Hrvatski spomenar

srijeda, 25.10.2006.

1. RUJNA -- 10.RUJNA

Dogodilo se 1 rujna

1989.
- Hrvatska javnost ogorčena intervjuom akademika Dobrice Ćosića talijanskom "Il Tempu", u kojem je izjavio da je "Istru Tito okupirao i dao Hrvatskoj".

1990.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Tuđman u intervjuu dnevniku "Die Welt" rekao da Srbi u Hrvatskoj nisu podčinjeni, te istakao da im se garantiraju sva prave i pozvao ih da kažu što još žele.
- Na nekim cestama u Kninu ponovno straže naoružanih civila koji ne dopuštaju da u taj grad hrvatski redarstvenici.
- Nakon 45 godina iz egzila se u Hrvatsku vratio Vinko Nikolić, jedna od najpoznatijih osoba hrvatsko emigracije.

1991.
- Srpski teroristi napali Daruvar, jedan civil ubijen, a 9 pripadnika Zbora narodne garde ranjeno.
- JNA i srpski teroristi intenziviraju napade na Baranju.
- JNA pucala na avion koji je prevozio predsjednika Tuđmana, prilikom odlaska iz Beograda.

1992.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Tuđman na konferenciji za novinare u Zagrebu izjavio da je "londonska konferencija - kraj velike Srbije".
- Hrvatska nema želje da postane stalni član Pokreta nesvrstanih, ali postoje razlozi da se uspostave što bolji odnosi sa zemljama članicama, kazao hrvatski predsjednik dr. Tuđman.
- U Dubrovniku počelo suđenje petorici izdajnika i suradnika okupatora koji su dubrovačku općinu htjeli pripojiti tzv. Jugoslaviji.
- Nastavljaju se napadi na Tomislavgrad i Mostar.
- Bivši poljski premijer Tadeusz Mazowiecki srušio alibi glavnog tajnika UN Boutrosa Ghalija za pasivnost "plavih kaciga" na području bivše Jugoslavije.

1993.
U Ženevi, uz više teritorijalnih zahtjeva prema Srbima, Izetbegović i dalje traži izlaz na more u Neumu, što Boban kategorički odbija.
Predsjednik Tuđman u Ženevi razgovarao s Miloševićem o BiH i stanju u UNPA područjima u Hrvatskoj.
- Erdutski sporazum ne može se promatrati odvojeno, već samo u sklopu Vanceova plana, rekao savjetnik predsjednika Tuđmana za nacionalnu sigurnost Hrvoje Šarinić ambasadorima Francuske i Njemačke pri UN u Zagrebu.
- UNPROFORCI ne voze pontonskim masleničkim mostom, kako su izjavili iz političkih razloga.
- U Čapljinu stigla 2.930 Hrvata koje su iz Kakanja protjerali pripadnici Armije BiH.
- Muslimanska vojska - Armija BiH ne prestaje s napadima na Hrvatima nastanjene prostore Bosne i Hercegovine iako njezini zapovjednici izjavljuju da žele razgovarati o prekidu vatre.

1994.
- Sve glavne francuske novine prenijele Izetbegovićevu izjavu da "dodatno naoružavanje ne mora obvezatno biti vezano uz skidanje embarga", čime je na neki način priznao Karadžićeve stalne tvrdnje da Armiji BiH oružje dolazi ionako raznim kanalima.
- Kad je oporba u srpskoj Skupštini procijenila da je Milošević prihvatio plan kontaktne skupine, iz klupa je počela vika: "izdaja" i "predsjednik Milošević je veleizdajnik", a sve to prenosila je TV.

1995.
- Zrakoplovi NATO-a napali ciljeve u neposrednoj blizini Pala.
- Ruski ministar vanjskih poslova Andrej Kozirev optužio neke zapadne zemlje da u intervenciji protiv bosanskih Srba "demonstriraju silu".
- Vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić u pismu Yasushiju Akashiju navodi da nije bilo potrebe za zračnim udarima NATO-a, jer su se Srbi odlučili za mir. No, pismo završava drskom primjedbom: ako se zračni napadi nastave to će samo ubrzati naše pripreme za dugotrajni sukob, u kojem međunarodna zajednica nema šanse za pobjedu.
- Nema više ni velike, ni male velike, ni velike male Srbije. Milošević ne spašava projekt "svi Srbi u jednoj državi", koji je već propao, nego vlastitu političku poziciju u Srbiji, izjavio potpredsjednik Sabora RH Vladimir Šeks "Večernjem listu".

1996.
- Stručnjaci Međunarodnog suda za ratne zločine (ICTY) i međunarodne organizacije "Liječnici za ljudska prava" počeli ekshumaciju žrtava iz masovne grobnice na Ovčari nedaleko Vukovara.
- "Predsjednika tzv. republike srpske krajine" Gorana Hadžića, "ministra obrane" Đorđa Bjegovića, "zapovjednika oružanih snaga" Milu Novakovića i njegova "zamjenika" Kostu Novakovića sud u Šibeniku pravomoćno osudio na 20 godina zatvora.
- Drugog dana glasovanja državljana BiH koji su na izbore izišli u Hrvatskoj odazvalo se 65.195 birača, ili 56 posto.


Dogodilo se 2. rujna

1991.
- Potpisano primirje, u ranim jutarnjim satima, u Beogradu.
- JNA i srpski teroristi ne poštuju primirje i napadaju Petrinju.
- Srpski teroristi masakrirali mještane hrvatskog sela Berak, a neke uzeli kao taoce.
- JNA granatama pogodila rafineriju i željezaru u Sisku.
- Njemačka podnijela protest jugoslavenskom ambasadoru u Bonnu zbog kršenja primirja od strane JNA.

1992.
- Vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić obećao, u intervjuu BBC, da će sve srpsko teško oružje oko Sarajeva od danas staviti pod nadzor UN.
- Jugoslavenski "migovi" povrijedili zračni prostor Mađarske, izjavio predstavnik mađarske vojske.
- NATO šalje 6.000 vojnika u bivšu Jugoslaviju kao pomoć UN za zaštitu pri dostavljanju humanitarne pomoći BiH.
- Slavonski Brod ponovno napadnut raketama zemlja-zemlja tipa "luna".
- Napadi na Bosansku Posavinu ne prestaju - četnici masakrirali u Bosanskom Kobašu 13 civila, mahom žena, djece i staraca.
- Indonezija i Hrvatska potpisale protokol o diplomatskim odnosima.
- Skupina od šest američkih senatora zatražila da SAD prekinu diplomatske odnose sa Srbijom zbog njezine agresije na BiH.

1993.
- Ne muslimanskim izlazu na more kod Neuma, jednoglasno odlučilo Vijeće obrane i nacionalne sigurnosti pod predsjedanjem dr. Tuđmana u Zagrebu.
- Hrvatska policija u Pakracu uhitila prevoditelja UN Simona Zjalića iz Okučana temeljem tjeralice.
- Prekinuti pregovori o BiH u Ženevi.

1994.
- U ekskluzivnom intervjuu za "Večernji list" iz Den Haaga tužitelj Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji Richard J. Goldstone izjavio da još ni jedna vlada nije odbila suradnju sa Sudom, a ako ju odbije, Vijeće sigurnosti će je morati prisiliti da promijeni mišljenje.

1995.
- Američki pregovarač Holbrooke izjavio u Washingtonu da je osnovni cilj SAD jedinstvena BiH s bosanskim Srbima kao federalnom jedinicom.
- Španjolska vlada još nije uspjela uspostaviti kontakt s petoricom promatrača EU (među kojima su trojica Španjolaca), koje bosanski Srbi zadržavaju u Višegradu.
- Predsjednik Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima izaslanstvo Federacije BiH i HR Herceg Bosne, a razgovaralo se o sigurnosno-političkoj situaciji u BiH i američkoj mirovno) inicijativi.
- Šef državnog izaslanstva za pregovore s međunarodnom zajednicom mg. Hrvoje Šarinić razgovarao u Predsjedničkim dvorima s posebnim izaslanikom UN Yasushijem Akashijem o nadzoru granice između sektora Istok i Srbije. Akashi rekao da će biti devet promatračkih mjesta UN-a, a promatrači će biti i na hrvatskoj granici na dubrovačkom području, te na Prevlaci.
- Međunarodni čimbenici morat će uvažavati činjenicu da su masovne grobnice na oslobođenom području zapravo stratišta Hrvata... Do sada su se sve međunarodne organizacije brinule isključivo o srpskim žrtvama... Kategorički odbijam tvrdnju o masovnim grobnicama Srba, izjavio potpredsjednik hrvatske Vlade dr. Ivica Kostović u interviuu "Glasu Slavonije".

1996.
- U Vukovaru otvoren treći hrvatski ured za izdavanje dokumenata na području hrvatskog Podunavlja.


Dogodilo se 3. rujna

1991.
- Hrvatska Vlada zahtijeva hitan sastanak jugoslavenskog Predsjedništva kako bi spriječila agresiju JNA protiv Hrvatske.
- Osoblje JNA u Sisku predalo kasarne i skladišta Hrvatskoj vojsci.
- Tenkovska granata ispaljena iz JNA kasarne u Osijeku ubila trinaestogodišnju djevojčicu Ivanu Vujić, a njene roditelje ranila.
- JNA sa svojih položaja u Vojvodini puca na civilne objekte u Vukovaru.
- Avioni JRV bacili kasetne bombe na Gospić.
- Srpski teroristi, sa svojih položaja u Obrovcu, tenkovima i haubicama pucaju na strateški važan Maslenički most kraj Zadra.
- Nakon jednodnevnog napada na Osijek 14 ljudi poginulo, a 28 ranjeno.
- Zbog eskalacije borbi, datum početka Mirovne konferencije o Jugoslaviji hitno određen za 7. rujna. Britanski diplomat lord Carrington imenovan predsjedateljem Konferencije.
- SAD optužuju Srbiju i JNA za nastavak agresije na Hrvatsku, te od njih zahtijevaju da se pridržavaju dogovorenih uvjeta prekida vatre.
- Dogovoreno na Mirovnoj konferenciji da će Arbitražna komisija također započeti s radom. Komisija sastavljena od pet članova imenovanih od strane EZ. Najavljena također i plenarna sjednica ministara vanjskih poslova.

1992.
- Raketom pogođen talijanski zrakoplov koji je u Sarajevo prevozio humanitarnu pomoć, tvrde svjedoci nesreće. Sva četiri člana posade poginula.
- Parlamentarna skupština Zapadnoeuropske unije (WEU) pozvala na potpunu blokadu SR Jugoslavije.
- Europska dvanaestorica pojačali trgovinski embargo protiv Srbije i Crne Gore.
- Njemački tjednik "Stern" slikom dokazao kako Makedonija i Grčka krše naftni embargo protiv Srbije.
- Četnici u Benkovcu srušili katoličku crkvu i na istom mjestu počeli graditi tržnicu.

1993.
- Hrvatska neće dopustiti da se na njezinom teritoriju ponovi ciparski sindrom niti da se za rješenje UNPA područja čeka rasplet bosansko-hercegovačke krize, rekao u Saboru dr. Mate Granić, ministar vanjskih poslova, podnoseći izvješće o provedbi hrvatske vanjske politike.
- Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima američkog kongresmena James Sensenbrennera i upozorio ga da "UNPROFOR ne može biti zaštita za okupirana područja i etničko čišćenje na teritoriju hrvatske države".
- Obitelji svih vodećih muslimanskih čelnika iz BiH na sigurnome u inozemstvu: Ganićevi u Americi, Izetbegovićevi u Turskoj, Filipovićevi u Beču, Silajdžićevi u Pakistanu, piše "Večernji list".
- Izbjeglički centar na otoku Obonjanu kod Šibenika nije logor, kako pokušavaju kninska i beogradska sredstva informiranja oklevetati Hrvatsku u svijetu, izjavio direktor poduzeća "Otok mladosti" Miroslav Maslač.
- Muslimanska vojska u Mostaru, ničim izazvana, iz minobacača ubila četvero, a ranila 19 ljudi, među kojima sedmero djece.

1994.
- U Kupincu, rodnom kraju dr. Vladka Mačeka, proslavljena 55. obljetnica Banovine Hrvatske, čiji je nastanak zapravo bila kapitulacija Beograda pred legalnom borbom hrvatskog naroda za svojom državom.
- Radovan Karadžić rekao na Palama papinskom nunciju Francescu Monterisiju kako se boji da bi Muslimani mogli napasti Papu i za to onda optužiti Srbe, čime je odbio jamčiti da na zrakoplov Svetog Oca neće biti pucano u Sarajevu.

1995.
- NATO odbacio uvjete koje je zapovjednik vojske bosanskih Srba general Ratko Mladić postavio za povlačenje svog teškog oružja s položaja oko Sarajeva i zaprijetio novim zračnim udarima ako Srbi do ponedjeljka, 4. rujna, do 23 sata, ne povuku teško naoružanje oko Sarajeva, ne otvore zračnu luku i ne potvrde da će poštovati zaštićene zone.

1996.
- Stručna skupina vladine Komisije za zatočene i nestale nastavila na području Hrvatske Kostajnice, Petrinje i Gline iskop posmrtnih ostataka civila i hrvatskih branitelja, žrtava srpske agresije na Hrvatsku.


Dogodilo se 4. rujna

1990.
- Građani srpske nacionalnosti gospićke općine održali referendum o izdvajanju 16 mjesnih zajednica iz općine Gospić, te izglasali da se pripoje općini Gračac.

1991.
- Hrvatske obrambene snage odbile napad JNA na Okučane.
- JNA ponovno gađala rafineriju nafte i željezaru u Sisku.
- JNA napada ličke gradove: Gospić, Perušić i Lički Osik.
- Nakon višednevnih napada srpskih terorista, hrvatsko selo Kostajnički Majur sravnjeno sa zemljom.

1992.
- Pobunjeni hrvatski Srbi oružjem otjerali pripadnike UNPROFOR-a s Peručkog jezera, kad su namjeravali ispustiti višak vode koja je zaprijetila srušiti branu, čime bi bila poplavljena mnoga sela u dolini Cetine.
- Ekipa novinara i snimatelja francuske televizije kamerom zabilježila masakr 50 Muslimana u selu Dobošnici, blizu Tuzle.
- Na Summitu nesvrstanih u Džakarti Jugoslavija isključena iz rasprave.
- Francuski predsjednik Mitterand usprotivio se uspostavi blokade zračnog prometa na prostoru bivše Jugoslavije, odnosno BiH, poput one na jugu Iraka.
- Unatoč nesreći talijanskog zrakoplova, slanje humanitarne pomoći u Sarajevo će se nastaviti, zaključeno na konferenciji o bivšoj Jugoslaviji u Ženevi.
- Pobunjeni hrvatski Srbi do temelja uništili okupirano selo Čista Velika u zaleđu Šibenika.

1993.
- Zauzet ću se kod predsjednika Clintona da sve učini kako bi se izmijenio mandat UNPROFOR-a koji danas očito štiti paravojne snage u zonama u koje je poslan da štiti civile - rekao u Zadru američki kongresmen Sensenbrenner.

1994.
- "Premijer" tzv. rsk Borislav Mikelić izjavio za Beogradski radio da će se idućeg tjedna održati sastanak s predstavnicima UNPROFOR-a glede nastavka pregovora o gospodarskim pitanjima - otvaranju auto-ceste i naftovoda - s izaslanstvom Hrvatske.
- Međunarodni pregovarači David Owen i Thorvald Stoltenberg razgovarali u Beogradu sa Slobodanom Miloševićem, koji im je rekao da bi ukidanje sankcija tzv. SRJ moglo pridonijeti ponovnoj uspostavi mira u Bih.
- Američki državni podtajnik za europske poslove Richard Holbrooke u Sarajevu ponovno istaknuo da je Federacija BiH temelj američke politike na Balkanu, te odlučnost da će se moguće skidanje embarga na isporuku oružja odnosi samo na Federaciju.

1995.
- Hrvatska Vlada predložila da se popis stanovništva provede u travnju 1996. godine. Do popisa bit će odgođena primjena pojedinih odredaba Ustavnog zakona o etničkim i nacionalnim zajednicama ili manjinama, a koje se odnose na kotareve Glina i Knin.
- Još nema znakova da bosanski Srbi povlače teško naoružanje iz okolice Sarajeva, što su trebali s obzirom na ultimatum NATO-a o zračnim udarima, izjavila glasnogovornica UN-a Myriam Souchaki.
- Zamjenik državnog tajnika za europska i kanadska pitanja SAD Richard Holbrooke izjavio za TV mrežu ABC da je s bosanskim ministrom vanjskih poslova Šaćirbejom razgovarao o "zemljovidu podjele koji se jako razlikuje od onog što ga je podastro predsjednik Milošević",
- Protivno napisima u stranom tisku o sastanku predstojnika Ureda Predsjednika Republike Hrvatske Hrvoja Šarinića i srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića, neposredno prije pada tzv. krajine i operacije "Oluja", Ured Predsjednika Republike priopćio da nije bilo nikakvih sastanaka.

1996.
- Tijekom predizbornog promidžbenog skupa HDZ-a BiH u Bugojnu napadnuto vozilo veleposlanika RH u BiH Darinka Bage.
- Bivši ministar vanjskih poslova Velike Britanije Douglas Hurd, koji je odigrao, prema mnogima, ključnu ulogu, doduše negativnu, u ratu na jugoistoku Europe, ponovno došao u Beograd kao zamjenik direktora jedne od najvećih britanskih banaka, ali sada u ulozi srpskog poslovnog partnera.


Dogodilo se 5. rujna

1990.
- Na sjednici Predsjedništva Republike Hrvatske zaključeno da su nemiri dijela srpskog stanovništva nanijele velike štete gospodarstvu kao i da vlast u Kninu drže ljudi koji ne žele suradnju.

1991.
- Vukovar pretrpio najžešći napad do sada, a centar Osijeka ponovno granatiran.
- Hrvati ušli u sela Četekovac i Balinci u općini Podravska Slatina. Srpski su teroristi sela opljačkali i spalili do temelja, a stanovnike masakrirali.
- Članovi "Bedema ljubavi" vratili se u Zagreb sa svojih putovanja u Belgiju i Njemačku.
- Slovenija organizira izbjegličke centre u gradovima na obali, u koje će smjestiti rastući broj Hrvata koji su bili prisiljeni napustiti svoje domove zbog napada JNA i srpskih terorista.

1992.
- Hrvatska se ne može složiti s prijedlogom premijera tzv. SR Jugoslavije Milana Panića da dio vojske "SRJ" ostane na vrhu Prevlake, rekao u Zagrebu Mavraku Gouldingu, pomoćniku glavnog tajnika UN, hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.
- Čile prekinuo diplomatske odnose s tzv. SR Jugoslavijom
- U Hrvatsku stiglo još 280 prognanih civila iz Bosne.

1993.
Tvrdnje direktora UNPROFOR-a za civilna pitanja Cedrica Thornberryja da u BiH postoje regularne snage Hrvatske vojske apsolutno su tendenciozne i netočne a za cilj imaju međunarodnu diskreditaciju Hrvatske - izvanredno priopćilo Ministarstvo obrane Republike Hrvatske.
- Nema mira na bojištima Herceg-Bosne, pri dovlačenju boraca i izvlačenju ranjenika muslimanskoj vojsci kod Mačkovca pomagali i pripadnici UNPROFOR-a, priopćio Glavni stožer HVO-a iz Mostara.
- u neposrednoj blizini Viteza na lokalitetu Brdo/Zabilje pripadnici Armije BiH ubili su 13 Hrvata.
- U Vojnom sudu u Zagrebu nastavljeno suđenje čelnicima Hrvatske stranke prava - Dobroslavu Paragi, Anti Đapiću i Mili Dedakoviću - koje optužnica tereti za pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog ustrojstva Republike Hrvatske i terorizam. Naime, da su od sredine 1991. godine "osnovali stranačku vojsku, paravojnu silu - HOS", te izdavali naredbe pripadnicima HOS-a "za napad na Banske dvore".

1994.
Zamjenik državnog tajnika Richard Holbrooke, kojeg prati vojna delegacija, započeo u Sarajevu razgovore s namjerom da pokrene projekt hrvatsko-muslimanske federacije, središnjeg elementa američke politike u BiH.
- Njemački Franfurter Allgemeine Zeitung piše da je, osim "etničkog terorizma" (pojam koji upotrebljava Povjerenstvo UN-a za izbjeglice), gušenje sela, gradova i cijelih područja jedna od standardnih metoda ratovanja bosanskih Srba.
Ministarstvo vanjskih poslova Republike Hrvatske izdalo priopćenje u svezi novog Zakona o državljanstvu Republike Italije, da je takav zakon jednostrani akt neuobičajen u međunarodnoj praksi, a također da nije u skladu s međunarodnim obvezama Italije prema mirovnom ugovoru iz Pariza od 1947. i Osimskih sporazuma između SFRJ i Italije iz 1975.

1995.
- Američki admiral William Fallon, zapovjednik bojne grupe na Jadranu, priopćio novinarima na palubi američkog nosača zrakoplova Theodore Roosevelt" da je prva skupina od osam zrakoplova tipa FA-18 izvela zračne udare na bosanske Srbe. Na udaru se našlo deset srpskih vojnih ciljeva.
- Vodstvo bosanskih Srba ljutito je i ogorčeno zbog obnove napada NATO-a, javio je novinar američke TV mreže CNN Peter Arnett s Pala.
- Zapovjednik snaga bosanskih Srba general Ratko Mladić upozorio UN da će njegove snage odgovoriti na svaki novi zračni napad NATO-a, javlja Reuter a prenosi HINA.
- Američki predsjednik Bill Clinton pozdravio dogovor o obnovi pregovora između Grčke i Makedonije, što je nazvao "velikim korakom prema miru i stabilnosti na Balkanu".
- Nije bilo stvarnog ni ozbiljnog povlačenja srpskog oružja, komentirao Jacgues Chirac odluku o nastavku bombardiranja srpskih vojnih položaja u Bosni.

1996.
- U Vukovaru održana prva konferencija za novinare ICTY-a u povodu otvaranja masovne grobnice na Ovčari.
- Predstavnik Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi (OESS) potvrdio je u Beču da je ta organizacija financirala izbornu kampanju Stanke srpskog Jedinstva (SSJ), koju vodi bivši vođa srpske paravojske Željko Ražnatović Arkan.


Dogodilo se 6. rujna

1991.
- JNA i srpski teroristi napali crkvu Sv. Petra i Pavla u Osijeku, jednu od najvećih u Hrvatskoj, te prouzrokovali veću štetu nego li je crkva pretrpjela u 2. svjetskom ratu.
- Hrvatske obrambene snage odbile neprijateljski napad na Novu Gradišku.
- Jugoslavenski premijer Ante Marković kritizira aktivnosti JNA u Hrvatskoj, te naređuje istragu u slučajevima gdje je upotrijebljena sila.

1992.
- Supredsjedatelji Mirovne konferencije, Vance i Owen zahtijevaju da Srbi u BiH predaju UNPROFOR-u teško naoružanje do 12. rujna 1992.
- Stručnjaci talijanskog Ministarstva obrane pronašli dokaze da je zrakoplov koji je prevozio humanitarnu pomoć u Sarajevo pogođen projektilom SAM-7 pod nazivom "strijela".
- Vatikan se protivi podjeli BiH.
- Grupa za sukcesiju država bivše Jugoslavije započela radom u Ženevi.
- Nesvrstani na summitu u Džakarti osudili srpsku politiku.
- Škabrnju, selo u zaleđu Zadra, pobunjeni hrvatski Srbi ponovno pale.
- HVO poslao ultimatum Oružanim snagama BiH da se povuku sa Stupa u roku od 48 sati.
- Zaprepašteni smo držanjem UNPROFOR-a, stoji u pismu zadarskih nadbiskupa Marijana Oblaka i Ivana Prenđe vrhovnom zapovjedniku UNPROFOR-a Satishu Nambiaru, u povodu najnovijeg rušenja katoličkih crkava.

1993.
- Hrvatska Vlada svjetskim čimbenicima odlučno stavila do znanja da nije spremna produžiti rok mirovnim snagama UN sa sadašnjim mandatom, istaknuo na redovitoj konferenciji za novinare u Zagrebu predsjednik Tuđman.
- UNPROFOR se na zadarskom bijištu razmješta uz četničke položaje kako bi ih zaštitio od eventualnih hrvatskih odgovora na sve češću pucnjavu iz topova i minobacača, priopćeno novinarima iz HV u Zadru.
- Pripadnici UNPROFOR-a, među kojima prednjače Britanci, u južnoj Hrvatskoj dopuštaju Srbima da rade što hoće, a Hrvati i Muslimani ratuju zbog one karte koju je nacrtao lord Owen, izjavio za "Večernji list" američki novinar J.P. Mackley, poznat u Hrvatskoj kao začetnik Foreign Press Bureau (Inozemnog novinskog ureda).

1994.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima u Zagrebu američkog veleposlanika u Njemačkoj i pomoćnika državnog tajnika SAD za Europu i Kanadu Richarda Holbrookea, te s njim razgovarao o situaciji u BiH i povratku okupiranih hrvatskih područja.
- Izaslanstva vlada Republike Hrvatske i Republike BiH, vođena premijerima Valentićem i Silajdžićem, održala u Zagrebu radni sastanak, na kojemu su se složili da je najhitnija provedba Washingtonskog sporazuma i definicija odnosa Hrvata i Bošnjaka u BiH.
- Unatoč svemu, mislim da će Federacija preživjeti, izjavio Krešimir Zubak, predsjednik Federacije BiH.
- U Vojnom sudu u Zagrebu počelo suđenje Radenku Radojčiću, pripadniku zloglasne skupine "Labrador".
- Ukidanje embarga na prodaju oružja BiH "potaknulo bi žestok i beskompromisan rat", upozorio ruski ministar obrane Pavel Gračov.
- U Berlinu započeli razgovori kontaktne skupine za bivšu Jugoslaviju o tome kako dalje iz pat pozicije, nastale nakon definitivnog "ne" bosanskih Srba mirovnom planu petorice.

1995.
- Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman primio u Predsjedničkim dvorima američko izaslanstvo na čelu s državnim tajnikom SAD Richardom Holbrookeom. U razgovoru izražena potpora naporima da se na konferenciji u Ženevi postigne načelna suglasnost glede mirne reintegracije istočne Slavonije i Baranje, te okončanja sukoba u BiH u okviru globalnog rješenja na području bivše Jugoslavije.
- Državne delegacije Hrvatske i BiH, na čelu s predsjednicima dr. Franjom Tuđmanom i Alijom Izetbegovićem, razgovarale u zračnoj luci Split o svim značajnim elementima mirovnog procesa uoči ženevskog sastanka. Međusobno priznanje između Beograda, na jednoj, te Zagreba i Sarajeva, na drugoj strani, mora se rješavati istodobno, a reintegracija istočne Slavonije i Baranje u hrvatski pravni sustav mora se globalno rješavati istodobno s uklanjanjem srpske agresije na hrvatska i bosansko-hercegovačka područja, zajedničko je stajalište obiju delegacija.
- Kroz prihvatilište u Davoru prošlo do 5. rujna ukupno 18.434 izbjeglice iz sjeverozapadne Bosne.
- NATO nastavio napadati vojne položaje bosanskih Srba.
- SAD izjavile da će se zračni udari NATO-a nastaviti sve dok bosanski Srbi ne prekinu opsadu Sarajeva.
- Sada me optužuju da sam odbio plan Z-4, pa i režim u Beogradu se s tim složio da taj plan ni u kojem slučaju ne uzmemo u razmatranje, rekao Milan Martić u intervjuu za beogradski Telegraf.

1996.
- Nakon izbora za BiH državljane u Hrvatskoj, izborne kutije predane OESS-u - od 117.339 bosanskohercegovačkih državljana prijavljenih za glasovanje u Hrvatskoj na izbore se odazvalo 79,7 posto.
- Snažan potres zahvatio dubrovačko područje - epicentar potresa jačine šest stupnjeva Richterove ljestvice bio u stonskom području, a gradu Stonu prouzročio velike štete.
- U Bihaću počelo suđenje bivšem članu Predsjedništva BiH Fikretu Abdiću.


Dogodilo se 7. rujna

1991.
- Hrvatski branitelji sela Tordinci pokraj Vinkovaca odbili napad JNA i srpskih terorista, pri čemu su neprijatelju nanijeli velike gubitke.
- Mirovna konferencija o Jugoslaviji održava se u Haagu.

1992.
- Konstituiran novi Sabor Republike Hrvatske, Stjepan Mesić predsjednik Sabora.
- UNPROFOR preuzeo vlast na Peručkoj brani.
- Muslimani ne mogu očekivati da će 17 posto Hrvata biti ti koji će osloboditi cijelu Bosnu i Hercegovinu, a onda im predati političku vlast, rekao za "Večernji list" predsjednik HVO srednje Bosne Dario Kordić.
- Muslimanske postrojbe osvojile sarajevsko naselje Stup, naseljeno uglavnom Hrvatima, koje je dosad bilo sarajevska oaza mira.
- Mock opominje zapadne zemlje da je isteklo vrijeme za oklijevanje u BiH, jer će, u protivnom, radikalne islamske države vjerojatno same vojno intervenirati.

1993.
- Za produljenje mandata UNPROFOR-a nakon 30. rujna Republike Hrvatska zahtijeva da se ispune tri uvjeta: da se sklopi sporazum o prekidu vatre na svim područjima pod zaštitom UN, da se poštuju i provedu sve relevantne rezolucije Vijeća sigurnosti UN i da se mandat snagama UN razdvoji za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Makedoniju.
- Muslimani, uza stalne provokacije, pripremaju nove napade na hrvatske prostore Herceg-Bosne, priopćio Glavni stožer HVO u Mostaru.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman uputio pismo predsjedniku Hrvatske Republike Herceg-Bosne Mati Bobanu, u kojem apelira na poštivanju ljudskog dostojanstva, temeljnih ljudskih vrijednosti i prava, te na najstrožoj primjeni međunarodnog ratnog i humanitarnog prava.
- Najmanje šest TV-ekipa bilo je u kampovima u kojima su privremeno pritvoreni muslimanski štićenici na moju zapovijed, ali njihovi urednici nisu pustili te priloge, rekao na konferenciji za novinare u Mostaru zapovjednik Glavnog stožera HVO general Slobodan Praljak.
- U Pismu glavnom tajniku UN Boutrosu Ghaliju predsjednik HR Herceg-Bosne Mate Boban i predsjednik Zastupničkog doma Perica Jurić upozoravaju ga na nastavak muslimanske agresije i hipokriziju muslimanskog političkog vodstva koje se opredijelilo za politiku rata.

1994.
- Ujedinjeni narodi odgovornost za odgodu Papina posjeta Sarajevu pripisali bosanskim Srbima, koji su odbili zajamčiti sigurnost Svetom Ocu.
- U svezi vraćanja dijela izbjeglica iz Velike Kladuše iz područja "plave zone", Odjel za izbjeglice UNHCR-a nije pristao izvršiti taj zadatak.
- Rusija ne isključuje mogućnost da njezin predstavnik u kontaktnoj supini, za sastanka u Berlinu, predloži da se SRbima u BiH zajamči mogućnost konfederalnog povezivanja sa "SRJ".
- Predsjednik BiH Alija Izetbegović oštro kritizirao izaslanika UN Yasushija Akashija, optužujući ga da je namjerno "odgovorio" Papu od dolaska u Sarajevo.

1995.
- NATO-vi zrakoplovi iz talijanskih baza i nosača u Jadranu izveli pet napada na ciljeve blizu Pala, izjavio glasnogovornik UN-a pukovnik Pierre Briere, a potvrdio zapovjednik američkog nosača Theodore Roosevett" admiral William Fallon.
- NATO odbio kritike ruskoga predsjednika Borisa Jeljcma u svezi s politikom zračnih udara na bosanske Srbe.
- Francuski predsjednik Jacgues Chirac primio u Elizejskoj palači hrvatskog ministra vanjskih poslova dr. Matu Granića, kojemu je rekao da će Francuska i dalje voditi i podržavati politiku pritiska na bosanske Srbe kako bi prihvatili mirovni plan. Chirac je tom prigodom uputio poziv hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu da posjeti Pariz.

1996.
- Između Slavonskog i Bosanskog Broda pušten u promet obnovljeni most za potrebe IFOR-a i međunarodnih humanitarnih udruga.


Dogodilo se 8. rujna

1991.
- Srpski teroristi koriste sve vrste oruđa i oružja u napadu na Pakrac, ali hrvatski branitelji uspješno odolijevaju napadima.
- Žestoke bitke na banijskom bojištu, Sunji i Hrvatskoj Kostajnici. U Sisku se nalazi 4.500 izbjeglica.
- Vrhovno državno vijeće Hrvatske smatra kako će mirovna konferencija održana u Haagu pronaći rješenje jugoslavenske krize.
- Na današnji blagdan Male Gospe, papa Ivan Pavao II. pozvao sve ljude da se mole za mir u Hrvatskoj.
- Makedonija provodi referendum za nezavisnost.

1992.
- Sabor Republike Hrvatske izglasao povjerenje novoj Vladi na čelu s Hrvojem Šarinićem.
- Srbi u Hrvatskoj - kao građani Hrvatske srpske nacionalnosti, hrvatski državljani - moraju shvatiti da je u njihovu interesu, da sami, što prije i što više, pridonesu normalizaciji odnosa u čitavoj Hrvatskoj, stoji u poslanici predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.
- Hrvatsku dosad priznalo 85 država.
- Hrvatska za zbrinjavanje oko 700.000 prognanika i izbjeglica troši oko 20 posto svoga proračuna, rekao u Saboru predsjednik hrvatske Vlade Hrvoje Šarinić.
- Air France, nakon godinu dana ratne stanke, opet u Zagrebu.
- Slavonski Brod srpski agresor iz Bosne razara i najubojitijim oružjem koje ima - raketama zemlja-zemlja, tzv. "lunama".
- Glavni tajnik UN Boutros Ghali dao u Parizu načelnu suglasnost prijedlogu zračne zaštite letova za dopremu humanitarne pomoći Sarajevu, uz uvjet da operacija teče pod nadzorom UN.
- Vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić, u razgovoru s novinarom Reutera, obećao da će i prije postavljenog roka od strane Vancea i Owena staviti pod međunarodni nadzor sve teško oružje.

1993.
- U Kusonjama selu blizu Pakraca, prilikom odavanja počasti hrvatskim policajcima ubijenima prije dvije godine iz zasjede, u eksploziji podmetnute mine tri osobe poginule a 11 ranjeno, iako to područje osigurava UNPROFOR.
- Brodovi i zrakoplovi NATO-a stacionirani u Jadranu u samo dva dana izazvali su četiri incidenta, zaustavivši odnosno nadlijetavši hrvatske brodove u teritorijalnim vodama Republike Hrvatske.
- Hrvatski Vitez ponovno izvrgnut silovitom bombardiranju i napadima muslimanske vojske.
- Alija Izetbegović jučer u Vijeću sigurnosti zahtijevao potrebu "učinkovitih sredstava protiv onih koji nastavljaju genocid i etničko čišćenje", a u susretu s Billom Clintonom ukidanje embarga na oružje i američku intervenciju u Bosni.
- Hrvatska će zahtijevati od UN i KESS-a da izbace "SR Jugoslaviju", izjavio u Beču na sastanku ministara vanjskih poslova i obrane devet zemalja srednje i istočne Europe hrvatski ministar dr. Mate Granić.

1994.
- Hrvatska seljačka stranka konavoske općine uputila prosvjed Vladi RH, u kojem oštro "osuđuje neshvatljive i tajnovite putešestvije" gospode Owena i Stoltenberga po najjužnijem dijelu Hrvatske, bez znanja Poglavarstva općine Konavala.
- Članice kontaktne skupine jasno stavile do znanja čelnicima bosanskih Srba da neće biti novih pregovora o zemljovidima mirovnog plana za BiH.
- Glasnogovornik kremaljske diplomacije Grigorij Karasin potvrdio kako se kontaktna skupina suglasila s ruskim prijedlogom da se Vijeću sigurnosti UN predloži ublažavanje sankcija Beogradu.

1995.
- Ministri vanjskih poslova Hrvatske, BiH i tzv. SRJ, Granić, Šaćirbej i Milutinović, počeli u američkoj misiji u Ženevi razgovore o, kako to definira američka administracija, "osnovnim principima koji bi kasnije doveli do mirovnog sporazuma".

1996.
- Zahuktavanjem predizborne utrke u Sarajevu, pojačava se antihrvatska kampanja u BiH.
- Predsjedništvo BiH, na sjednici u Sarajevu, razmatralo i poduprlo predložene izmjene Zakona o organizaciji i radu republičke Agencije za istraživanje i dokumentaciju (AID). Odlučeno da se "policijske ovlasti AID-a prenesu na MUP Federacije BiH".


Dogodilo se 9. rujna

1990.
- Lokalni srpski radio Knin objavio apel tzv. savjeta narodnog otpora građana Knina da se na svim javnim mjestima u gradu odmah izvjese jugoslavenske zastave, jer se, navodi se u apelu, u ovim trenucima brani Jugoslavija.
- Regionalni odbor Srpske demokratske stranke za Baniju uputio Predsjedništvu SFRJ brzojav upozorenja u kojemu se između ostalog kaže: "Srpski narod na Baniji izložen je teroru hrvatske vlasti te stoga tražimo da nas savezni organi zaštite".

1991.
- Srpski teroristi ponovo napadaju sela Kruševo j Jasenice u zaleđu Zadra.
- Brodovi JRM stacionirani u dubrovačkom akvatoriju pucaju na otoke Lopud i Koločep.
- Samozvani ministar tzv. srpske republike krajine u Kninu, Mile Martić uhićen u Bosanskoj Krupi. Pušten 16 sati nakon uhićenja, usprkos protestima građana koji su ga željeli izručiti hrvatskim vlastima.
- Međunarodni savez liberalnih partija Europe i svijeta, na svom sastanku u Luzernu, jednoglasno osudio srpsku agresiju te pozvao na hitno priznanje Slovenije i Hrvatske.

1992.
U Zagrebu hrvatski predsjednik Tuđman razgovarao s supredsjedateljima Ženevske konferencije Vanceom i Owenom. Zaključeno da UNPROFOR mora poduzeti odlučnije korake u otvaranju prometnica i povratku prognanika, te razoružanju srpske paravojne milicije.
- U Okružnom sudu u Sisku počela istraga protiv ratnih zločinaca iz Petrinje.
- Pobunjeni hrvatski Srbi minirali crkvu Sv. Ivana u Parčićima nedaleko Drniša.
- Predstavnici SDA i HDZ dogovorili u Međugorju regionalnu podjelu BiH na četiri konstitutivne jedinice, u kojoj ne dominira isključivo etnički kriterij.
- Francuska zatražila hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti nakon ubojstva dvojice francuskih vojnika blizu Sarajeva.
- Zabrinut sam za sudbinu zarobljenih Muslimana, jer je predstavnik Međunarodnog Crvenog križa protjeran iz srpskog logora Trnopolje pod prijetnjom oružja, izjavio u Londonu sir John Thompson, vođa međunarodne istražne komisije o zarobljeničkim logorima u BiH.

1993.
- Pobunjeni hrvatski Srbi napadaju na svim frontama: Gospić pretrpio nova velika razaranja, u Zadru jedna osoba poginula, a četiri ranjene, na središte Karlovca palo deset projektila, u Dugoj Resi poginuo civil, u Otočcu poginula jedna osoba a šest ih je ranjeno, u Ogulinu ranjene tri žene, kod Skradina ranjena dva mladića.
- Argentinski pukovnik UNPROFOR-a Bendini, poslije tragedije u Kusonjama, u Pakracu priznao da u svemu ima i njegove krivnje i odgovornosti.
- Pripadnici Armije BiH su u Grabovici, selu na krajnjem sjeveru mostarske općine, brutalno poubijali i izmasakrirali najmanje 32 tamošnjih Hrvata, sve civila. Samo selo je pod kontrolom muslimanskih snaga još od svibnja ove godine pa zločin ovih razmjera i brutalnošću u potpunosti začuđuje.
- U Muslimanskim logorima diljem BiH zatočena 10.194 Hrvata, priopćio novinarima u Međugorju predstojnik Ureda za zamjenu zarobljenika HVO-a Berislav Pušić.
- U Sarajevu ovog tjedna od strane Armije BiH pretučeno i pritvoreno, bez ikakvog razloga, sedam pripadnika HVO-a, obavijestio predsjednik HVO-a Sarajeva Slavko Zelić.
- Talijanski i francuski mediji o borbama u BiH, Pločama, Neumu te propasti Ženeve svu krivicu svaljuju na Hrvate.
- Glavna je zadaća hrvatske politike u ovom trenutku zajamčiti integraciju UNPA zona u republički teritorij i pod republičku jurisdikciju, stoji u poruci hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana sudionicima zasjedanja KESS-a u Beču.

1994.
- U povodu posjeta Svetog Oca Republici Hrvatskoj, na prijedlog Komisije za pomilovanje, predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman donio odluku o pomilovanju 88 osuđenih osoba.
- Bonnsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo sumnje da bosanske vlasti od svojih sunarodnjaka u Njemačkoj ubiru "ratni porez" i to pod prijetnjom sankcija.
- Dvojica rumunjskih državljana uhićeni su u Turn-Severinu na rumunjsko-jugoslavenskoj granici zbog posjedovanja nekoliko raketa zrak-zemlja koje su htjeli prošvercati bosanskim Srbima.
- Zahvaljujući inicijativi Republike Hrvatske, a u suglasnosti s diplomacijama BiH i Slovenije, predstavnici "SRJ" uklonjeni sa sastanka zemalja članica Međunarodne konvencije o građanskim i ljudskim pravima.

1995.
- BiH će i dalje postojati kao međunarodno priznata država unutar dosadašnjih granica. Bit će sastavljena od dviju jedinica: Federacije BiH i Republike Srpske. Unutarnje teritorijalno razgraničenje ostaje predmet pregovora, a prihvaćen je tek princip da ono bude zasnovano na podjeli 51 posto (Federacija) prema 49 posto ("Republika Srpska"), stoji u dokumentu što su ga prihvatili trojica ministara Granić, Šaćirbej i Milutinović u Ženevi.
- Predstojnik Ureda Predsjednika Republike ing. Hrvoje Šarinić primio u Predsjedničkim dvorima posebnog izaslanika UN-a Yasushija Akashija i rekao mu da Hrvatska neće pregovarati izvan paketa mirovne inicijative, te nikako prihvatiti taktiku da se problem istočne Slavonije izdvoji iz tog paketa.

1996.
- Razmjenom nota u Zagrebu i Beogradu, Republika Hrvatska i Savezna Republika Jugoslavija, temeljem članka 3. Sporazuma o normalizaciji odnosa između RH i SRJ, uspostavile pune diplomatske i konzularne odnose.


Dogodilo se 10. rujna

1990.
- Delegacija hrvatskog vrhovništva s Josipom Boljkovcem na čelu i delegacija Srpskog nacionalnog vijeće pod vodstvom dr. Milana Babića sastale se u Donjem Lapcu i tom prilikom dogovorile da Srbi počnu vraćati oružje pričuvnog sastava Stanice javne sigurnosti Knin.

1991.
- Na sastanku združenih vladinih komisija Hrvatske i Bosne i Hercegovine postignut cjelovit dogovor.
- Ministarstvo rada i socijalne skrbi objavilo kako je do sada dezertiralo 569 oficira JNA, ne računajući one koji su se pridružili hrvatskim obrambenim snagama,
- JNA napala dječji vrtić i franjevački samostan u Osijeku.
- EZ imenovala članove Arbitražne komisije koja će sudjelovati na Mirovnoj konferenciji.

1992.
- U novom izvještaju glavnog tajnika UN Boutros Ghalija o BiH predviđeni humanitarni koridori za 11 gradova, a snage UN imat će pravo na samoobranu.
- U konclogorima diljem okupiranje BiH, prema podacima Vlade BiH, Srbi drže 30-35 tisuća žena i djevojčica, nad kojima se seksualno iživljavaju.
- U Zagrebu proslavljena pedeseta godišnjica osnivanja domobranske časničke škole.
- Hrvatske prognanici dali Vladi i UNPROFOR-u ultimatum, sa zadanim konkretnim i preciznim datumima povratka, te točno određeni mjestima povratka.
- Obični ljudi u tzv. Jugoslaviji potpuno dezinformirani "istinama" što im ih serviraju režimski mediji.

1993.
- Hrvatska vojska kod Gospić oslobodila područje oko Divosela, Čitluka i Počitelja, a pobunjeni hrvatski Srbi u bijesu raketiraju i granatiraju hrvatske gradove: Karlovac, Dugu Resu, Ogulin, Gospić, Zadar, Skradin, Sinj...
- U napadu pobunjenih hrvatskih Srba na Karlovac poginulo pet civila, među kojima i jedna trudnica, a 20 osoba ranjeno.
- Šef UNPROFOR-a za civilne poslove Cedric Thornberry, u pismu hrvatskom ministru vanjskih poslova dr. Mati Graniću, zahvalio se za konstruktivnu humanitarnu pomoć u svezi s nedavnim događajima u Mostaru i Novoj Biloj.
- U selu Vrbica nedaleko Zavidovića pripadnici Armije BiH brutalno su ubili 6 tamošnjih Hrvata.
- U HR Herceg-Bosni utemelje Odjel za ljudska prava i humanitarna pitanja pri Uredu predsjednika HR H-B.
- Britanski ministar vanjskih poslova Douglas Hurd, na optužbe da vlada podržava srpsku agresiju i genocid, okrivio domaće i inozemne novinare da svojim izvješćima i pritiscima "uznemiruju i iskrivljuju britansku vanjsku politiku".

1994.
U posjet Republici Hrvatskoj stigao zrakoplovom iz Rima papa Ivan Pavao II, a poljubac Svetog Oca hrvatskom tlu bio je i ostat će cjelov ohrabrenja, koji su Hrvati, ufajući se u vjeru i poslanje Katoličke crkve, čekali 13 stoljeća.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman pozdravio u zagrebačkoj zračnoj luci Ivan Pavao II. pozdravio hrvatsku zastavu, odsvirane su himne, a hrvatski predsjednik i Sveti Otac izrekli su pozdravne govore. Svetog Oca prvi je, još u zrakoplovu, pozdravio kardinal Franjo Kuharić, zagrebački nadbiskup.
- Stalni predstavnik Republike Hrvatske pri UN-u Mario Nobilo uputio predsjedavajućem Vijeća sigurnosti Antoniu Yanez-Barnuevu pismo, u kojemu naglašava kako Republika Hrvatska ne može tolerirati stalno nastavljanje akcija beogradskih saveznika koji vladaju na okupiranim teritorijima Hrvatske i koje oni poduzimaju protiv susjedne i prijateljske suverene zemlje BiH.
- Na prometnici između Stankovaca i Bile Vlake u biogradskom zaleđu skupina pobunjenih hrvatskih Srba iz zasjede ubila Tomislava Karduma i Šimu Đepinu, pripadnike Hrvatske vojske koji su bili u ophodnji.

1995.
- Tzv. "srpski koridor" koji bi Bosansku Posavinu dijelio na dva dijela je neprihvatljiv. Posavina je životni prostor hrvatskog naroda, a Bečkim sporazumom i Ustavom Federacije BiH određeno je da su u sastavu bosanske Posavine općine Derventa, Bosanski Brod, Odžak, Modriča, Bosanski Šamac, Orašje, Ravne-Brčko te hrvatski dijelovi općine Gradačac i Doboj, bez ikakvog srpskog koridora, zaključeno na Županijskom odboru HDZ-a BiH Bosanske Posavine.
- NATO-vi udari na vojne ciljeve bosanskih Srba nastavljaju se, priopćio u Napulju glasnogovornik zapovjedništva Južnog krila NATO-a. Prema priopćenju TANJUGA, gađani ciljevi oko Banja Luke, Prnjavora i Teslića, a po prvi put upotrijebljene "krstareće rakete". Kako javlja TV postaja CNN, dužnosnici UN-a zatražili od generala Mladića da potpiše dokument kojim će jamčiti povlačenje topništva iz zone isključenja oko Sarajeva, kao uvjet za obustavu zračnih udara.

1996.
- Ministar vanjskih poslova RH dr. Granić završio službeni posjet Ukrajini.

25.10.2006. u 16:06 • 0 KomentaraPrint#

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv