR.

1993.
- Slovenci prosvjeduju protiv smještaja 1.500 izbjeglica, Hrvata iz središnje Bosne, u turističko naselje Pineta u istarskom Novigradu slovenskog vlasnika.
- Pripadnici Armije BiH oružano su napali Hrvate sela Kopijari (općina Vareš) i brutalno ubili 6 Hrvata.
- Iz Sabirnog centra u Gabeli oslobođeno više od 700 zatočenih Muslimana, uglavnom vojnih obveznika, od kojih je 180 odlučilo ostati u Čapljini, dok im preko Crvenog križa ne stignu dokumenti za odlazak u zemlje Europe, javlja HINA.
- Prema dogovoru Hrvata i Muslimana u BiH o procesu oslobađanja zatočenika, ovih bi dana proces zamjene trebao obuhvatiti 6.000 ljudi, javlja HINA.

1994.
- Predsjednik Tuđman primio u Zagrebu američkog veleposlanika P. Galbraitha, razgovarano o reintegraciji UNPA područja u Hrvatskoj.
- U New Yorku održan sastanak kontaktne skupine, na kojem se raspravljalo o ukidanju embarga na dopremu oružja Vladi BiH, moguće pripremanje "paketa" za rješenje problema Hrvatske, te pitanje daljeg mogućeg ublažavanje sankcija "SR Jugoslaviji."
- Osobni izaslanik dr. Tuđmana, veleposlanik u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Slobodan Lang postavio kamen-temeljac za novu zgradu bolnice u Novoj Biloj.
- Prema izvješću UNPROFOP, postrojbe vojske bosanskih Muslimana počele veliku ofenzivu na položaje bosanskih Srba na crti bojišta zapadno od Sarajeva.
- Britanski general Michael Rnse zapovjednik UNPROFOR-a, za BiH, zaprijetio da će povući "plave kacige" iz demilitarizirane zone na planini Igman, ako vojnici Armije BiH ne napuste to područje.
- Sjedinjene Američke Države spremne jednostrano ukinuti embargo na isporuku oružja za BiH, ako Ujedinjeni narodi to odbiju učiniti.

1995.
- Predsjednik Tuđman primio u Zagrebu, u odvojenim posjetima, pomoćnika državnog tajnika SAD Richarda Holbrookea i prvog zamjenika ministra vanjskih poslova Ruske Federacije Igora Ivanova.
- U Prijedoru i još nekim gradovima u sjevernoj Bosni pod srpskom kontrolom Muslimani su prisiljeni nositi bijele poveze na rukavima, a njihove su kuće označene bijelom bojom, rekao novinarima u Zagrebu zamjenik američkog državnog tajnika za humanitarna pitanja John Shattuck.
- Hrvatska sudjelovala kao promatrač na summitu nesvrstanih u Kolumbiji. Hrvatska delegacija, na čelu s potpredsjednikom Vlade i ministrom vanjskih poslova dr. Matom Granićem potpisala uspostavu diplomatskih odnosa s Obalom Bjelokosti, Kostarikom, Etiopijom, Kenijom i Nepalom.
- Nekoliko pješačkih bataljuna Vojske Jugoslavije, sastavljenih uglavnom od pripadnika rezervnog sastava specijalnih postrojbi, prešlo ovih dana u Baranju, a oko Vukovara se izgrađuju fortifikacije za ukopavanje vojske, a isto je primijećeno i na teritoriju "SRJ", piše beogradska "Naša borba".
- U Daytonu će početi 31. listopada posredni pregovori o BiH, a vodit će ih Richard Holbrooke.
- Glavni saveznici Hrvatske - Njemačka i SAD - vrše pritisak na Zagreb kako bi na račun Hrvatske skrpali kakav-takav mir u Bosni i tako riješili za Zapad neugodan i mučan problem, piše "Večernji list".
- U Zadru počelo suđenje 25-orici optuženih za ratni zločin počinjem 18. studenog 1991. godine u Škabrnji, kada su masakrirana 43 mještana ovog sela zadarskog zaleđa.
- Slovenski premijer dr. Janez Drnovšek pisao hrvatskom kolegi Nikici Valentiću kako bi se pronašlo rješenje kojim bi Slovenija dobila cijeli Piranski zaljev.

1996.
- Na cesti Sarajevo-Mostar, u Vrapčićima napadnut od muslimanskih ekstremista dubrovački biskup msgr. Želimir Puljić, dok se vraćao s godišnje Skupštine Hrvatskoga kulturnog društva Napredak, održane u Sarajevu.

Dogodilo se 20. listopada

1989.
- Upad Službe državne sigurnosti SR Srbije u sigurnosni sustav Bosne i Hercegovine uvod u novu policijsko-političku aferu u toj republici, djelovanje SDS Srbije u BiH u Predsjedništvu CK SK BiH napadom na suverenitet Republike i pokušajem kosovizacije BiH.

1991.
- Humanitarni konvoj izvukao 114 teško ranjenih ljudi iz Vukovara, a još 200 ranjenih ostalo je u razorenom gradu.
- U napadu na Dubrovnik JNA po prvi put upotrijebila VBR-ove. Projektili s brodova JRM usmjereni na gradsku jezgru.
- Skupština Autonomne pokrajine Kosovo izabrala privremenu višestranačku vladu. 25. listopada održat će se referendum na Sandžaku.

1992.
- Na pregovorima u Ženevi Tuđman i Ćosić dogovorili normalizaciju odnosa Republike Hrvatske i SR Jugoslavije i otvaranje ureda za vezu u Zagrebu i Beogradu.
- Skandal srpskih pregovarača u Ženevi: dva sata nakon postignutog sporazuma između SR Jugoslavije i Republike BiH o normalizaciji odnosa na temelju uzajamnog priznanja, kada je trebalo staviti potpis, Ćosiću naglo "pozlilo".
- Majke 2.600 nestalih vukovarskih branitelja i civila koji su odvedeni u nepoznatom smjeru nakon pada Vukovara 18. studenog 1991. pišu svjetskim uglednicima za spas njihovih sinova iz srpskih konc-logora.
- U Novom Travniku, nakon agresije Muslimanskih snaga BiH na postrojbe HVO, poginulo pet hrvatskih vojnika a 22 su ranjena. Muslimani pobili 17 Hrvata civila, priopćuje HVO Herceg-Bosne.
- Hrvatska uspostavila diplomatske odnose s Kazahstanom.

1993.
- Divoselo, Čitluk, pa i Počitelj, bili su do akcije Hrvatske vojske terorističke vojne utvrde, ratna zona iz koje je dvije godine razaran Gospić, izjavio novinarima načelnik Političke uprava Ministarstva obrane Drago Krpina na konferenciji u Zagrebu.
- Nakon višesatnog odugovlačenja Muslimani ipak oslobodili iz logora u Čelebiću i Pavasovićima 307 Hrvata, javljaju sredstva priopćavanja iz Mostara.
- Konvoj od 130 vozila dovezao u Čapljinu oko 6.000 Hrvata, prognanika iz Kaknja, koji su nekoliko proteklih mjeseci boravili kao izbjeglice u Varešu. Od njih će 1.500 krenuti preko Ploča brodovima za Istru, 1.000 će biti smješteno u Livnu, a svi ostali ostaju u Čapljini.
- Agencije za "etničko čišćenje" koje provode Srbi postaju u Bosni unosan biznis, piše londonski "Daily Telegraph".

1994.
- U Salzburgu započelo suđenje 26-godišnjem Srbinu Dušku Cvjetkoviću, optuženom za sudjelovanje u ratnim zločinima na području BiH.
- U New Yorku je završio sastanak, kontaktne skupine, no izgleda da članice još nisu stigle do jedinstvenog stava, iako je prevladalo mišljenje da se daljnje ublažavanje sankcija Srbiji veže uz rješenje UNPA područja.
- Predsjednik Vlade BiH dr. Haris Silajdžić izjavio kako je američka administracija odlučila zatražiti od Vijeća sigurnosti UN da ukine embargo na isporuku oružja legalnim bosanskohercegovačkim vlastima.
- Amerika će u Sarajevo poslati 15 časnika koji će poraditi na tome da stvarno zaživi, prije šest mjeseci dogovoren, muslimansko-hrvatski vojni savez u BiH.

1995.
- Pred glavnim ulazom u Policijsku upravu u Rijeci eksplodirala auto- bomba, poginuo podmetač bombe a više osoba ranjeno, uz to pričinjena velika materijalna šteta na zgradi i vozilima.
- London prijevremeno povlači generala Ruperta Smitha iz Bosne, gdje je proteklih devet mjeseci bio glavni zapovjednik vojnih snaga UN-a, navodno zbog nedovoljne odlučnosti.
- Savez židovskih općina Jugoslavije prosvjedovao u Beogradu zbog knjige Ratibora Đurdevića "Rugobe i laži američke demokracije", u kojoj se govori o "svjetskoj zavjeri bogatih Židova da razbiju Jugoslaviju".

1996.
- Predsjednik Europske demokratske unije bivši austrijski vicekancelar i ministar vanjskih poslova dr. Alois Mock posjetio u sjedištu UNTAES-a prijelaznog upravitelja generala Kleina. Na sastanak pozvani i srpski čelnici na čelu s Vojislavom Stanimirovićem, ali su odbili doći.

25.10.2006. u 16:09 • 0 KomentaraPrint#

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv