Hrvatski spomenar

srijeda, 25.10.2006.

11. KOLOVOZA --20. KOLOVOZA

Dogodilo se 11. kolovoza

1989.
- Inflacija, prema podacima Saveznog zavoda za statistiku, bila je u Jugoslaviji u srpnju 788,6 posto viša nego u istom mjesecu prošle godine.

1991.
- U Osijeku razmijenjeno deset srpski terorista za deset hrvatskih policajaca, gardista i civila.
- Strani novinari pokradeni i maltretirani od strane "srpske krajiške milicije" u Petrinji.
- Četnici istjerali sve mještane hrvatske nacionalnosti iz sela Korlat pokraj Benkovca.
- Na mostu između Hrvatske Dubice i Bosanske Dubice stanovnici s obje strane Une potpisali mirovni sporazum.
- Osam tisuća Hrvata, Slovenaca i Albanaca demonstriralo u Beču ,'protiv četničke agresije i terora protiv Hrvatska.

1992.
- Izborna komisija Republike Hrvatske objavila konačne izborne rezultate - pobijedio HDZ, a u Saboru deset stranaka.
- Američki predsjednik Bush najavio imenovanje ambasadora u Republici Hrvatskoj, predsjednik Tuđman sa zadovoljstvom prihvatio Bushov prijedlog o najvišoj razini diplomatskih odnosa, Američki Senat obećao da će osigurati sredstva nužna za američko sudjelovanje u vojnim snagama UN.
- I Rusija za vojnu zaštitu humanitarnih konvoja u BiH.
- Iz izvješća Organizacije za ljudska prava vidljivo da Srbi u BiH ljudima režu nosove i siluju djevojčice.

1993.
- Bivši zapovjednik UNPROFOR-a švedski general Eric Wahlgren oštro optužuje Francusku i Britaniju, tvrdeći da one svoje vojnike u sastavu mirovnih snaga prvenstveno koriste za provođenje svojih interesa i borbe za vlast u Europi, a ne za provođenje zadataka Vijeća sigurnosti.
- U pismu Međunarodnoj Helsinskoj federaciji za ljudska prava potpredsjednik hrvatske Vlade Vladimir Šeks zatražio veću objektivnost u ocjeni stanja u BiH.
- Glavni zapovjednici Armije BiH, HVO-a i agresorske srpske vojske u Sarajevu potpisali vojni sporazum o miru u BiH.
- Kod Paga srušio se u more vojni zrakoplov NATO-a F-16, američkog pilota na otočiću Maun pronašli mjesni ribari.

1994.
- Ovomjesečni predsjednik Vijeća sigurnosti, ruski veleposlanik Jurij Voroncov, uputio usmeni ukor Hrvatskoj zbog "nesporazuma" s UNPROFOR-om, tj. zbog ometanja kretanja "plavih kaciga".
- "Rusija je uvjerila Miloševića da odustane od svog sna o 'velikoj' Srbiji", piše dopisnica "The Timesa" iz Moskve Eve-Ann Prentice, navodeći neimenovani izvore bliske vladi.
- "Koshnik će europeizirat Mostar", rekao novinarima u španjolskoj bazi UNPROFOR-a u zapadnom Mostaru Javier Solana, ministar vanjskih poslova Španjolske, koji je razgovarao i s predsjednikom Federacije BiH Krešimirom Zubkom.
- Čelnici Srpske pravoslavne crkve, koji su se jučer sastali u Beogradu, traže izmjenu zemljovida sadržanog u mirovnom planu kontaktne skupine za BiH, javlja France presse.
- Potpredsjednik Federacije BiH Ejup Ganić izjavio u intervjuu za BBC da je zapovjednik UNPROFOR-a za BiH general Michael Rose "učinio strašnu pogrešku" kad je zaprijetio zračnim udarima srpskim snagama i Armiji BiH, "jer za nju nema ovlasti".

1995.
- Vijeće sigurnosti UN prihvatilo novu Rezoluciju br. 1.009 o stanju u Hrvatskoj, kojom se zahtijeva poštivanje načela ljudskih i humanitarnih prava izbjeglih nakon vojno-policijske akcije na okupiranim područjima Hrvatske, te zaštita pripadnika UN.
- Hrvatska očekuje podršku Vijeća Europe u obliku konkretnih projekata i mjera za uspostavu povjerenja, radi poštivanja ljudskih i manjinskih prava, pomirbe j obnove na oslobođenim područjima, te mirne reintegracije preostalih okupiranih područja, stoji u pismu dr. Mate Granića čelnicima europskih saveza.

1996.
- Prva skupina hrvatskih i bošnjačkih policajaca, koji će činiti jedinstvenu policiju Federacije BiH, otputovala u Njemačku, gdje će se pripremati za obavljanje policijskih dužnosti u novim uvjetima.


Dogodilo se 12 kolovoza

1991.
- Dopisnik francuskog lista "Le Figaro" Vladimir Ivanov ranjen na Baniji.
- Srpska narodna stranka poziva sve Srbe u Hrvatskoj da se ograde od četničkog terorizma.
- Srpske neregularne jedinice pucale na medicinsku ekipu u selu Sarvašu blizu Osijeka.
- Petnaest mladih oficira JNA dezertirali iz kasarne u Supetru na otoku Braču, jer ne žele pucati na svoj narod već žele braniti Hrvatsku.
- Predstavnici Srbije i Crne Gore sastali su se u Beogradu kako bi potpisali memorandum o stvaranju "Treće Jugoslavije."
- Republika Gruzija priznala Sloveniju.

1992.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman svečano prisegao pred sucima Ustavnog suda nakon ponovnog izbora za predsjednika Republike.
- Helsinki Watch poziva UN da organiziraju međunarodno suđenje za ratne zločine: Ratku Mladiću, Slobodanu Miloševiću, Radovanu Karadžiću, Blagoju Adžiću, Životi Paniću, Vojislavu Šešelju, Željku Ražnatoviću, Mirku Joviću i Dragoslavu Bokanu.
- Prema podacima Biroa za istraživanje rata i ratnih razaranje, srpski agresor do 11. kolovoza na teritoriju BiH osnovao 111, a u Srbiji i Crnoj Gori 17 konc-logora.
- Bosanski Srbi napalm-bombama napali Jajce.
- Helen Delich-Bentley, Jim Moody i Milan Panić na udaru američkih medija i politike zbog nezakonitosti koje su učinili pomažući Beograd.
- Međunarodna komisija za ljudska prava optužila vlasti u Beogradu da provode politiku apartheida protiv gotovo cjelokupnog stanovništva Kosova.

1993.
- Ženevski pregovori zapeli oko tvrdnji Muslimana da se Srbi nisu povukli s Igmana i Bjelašnice i uvjeravanja Karadžića da su Srbi svoju obvezu ispunili.
- Predsjednik Tuđman odgovorio pismom na pismo Alije Izetbegovića, za koje je saznao "iz tiska", te napomenuo da dobra suradnja podrazumijeva i prestanak napada muslimanske vojske.
- U selu Mokronogama kod Tomislavgrada ubijeno devet Muslimana.
- U Melbourneu svečano otvoren prvi hrvatski Generalni konzulat za Victoriju, Tasmaniju i Južnu Australiju.

1994.
- Predsjednička izjava Vijeća sigurnosti UN, u kojoj se traži da Hrvatska otvori svih 19 putova za potrebe UNPROFOR-a, hrvatska Vlada ocijenila kao "neprimjeren pritisak na Hrvatsku".
- Bosanski Srbi ponovno oteli dio teškog oružja iz jednog skladišta u blizini Sarajeva koje je pod nadzorom UNPROFOR-a, rekao glasnogovornik mirovnih snaga u BiH Rob Anik.
- Američki Senat izglasao prijedlog o ukidanju embarga na uvoz oružja u BiH nakon 15. listopada, ako Srbi do tog datuma ne prihvate mirovni plan, a podržava ga i predsjednik Clinton.
- U prometnoj nezgodi u Sloveniji poginuo dr. Nikola Novaković, koji je u studenom 1989. u domovini postao prvi predsjednik obnovljene Hrvatske seljačke stranke.

1995.
- Između osam i deset tisuća Hrvata istjerano je iz svojih domova na području Banjaluke, skupljeni su na stadionu i čekaju da budu protjerani u Hrvatsku, izjavio u Zagrebu prof. dr. Adalbert Rebić, ministar u hrvatskoj Vladi zadužen za prognane i izbjegle osobe.
- U svojoj kući u banjalučkom prigradskom naselju Šaragovcu ubijena Anica Mijatović - treća hrvatska žrtva za posljednjih 10 dana.
HRVATSKA vojska nije pogodila nijedan zdravstveni objekt, dok su Srbi kao j 1991. nastavili sustavno rušiti bolnice... U bolnici u Kninu Yasushi Akashi čestitao mi je na odnosu naših liječnika prema zatečenom osoblju, bolesnicima i ranjenicima, izjavio u intervjuu "Večernjem listu" dr. Andrija Hebrang, hrvatski ministar zdravstva.
- Međunarodni Crveni križ tvrdi da nedostaje najmanje 6.000 ljudi iz Srebrenice, dok američki izvori upozoravaju na nestanak čak 12.000 ljudi. U masovnoj grobnici kraj sela Kasabe moglo bi se nalaziti 2.700 ubijenih žrtava. Izvješće UN-a sadrži svjedočanstva četvorice preživjelih, piše londonski "The Guardian".

1996.
- Predsjednik Tuđman na Brijunima primio Jacquesa Kleina, voditelja Prijelazne uprave UN-a za istočnu Hrvatsku, te mu istaknuo kako mandat UN-a može biti produljen najduže za tri mjeseca.


Dogodilo se 13 kolovoza

1991.
- Tijekom svog boravka u Hrvatskoj, američki kongresmen Dan Rohrbacher rekao: "Ovo što se danas događa u Hrvatskoj je terorizam po diktatu Beograda."
- Hrvatska Vlada osnovala Komisiju za nadzor prekida vatre.
- U Kninu obavljena razmjena zarobljenika, u kojoj je 47 hrvatskih gardista zamijenjeno za 28 pripadnika srpskih terorističkih jedinica.
- Srpski teroristi oteli 18 Hrvata iz Orolika, te ih odveli u Srbiju.
- Brodovi JRM na Dunavu napali Vukovar i Borovo Naselje.
- Komanda JNA izdala naredbu o dvomjesečnom produženju vojnog roka.
- Srpski teroristi teškom artiljerijom ponovo napali Sunju.
- Predsjedatelj EZ-a Hans Van den Broek objavio: "Europska zajednica će započeti konferenciju o budućnosti Jugoslavije ako jugoslavenska vlada odbije započeti ozbiljne pregovore."
- Američki Hrvati pred zgradom UN-a u New Yorku zahtijevaju priznanje Hrvatske.
- Srpski teroristi i JNA otvorili minobacačku vatru na Osijek i Beli Manastir.

1992.
- Vijeće sigurnosti prihvatilo Rezoluciju 770, po kojoj je odobrena vojna akcija u BiH.
- Helsinki Watch raspisao tjeralicu za ratnim zločincima u BiH.
- Ubijen američki novinar David Kaplan na putu u Sarajevo, dok je bio u konvoju koji je pratio jugoslavenskog premijera Milana Panića.

1993.
Hrvatska je Vlada odlučna ispuniti sve svoje obveze, ali ne može su suglasiti s bilo čime što bi bilo ispod razine svih relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti - ističe u pismu hrvatski ministra vanjskih poslova Mate Granić glavnom tajniku UN Boutrosu Ghaliju.
- Četnički vojvoda Vojislav Šešelj najavljuje u Srbijij lov na Hrvate i Muslimane, ako NATO intervenira u Bosni.
- Pristane li Srbija na balkanski mir, London već testirao mogućnost na - KESS-u u Beču da se odmah sveobuhvatno pomogne Beogradu, piše njemački FAZ.

1994.
- Vijeće sigurnosti UN raspravljalo o pismu predsjednika Tuđmana, u povodu granatiranja dubrovačkog aerodroma od Karadžićevih Srba, te ga osudilo i upozorilo na svu opasnost toga napada na Republiku Hrvatsku.
- Hrvatska Vlada zatražila od predstavnika Zajednica prognanika Hrvatske da predaju i preostale blokirane prijelaze u UNPA-područja pod nadzor Ministarstava unutarnjih poslova.
- Predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović jučer izjavio da ne kani početi političke pregovore s Fikretom Abdićem.
- Srbi su izazvali u tri navrata teške incidente oko skladišta teškog oružja u okolici Sarajeva koje čuva UNPROFOR, rekao novinarima njegov glasnogovornik Rob Annik.
- Rusija pokušava spriječiti jačanje sankcija protiv "SRJ", jer se vlada u Beogradu ogradila od bosanskih Srba i Rusija će učiniti sve kako bi spriječila donošenje nove rezolucije u Vijeću sigurnosti, javlja moskovska agencije "Interfax".

1995.
- Nakon četiri godine Vučurevićevi Srbi iz istočne Hercegovine ponovno granatirali šire dubrovačko područje od Konavala do Slanog. U dubrovačku bolnicu dovezeno 16 ranjenih osoba, a nanesene i velike materijalne štete.
- U oslobođenim Otavicama, rodnom mjestu velikog hrvatskog kipara svjetskog glasa Ivana Meštrovića, četnici provalili u dvije od tridesetak grobnih kripti Meštrovićeva mauzoleja. Mauzolej su teško oštetili, a procjenjuje se da je ukradeno šest kiparevih radova, od kojih je neke "SR Jugoslavija" izložila u Parizu.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman jučer telefonski razgovarao s potpredsjednikom SAD Alom Goreom o aktualnim političkim pitanjima nakon akcije "Oluja", priopćeno iz Predsjednikova ureda.

1996.
- Treći put nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, u Ženevi se s američkim tajnikom Warrenom Christopherom sastaju predsjednici Tuđman, Milošević i Izetbegović, kako bi učinili još jednu reviziju učinjenog u provedbi Sporazuma.


Dogodilo se 14 kolovoza

1990.
- Hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman u Zagrebu razgovarao s novinarima javnih glasila, te upozorio da se Hrvatska suočava s dobro organiziranom urotom, kojoj je u pozadini velikosrpska koncepcija.
- Jučerašnji odlazak kninske delegacije Srba, koja sebe proglašava predstavnikom sviju Srba u Hrvatskoj, u Beograd (saveznom državnom predsjedniku Srbinu Borisavu Joviću) nastavak je one politike iz prošlosti koja je pokroviteljstvo za Srbe tražila u Beču, Budimpešti ili Beogradu, piše "Večernji list".

1991.
- U noćnom napadu na Vukovar, snage JNA ispalile 130 minobacačkih granata iz svojih uporišta u Borovu Selu i brodova JRM na Dunavu. Ranjena četvorica hrvatskih gardista i trojica civila, među njima i nekoliko Srba.
- Pronađeno pet žrtava masakra u Lovincu. Pobunjeni hrvatski Srbi su masakar počinili 5. kolovoza.
- Pobunjeni hrvatski Srbi i jedinice JNA okupirali predajnik drugog programa Hrvatske televizije u Kninu i počeli prenositi program beogradske televizije.

1992.
- Zarobljeni vukovarski borci, njih 726, zamijenjeno kod Nemetina za 250 od 406 Srba, jer je 156 građana srpske nacionalnosti odbilo prelazak na srpsku stranu.
- Američki predsjednik George Bush pozdravio Rezoluciju 770, kojom se odobrava primjena svih potrebnih sredstava kako bi se dopremila humanitarna pomoć u BiH.
- Europska komisija u Bruxellesu s velikim zadovoljstvom primila usvajanje Rezolucije 770.
- Grčka se protivi bilo kakvoj vojnoj intervenciji u BiH.
- Rusija blokirala prihvaćanje rezolucije o krizi na prostoru bivše Jugoslavije.
- Američki nosač aviona "Saratoga" vratio se u Jadran.
- NATO podržava Rezoluciju 770 UN.
- Britanski vojni stručnjaci razrađuju plan vojne intervencije u BiH - prvi stiže turski bataljun.

1993.
- U Mostaru traju pješačke borbe, a muslimanske snage žestoko napadaju i u dolini Neretve.
- Srpske postrojbe gotovo završile povlačenje s Igmana i Bjelašnice, izjavio general vojske bosanskih Srba Milan Gvero novinarima na Palama.
- Mi ništa drugo ne tražimo nego zaustavljanje rata i uređenje Bosne i Hercegovine po mjeri svih triju naroda, i Hrvata i Srba i Muslimana - pišu Svetom Ocu papi Ivanu Pavlu II. politički predstavnici bosanskih Hrvata Dario Kordić i Ignac Koštroman.

1994.
- Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Pavle preuzeo ulogu posrednika između Miloševićeva i Karadžićeva režima, a pravoslavni episkopi u BiH vjeruju da će on uspjeti "pomiriti zavađenu braću u Beogradu i na Palama" jer ona šteti "srpskoj stvari", javlja IKA iz Beograda.

1995.
- Novi američki plan za Bosnu je sad odlučno podržao samo službeni Bonn. Predviđa se susret na vrhu (5 + 3), što znači sastanak šefova država ili vlada članica kontaktne skupine s predsjednicima Hrvatske, Srbije i BiH. Glavna tema bila bi novi mirovni plan i podjela 51:49 u korist hrvatsko-bošnjačke federacije.

1996.
- Predsjednici Tuđman i Izetbegović potpisali, nakon završenih razgovora u Ženevi, zajedničku izjavu, kojom potvrđuju da podržavaju punu provedbu Washingtonskih i Daytonskih sporazuma, te održavanje izbora u BiH na vrijeme. Dogovoreno raspuštanje institucija Herceg-Bosne.
- Za Gradonačelnika Mostara vijećnici Gradskog vijeća Mostara na svojoj prvoj sjednici izabrali Ivana Prskala iz HDZ-a, a za zamjenika gradonačelnika Safeta Oručevića, kandidata Združene liste za BiH.


Dogodilo se 15 kolovoza

1991.
- U gradu Jasna Hora u Poljskoj, Njegova Svetost Papa Ivan Pavao II pozdravio više od milijun mladih vjernika na hrvatskom jeziku.
- Trideset i jedan hrvatski gardist i civil razmijenjeni za 53 (pedeset tri) srpska terorista u Petrinji i Osijeku. Četvorica hrvatskih gardista oslobođena iz kninskog zatvora, gdje su bili brutalno pretučeni i maltretirani.
- Njemačka i Austrijska ambasada u kanadskom gradu Otawi primili prijeteća pisma srpske tajne organizacije "Crna ruka".
- Srpski teroristi maltretirali i pucali na bračni par Nikolu i Mariju Pipatović u njihovoj kući u banijskom selu Kraljevčani.
- "THE New York Times" uspoređuje Miloševićevu politiku s iračkom okupacijom Kuvajta.

1992.
- Slavonski Brod i na praznik Velike Gospe zasipan granatama, u napadu pet civila poginulo, a 9 ih je ranjeno.
- Grčka i Makedonija krše embargo UN o sankcijama protiv Srbije.
- Konferencija o europskoj sigurnosti i suradnji osudila Srbe, no Rusija je uspjela ublažiti oštar ton priopćenja.
- Belgija će poslati još vojnika u bivšu Jugoslaviju za zaštitu humanitarnih konvoja, budu li to od nje tražili saveznici.

1993.
- Nakon srpskog povlačenja s Igmana i Bjelašnice počinje najteži dio ženevskih pregovora: krojenje karata.
- Ako ne bismo mogli mirnim putem, uz pomoć Ujedinjenih naroda, uspostaviti pravni poredak na čitavom teritoriju Republike Hrvatske, pokazat ćemo ne samo Srbima, već čitavom svijetu da imamo pravo i da smo sposobni to učiniti, istaknuo predsjednik Tuđman na proslavi blagdana Velike Gospe u Prološcu kod Imotskog.
- Bosna je prošla kroz dvije faze: obrambeni i građanski rat, a moguće je da uđe i u vjerski - istaknuo u intervjuu za "Večernji list" predsjednik HVO-a Žepče Perica Jukić.
- Zračni napadi Zapada na Sarajevo "na stanovit način su prazna prijetnja", rekao britanskom listu "Independant" lord David Owen.

1994.
- U povodu smrti glavnog tajnika NATO-a Manfreda Woernera, predsjednik Tuđman uputio brzojav sućuti njegovoj supruzi.
- Francuski ministar obrane François Leotard izjavio da će se postrojbe Francuske, ali i drugih europskih zemalja, povući iz Bosne bude li ukinut embargo na uvoz oružja u BiH.

1995.
- Treba znati da četnici napadaju suverenu, međunarodno priznatu državu, da tuku samo civilne ciljeve, zračnu luku, te da je zbog toga tisuće ljudi u skloništima. Naša je obrana legitimna, a ona uključuje i napad, izjavio u Dubrovniku načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske general zbora Zvonimir Červenko.
- Nakon četiri godine, u 7,10 krenuo iz Splita prvi vlak prema Kninu. Tri vagona kompozicije ispunilo 300 prognanika iz Ružića, Drniša, Potkonja i Knina.
- U dva dana čamcima preko Save u Davor prevezeno 2.000 Hrvata prognanih s banjalučkog područja.
- Kozirev nije uspio na pregovorima u Moskvi uvjeriti američkog pregovarača Anthonya Lakea da se Beogradu skinu sankcije. Međutim, ruski je parlament 12. kolovoza, jednoglasno i po kratkom postupku, prihvatio zakone o jednostranom izlasku Rusije iz režima međunarodnih sankcija protiv Beograda i o uvođenju ekonomskih sankcija Hrvatskoj.

1996.
Otvorena sarajevska zračna luka za komercijalne letove - otvorenju, uz Aliju Izetbegovića, prisustvovao i Warren Christopher.


Dogodilo se 16 kolovoza

1991.
- U selu Medari srpski teroristi srušili helikopter EZ-a, koji je prevozio promatračku ekipu. Pilot, Roy Pyffers lakše ranjen.
- U selu Bjelovac pokraj Petrinje, četnici noževima i sjekirama masakrirali civile Đuru i Matu Horvata, te Stjepana i Ivicu Bugarina.
- Napadom srpskih neregularnih jedinica i JNA na Okučane započeo rat u Posavini.
- Posljednja četvorica uhvaćenih i mučenih Hrvata oslobođena iz kninskog zatvora.
- Beogradski kriminalac Željko Ražnatović Arkan sa svojom terorističkom postrojbom zvanom "srpski tigrovi" preuzeo kontrolu u selu Stara Tenja.
- Austrijski ministar vanjskih poslova, Alois Mock zamolio: "Molim vas nemojte mijenjati granice!"

1992.
- U okolici sela Markušice ruski vojnici izašli iz UNPA sektora da bi prikrili incident koji je izazvala srpska strana, dok su pri razmjeni zarobljenika u blizini Nemetina tri pripadnika tzv. srpske milicije pripadnicima ruskog bataljuna davali cigarete i rakiju a istodobno nogama i šakama udarali zarobljenike.
- Zapovjednik srpskih snaga u BiH general Ratko Mladić zaprijetio da će srušiti zrakoplove koji, kako kaže, padobranima bacaju oružje bosanskim snagama.
- Američki predsjednik George Bush izjavio da Amerika nije svjetski policajac i da u BiH ne kani slati svoje vojnike, ali da zračni napadi nisu isključeni.

1993.
- Predsjednik Tuđman otvorio radove na tuneli "Sveti Rok", a kada se probije Velebit, bit će čvrsto povezana sjeverna i južna Hrvatska.
- Ni nakon nove runde pregovora u Ženevi između hrvatskog državnog izaslanstva i predstavnika lokalnih (kninskih) Srba nije potpisan sporazum o prekidu vatre.
- Alija Izetbegović izjavio u Ženevi da prihvaća "etničku podjelu" BiH samo kao "privremeno rješenje".
- Muslimanska vojska - Armija BiH predvođena diverzantskom grupom u kojoj je bilo i mudžahedina izvršila još jedan stravičan zločin: u večernjim satima u hrvatskom selu Kiseljak kod Žepča ubili su i masakrirali 43 civila hrvatske nacionalnosti, među njima najviše žena i djece.

1994.
- Završena prognanička akcija blokade UNPROFOR-a, hrvatski prognanici danas napustili i preostale kontrolne točke UNPROFOR-a, ostavljajući ih nadzoru hrvatske Vlade i MUP-a.
- U Travniku, prepunom izbjeglica, na štetu Hrvata drastično se promijenila etnička slika dolaskom 30.000 muslimanskih izbjeglica iz Sjeverozapadne Bosne.
- Uspostavljen humanitarni zračni most nad Sarajevom nakon 27 dana gotovo neprestanog prekida.
- "The Sunday Times" piše kako je američki predsjednik Clinton naložio CIA-i i Pentagonu da pripreme tajni plan za naoružavanje bosanskih Muslimana i njihovo vojno obrazovanje, kako bi se utjecalo na drukčiji ishod rata u bivšoj Jugoslaviji.
- SAD nisu zadovoljne provedbom beogradske blokade bosanskih Srba, jer ona nije posve provedena, a kako je rekao glasnogovornik State Departmenta Michael McCurry, očito je da srpska granica "propušta" na mnogim mjestima.
- Slovenska tvrtka "Krka" iz Novog Mesta izvozi u "SRJ", potvrdio jugoslavenski ministar za poljoprivredu dr. Koviljko Lovre.

1995.
- Primajući u Predsjedničkim dvorima izaslanstvo EU, koje je predvodio Javier Solana, dr. Tuđman izjavio da će Hrvatska podržavati mirnu reintegraciju hrvatskih područja u istočnoj Slavoniji i Baranji, ali Srbija mora prestati s okupacijom tog područja.
- U predsjedničkim dvorima dr. Tuđman primio pomoćnika tajnika SAD za europske poslove veleposlanika Richarda Holbrookea, a razgovaralo se o novoj američkoj mirovnoj inicijativi.
- Od oslobođenja Knina do danas Hrvatskoj se vojsci predalo 120 srpskih terorista, koji su se skrivali po okolnim šumama, izjavio u Kninu zapovjednik kninskog zbornog mjesta general pukovnik Ivan Čermak.

1996.
- U Sarajevu potpisane "Dogovorene mjere", prema kojima muslimani moraju ukinuti 40 institucija.


Dogodilo se 17 kolovoza

1990.
- Hrvatska vlada ocijenila da je sazivanje referenduma o srpskoj autonomiji (ili u najnovijoj verziji plebiscita) neustavno i po saveznom i republičkom ustavu.
- HINA (Hrvatska izvještajna novinska agencija) počela pokusno emitirati vijesti, a prvi prilog bio je izvještaj sa sjednice hrvatske Vlade.
- Ponovno okupljanje srpskog stanovništva u Benkovcu, Obrovcu..., barikade na cestama, jer se proširila vijest da će specijalci MUP-a Hrvatske razoružati redovne milicionare.
- Dva vojna MIG-a presrela tri helikoptera MUP-a Hrvatske nad Likom, prisilivši ih da se vrate u bazu, priopćila hrvatska Vlada.
- Načelnik Generalštaba JNA Blagoja Adžić osobno zaprijetio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću da će "ukoliko u Hrvatskoj padne i jedna glava, vojska intervenirati".

1991.
- Nakon masakra Hrvata u selu Dalj, pronađeno tijelo brutalno ubijenog hrvatskog novinara Stjepana Penića.
- Hrvatski predsjednik Tuđman u Beogradu potpisao mirovni sporazum, za razliku od Srba koji su odbili. Sporazum je u Sarajevu pripremila Komisija protiv rata.
- Hrvatski ministar obrane Luka Bebić zahtijeva oslobađanje hrvatskih vojnika iz JNA koji su odslužili vojni rok.

1992.
- Nakon emitiranja snimaka o nafti koja stiže preko Makedonije u Srbiju, njemački ministar vanjskih poslova Klaus Kinkel zalaže se za pravi embargo Srbiji.
- Londonski "Guardian" otkriva skandaloznu "zavjeru šutnje" o srpskim masovnim zločinima u BiH.
- Srpska avijacija opet napala Goražde - Drinom plivaju leševi.
- U Sarajevu gori Stari grad, u Brčkom srušena crkva i ambulanta, na Bugojno pale rakete zemlja-zemlja.
- Čitav dan granate padale na Slavonski Brod - dvije osobe poginule, a 11 ih je ranjeno.

1993.
- Izaslanstvo Srpske narodne strane, koje je vodio saborski zastupnik Veselin Pejnović, zadržano na mađarsko-srpskoj granici, tako je spriječena njihova najavljena konferencija za novinare u Beogradu.
- Američki veleposlanik Peter Galbraith posjetio Dubrovnik i okolicu i obišao najistaknutije crte obrane dubrovačke općine na Konavoskim brdima.
- Nakon muslimanske agresije u srednjoj Bosni katolička crkva u Novoj Bili pretvorena u bolnicu, u kojoj se do danas liječilo 1.228 pacijenata.
- Slovenska diplomacija u UN zatražila od predsjednice Vijeća sigurnosti Madeleine Albright i generalnog tajnika Boutrosa Ghalija definitivno ukidanje članstva "Jugoslavije" u svjetskoj organizaciji.
- BiH i Srbija tužile jedna drugu Međunarodnom sudu pravde u Haagu za ratni zločin genocida.

1994.
- U hrvatskim gradovima počelo potpisivanje peticije "Gdje su naši najmiliji". To je pitanje na koje već tri godine nitko ne odgovara obiteljima tisuća nestalih i nasilno odvedenih Hrvata. Akciju su pokrenuli Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, "Vukovarske majke" i "Hrvatske majke - Vinkovci".
- Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj msgr. Giulio Einaudi službeno potvrdio dolazak Svetog Oca u Hrvatskoj 10. i 11. rujna.
- Snage Fikreta Abdića u Velikoj Kladuši proglasile jednostrani prekid vatre, priopćio glasnogovornik UNPROFOR-a u Sarajevu.
- Bosanski Srbi ucjenjuju UNPROFOR da neće propuštati humanitarne konvoje ako im mirovne snage ne budu isporučivale gorivo, priopćio glasnogovornik "plavih kaciga" u Sarajevu.
- Uoči "referenduma" o mirovnom planu kontaktne skupine na Palama sve manje razboritih Srba, pišu svjetski mediji.
- Posrednik UN u balkanskoj krizi Thorvald Stoltenberg izvijestio Vijeće sigurnosti UN o svojoj neuspjeloj misiji u Beogradu i na Palama, te se priklonio Clintonovoj opciji, da ukidanje embarga na uvoz oružja Vladi u BiH postaje sada prihvatljiva opcija.

1995.
- Trebinjski Srbi ponovno projektilima tukli civilne i gospodarske objekte na dubrovačkom području, od Konavala do Zatona. Ozlijeđenih nije bilo, ali učinjena velika materijalna šteta i izazvano nekoliko šumskih požara.
- Najviši dužnosnici vlade BiH odbili se sastati s europskim posrednikom Carlom Bildtom, uz obrazloženje da je on posrednik u "mirovnom procesu koji je za njih mrtav".

1996.
- Misija OESS-a, koja organizira izbore u BiH, odbila zahtjev bošnjačke strane za zabranu sudjelovanja Fikretu Abdiću na rujanskim izborima.
- Šef Misije OESS-a Robert Frowick rekao da se održavanje izbora u BiH, predviđeno za 14. rujna, neće odgađati, unatoč teškoćama koje se pojavljuju s više od 500.000 glasača disperziranih u 28 zemalja.


Dogodilo se 18 kolovoza

1990.
- Na izvanrednoj sjednici Vlade i Predsjedništva Sabora Hrvatske predloženo da se Srpska demokratska stranka kao teroristička stavi izvan zakona.
- Prilaze Kninu blokirale samozvane naoružane straže.
- Radio Knin i Tanjug javili da je oko 18 sati predsjednik Skupštine općine Knin dr. Milan Babić proglasio na području općine ratno stanje. Babić kasnije opovrgnuo vijest da je proglasio ratno stanje.
- U Sarajevu, pred više od deset tisuća delegata i gostiju u Skenderiji održana osnivačka skupština HDZ-a za Bosnu i Hercegovinu.

1991.
- Srpske neregularne jedinice iz Knina prijete napadom na policijsku postaju u Kijevu ako hrvatska policija ne napusti selo u roku od 48 sati.
- Oklopna vozila JNA prelaze most preko Save u Staroj Gradišci, hrvatske snage digle most u zrak.
- JNA i srpski teroristi zauzeli Okučane.
- S srpskih terorističkih položaja ispaljeno 30 minobacačkih granata na policijsku postaju u Belom Manastiru.
- Iz JNA kasarni u Petrinji učestalo se puca na Komarevo i Viduševac, kao i na ostala sela na Baniji i Kordunu.
- Papa Ivan Pavao II. u gradu Mariaposc zalaže se za potporu Hrvatskoj.
- KGB pomaže u vojnom puču za svrgavanje sovjetskog predsjednika Mihaila Gorbačova. Vlast u SSSR-u preuzeo Državni komitet za izvanredno stanje.

1992.
- Na Slavonski Brod palo 250 najrazornijih granata, a kao posljedica toga sedam poginulih i 14 ranjenih Brođana.
- Mađarska, koja sankcije Vijeća sigurnosti UN protiv Srbije i Crne Gore primjenjuje od lipnja, dosad zbog toga izgubila 300 milijuna dolara, te traži od Vijeća sigurnosti naknadu štete.
- SAD uspostavile pune diplomatske odnose s Hrvatskom, Slovenijom i BiH.
- Bivši poljski ministar Tadeusz Mazowiecki doputovao u Ženevu, gdje će početi istragu o kršenju ljudskih prava na području bivše Jugoslavije.
- Velika Britanija poslati će u BiH do 1.800 vojnika, radi zaštite humanitarnih konvoja.

1993.
- Hrvatska neće biti spremna produljiti mandat mirovnim snagama bez razdvajanja mandata i bez poštivanja svih rezolucija Vijeća sigurnosti - odgovor je hrvatskog ministra vanjskih poslova dr. Mate Granića na najnoviji izvještaj glavnog tajnika UN Boutrosa Ghalija Vijeću sigurnosti.
- Glavni tajnik UN jučer odbacio zahtjev Hrvatske o razdvajanju mandata UNPROFOR-a na tri posebna mandata - za Hrvatsku, BiH i Makedoniju.
- Na pregovorima u Ženevi Muslimani nastupaju s dvostrukim kriterijima: za Srbe etničkim, za Hrvate vojnim mjerilima.
- SAD oštro reagirale na izjave dvojice zapovjednika UNPROFOR-a u BiH, belgijskog generala Briquemonta i britanskog generala Hayesa, koji su, kako kaže Washington, "klevetali učinkovitost zračnih napada" u BiH.

1994.
- Trebinjski Srbi, unatoč svih dosadašnjih upozorenja, ponovno, danas ujutro, u dva navrata, ispalili sedam topničkih projektila iz BiH na šire područje Čilipa u Konavlima.
- Armija BiH uputila ultimatum Fikretu Abdiću da se njegove postrojbe u roku od sedam dana moraju svrstati pod zapovjedništvo Vlade u Sarajevu, rečeno na konferenciji za novinare UNPROFOR-a u Sarajevu.
- UNPROFOR oštro prosvjedovao kod hrvatske Vlade zbog nazočnosti pripadnika hrvatske policije unutar zone razdvajanja na kontrolnoj točki Lipovac, što predstavlja kršenje Zagrebačkog sporazuma.
- "Naprosto je utopijski opasno zahtijevati od Hrvatske da se ne definira kao nacionalna, nego kao građanska država", rekao u intervjuu za "Slobodnu Dalmaciju" francuski filozof i pisac Alain Finkelkraut.

1995.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman po drugi put u ovom tjednu razgovarao u Zagrebu s pomoćnikom američkog državnog tajnika Richardom Holbrookeom, a glavna tema razgovora bila nova američka mirovna inicijativa. U međuvremenu Holbrooke je u Beogradu razgovarao i sa srbijanskim predsjednikom Slobodanom Miloševićem.
- Drvar pod kontrolom hrvatskih oružanih snaga, a Trebinje u okruženju. Elitne postrojbe srpske vojske u okolici Drvara, kod Derala, potpuno potučene i rastjerane, a srpski civili napustili oba grada.
- Hans van den Broek i Javier Solana prekjučer za dlaku izbjegli smrt od srpskih metaka kod Sarajeva, javljeno u nizozemskim medijima. U pratnji UN konvoja vozilo dvojice europskih izaslanika izrešetano mecima sa srpskih položaja.
- Britanska se vlada teško miri s novim odnosom snaga na Balkanu, objašnjenje je diplomata zašto je "Oluja" u Britaniji popraćena neviđenim bijesom na Hrvatsku.

1996.
- Stožer vojske bosanskih Srba proglasio provokacijom IFOR-ov plan za uništenje srpskog skladišta streljiva u selu Margetići kod Sokolca i kao "prijetnju daljnjoj provedbi Daytonskog sporazuma".


Dogodilo se 19 kolovoza

1990.
- Predsjedništvo Republike Hrvatske zatražilo od Predsjedništva SFRJ i Saveznog izvršnog vijeća da osiguraju poštovanje ustavnog poretka u čitavoj zemlji.
- Srbi se na referendumu izjašnjavaju o autonomiji u Hrvatskoj.
- U pismu Predsjedništvu SFRJ Slobodan Milošević licemjerno kaže da se represivnim mjerama pokušava Srbima u Hrvatskoj ukinuti osnovno ljudsko pravo - slobodno izražavanje mišljenja.

1991.
- Dvije jake eksplozije potresle Zagreb; jedna u zgradi Židovske općine, a druga na židovskom dijelu zagrebačkog groblja Mirogoj.
- Otkriven eksploziv u daruvarskoj gradskoj vijećnici.
- Avioni JRV bombardirali Osijek, te pritom ubili dvije žene i ranili nekoliko civila.
- Pogođena osječka katedrala, a oštećena i velika industrijska postrojenja.
- Suđenje četvorici civila iz Splita koji su sudjelovali u demonstracijama protiv JNA Splitu. Obavještajna vojna služba KOS poslije demonstracija otela te civile.

1992.
- Zbog sve učestalijih napada na Slavonski Brod odlučeno da se oko 6.000 djece evakuira u sigurnije predjele Hrvatske.
- U Apelu svjetskoj javnosti gradonačelnik Goražda pozvao UN na vojnu intervenciju.
- Amnesty International potvrdio zlodjela u BiH.
- Žestoka ofenziva srpskog agresora na Jajce, koje se sustavno razara.
- Diverzanti Oružanih snaga BiH napali banjalučki aerodrom i tom prilikom uništili više zrakoplova.
- Izvješće Komiteta za vanjske poslove američkog Senata teško optužuje srpske snage za zlodjela u BiH, te napominje da su njihovi mračni ciljevi gotovo ostvareni.

1993.
- U Ženevi nastavljeni pregovori o BiH uz sudjelovanje dr. Franje Tuđmana i Slobodana Miloševića.
- Hrvatski narod u BiH nikad nije poduzimao ofenzivne akcije, već se samo branio, rekao u Ženevi vođa bosanskih Hrvata Mate Boban.
- Psihijatar i pjesnik Radovan Karadžić, u svijetu poznatiji kao "čovjek koji je ubio Sarajevo" i ratni zločinac, dobio za zbirku pjesama u Beogradu književnu nagradu.
- Britanski liječnici povratnici iz Bosne oštro kritizirali program evakuacije bosanskih ranjenika u Veliku Britaniju nazvan "operacija Irma" kao "krajnje ciničan aspekt političkog teatra".
- Kanadski ministar vanjskih poslova Perrin Beatty traži temeljitu reorganizaciju UN, jer su njezine mirovne operacije u Somaliji i BiH doživjele "spektakularni neuspjeh".
- Glavni tajnik UN Ghali izvijestio Vijeće sigurnosti da su UN sada operativno sposobne za uporabu zrakoplovne sile u pružanju potpore UNPROFOR-u u BiH, priopćio jučer u New Yorku glasnogovornik UN.

1994.
- Izaslanstvo Sabora, koje vodi predsjednik dr. Nedjeljko Mihanović, otputovao u SAD na proslavu 100. obljetnice Hrvatske bratske zajednice.
- Obznanjen program posjeta Svetog Oca Zagrebu, 11. rujna Papa će se sastati s hrvatskim predsjednikom Tuđmanom.
- U Sarajevu ponovno zatvoren humanitarni zračni most, dok se ne utvrdi koja je strana ispalila minobacačku granatu na aerodrom.
- Vođa bosanskih Srba Karadžić "upozorio" s Pala papu Ivana Pavla II da mu "ne može jamčiti sigurnost" u Sarajevu, jer "postoji mogućnost da Armija BiH pokuša oboriti njegov zrakoplov, te da poslije krivnju prebaci na srpske snage", a ni Srbi nisu pristali na Papin dolazak u Sarajevo.
- U sjedištu svjetske organizacije u New Yorku objavljeno da će predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman govoriti pred Generalnom skupštinom UN 28. rujna.

1995.
- Mirovni prijedlog SAD polazi od toga da su istočna Slavonija i Baranja sastavni dio Hrvatske i da nema nikakvog govora o tome da se nekakvim referendumom dopusti bilo kome da se izjašnjava kome to područje pripada. Jedino smo izrazili spremnost da se to područje uključi u ustavno-pravni sustav Hrvatske na miran način, izjavio predsjednik Tuđman na novinskoj konferenciji u Zagrebu.

1996.
- Predsjednik Tuđman na Brijunima razgovarao s predstavnicima hrvatskog naroda iz BiH, na čelu kojih je bio predsjednik Federacije Krešimir Zubak. Razgovarano je o prijenosu vlasti na Federaciju.


Dogodilo se 20 kolovoza

1990.
- Nitko od zastupnika SDS-a u Saboru Republike Hrvatske neće prisustvovati izvanrednom zasjedanju Sabora, javljeno iz Knina.

1991.
- Avioni JRV bombardirali kamp u Medulinu, te obližnje groblje.
ŠEF bonske diplomacije Hans Dietrich Genscher razgovarao s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije, Zvonimirom Šeparovićem i Dimitrijem Rupelom.
- Vojni puč, izvršen dan ranije u Moskvi, prouzročio veliku zabrinutost Austrije za budućnost Hrvatske i Slovenije.

1992.
- Švicarska vlada podupire Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN kojom se odobrava vojna sila za zaštitu humanitarnih konvoja u BiH.
- Izvješće Helsinki Watcha o ratnim zločinima na području bivše Jugoslavije govori da Srbi provode protjerivanja pučanstva kao ratnu taktiku.
- Glasnogovornik UNPROFOR-a Frederic Eckhard potvrdio vijest da su pripadnici srpske milicije u Baranji, na mostu između Bezdana i Batine, protjerali belgijske pripadnike snaga UN s njihovog kontrolnog mjesta.
SRBI nastavljaju s pljačkom nafte u Đeletovcima uz prešutnu suglasnost UNPROFOR-a.
- Predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović izjavio za Njemačku televiziju da u BiH postoje jedinice Hrvatskog vijeća obrane, ali da nije istina da je prisutna i Hrvatska vojska.
- Srpski zrakoplovi nastavljaju s napadima na Goražde. Na taj grad padaju napalm i kasetne bombe, a u posljednje vrijeme Srbi bacaju i bojne otrove.
- Ministar vanjskih poslova BiH Haris Silajdžić ponovio u Washingtonu da se protivi kantonizaciji BiH.

1993.
- Pregovarači u Ženevi od supredsjedatelja Owena i Stoltenberga dobili deseta dana za razmišljanje hoće li prihvatiti njihov paket prijedloga koji sadržava već usuglašeni sporazum o ustavnom rješenju BiH i zemljovide.
- U Ženevi Karadžić spustio granicu svojih teritorijalnih zahtjeva sa 64 na 54 posto, Izetbegović od 45 došao na 35 posto, a Boban od početnih 22 sada traži 18 posto.
- HVO ne dopušta prolazak humanitarnih konvoja u istočni dio Mostara, izvijestio Visoki komesarijat UN za izbjeglice u Ženevi.
- Nadbiskup vrhbosanski msgr. Vinko Puljić uputio pismo Tadeuszu Mazowieckom u kojem ga upozorava na zanemarivanje problema Hrvata Katolika, a koje Izetbegović u svojim istupima u Ženevi prešućuje.
- Dok Izetbegović u Ženevi tvrdi kako nije zadovoljan položajem muslimasnkih izbjeglica u Hrvatskoj, dotle hrvatska policija kod tih izbjeglica otkriva oružje, eksploziv, krivotvorene dokumente, kanale za prebacivanje mudžahedina u BiH, prave terorističke baze pod humanitarnih organizacija.
- S Glinskog područja prognano još 48 Hrvata, u Sisak došli dop zaštitom danskih unproforaca.

1994.
- Predsjednik Tuđman primio na Brijunima posebnog izaslanika glavnog tajnika UN Akashija, a razgovori vođeni o problemima UNPROFOR-a i reintegraciji hrvatskih područja pod zaštitom mirovnih snaga u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske u duhu rezolucija 769 i 871 Vijeća sigurnosti.
- U Kiseljaku kanadski "plavci" upali sa šest transportera na privatni posjet Hrvata Zvonka Markovića, uhitili ga, svezali i tukli do besvijesti. Hrvatska strana uputila oštar prosvjed generalu Roseu zbog vandalskog i nasilničkog ponašanja pripadnika UNPROFOR-a.
- Francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe zatražio od Beograda da "zatvori granicu između Srbije i BiH", kako bi dokazao da je prekinuo s bosanskim Srbima.

1995.
- Oko 30.000 Abdićevih poklonika potražilo spas u selima Miholjsko i Kuplensko, na cesti Velika Kladuša - Karlovac. Znamo za sporazum Hrvatske i BiH vezan za naš povratak, cijenimo nastojanja jednih i drugih na oprost i garanciju mirnog života, ali ne vjerujemo 5. korpusu, kažu izbjeglice.
- Predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović optužio u Sarajevu bosanske Srbe za genocid i rekao da ne može biti mira dok se oni vojno ne poraze i potpuno izoliraju, te iznio 12 točaka neslaganja s američkim mirovnim planom.
- Tijela trojice poginulih visokih američkih dužnosnika - zamjenika pomoćnika državnog tajnika Roberta Frasurea, zamjenika američkog ministra za Europu i NATO Josepha Kruzela, te pomoćnika u američkom Vijeću za nacionalnu sigurnost Nelsona Drewa - koji su poginuli jučer kada je francuski transporter UN-a sletio s igmanske ceste u minsko polje, prevezena u splitsku zrakoplovnu luku, gdje su ispraćena za SAD.
- Britanski helikopter s četiri člana posade srušio se u Jadran blizu Ploča.

1996.
U Zagrebu započeli hrvatsko-jugoslavenski pregovori o zatočenima i nestalima - sastanak od kojeg rezultate očekuje rodbina više od 2.600 nestalih i zatočenih ljudi.
- Nakon razgovora generala J. P. Kleina s Matom Šimićem, predsjednikom Zajednice prognanika Hrvatske, odgođen povratak u Bilje, jer još nema uvjeta za njihovu sigurnost.

25.10.2006. u 16:04 • 0 KomentaraPrint#

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv