Hrvatski spomenar

srijeda, 25.10.2006.

11.SRPNJA-- 20. SRPNJA

Dogodilo se 11. srpnja

1990.
- Na Kosovu traju mirne i nijeme demonstracije Albanaca protiv srpske okupacije.

1991.
- Srpske neregularne jedinice napale policijsku patrolu blizu Zadra. Pri tom su ubili policajca Ivicu Juricu, a trojicu ranili.
- u policijskoj akciji koja je trajala 10 sati, osječka policija uhitila grupu srpskih terorista.
- Mirovna misija Europske zajednice doputovala u Zagreb.
- Pod zaštitom JNA, srpski teroristi u Borovu Selu pokraj Vukovara dobili pojačanje.
- Parlament Bosne i Hercegovine prihvatio Brijunski sporazum.

1992.
- Odlučno tvrdim da ne postoji bilo kakvo prisilno katehiziranje srpsko-pravoslavne djece, izjavio kardinal dr. Franjo Kuharić u povodu takve tvrdnje mitropolita Pravoslavne zagrebačko-ljubljanske arhiepiskopije Jovana Pavlovića.
- Autobusi s "arkanovcima" i "šešeljevcima" i dalje stižu na Pale.
- Ministar inozemnih poslova BiH Haris Silajdžić, zbog napada na Goražde, uputio apel za pomoć Bushu, Ghaliju, Majoru, Zapadnoeuropskoj uniji, i KESS-u.

1993.
- Puna tri sata četnici su minobacačima napadali Dubravice i Skradin - Hrvatski grad spomenik, pa je Hrvatska vojska morala uzvratiti.
- Zbog žestokih napada muslimanske vojske, u dolini Neretve i središnjoj Bosni pravi pakao za oko 200.000 Hrvata, a najgore stanje u Kiseljaku, Busovači i Novom Travniku.
- Hrvati iz sela u dolini Neretvice uspjeli se probiti iz dvomjesečne muslimanske blokade.
- U Veleposlanstvu BiH u Zagrebu nastavljena sjednica Predsjedništva BiH o budućem uređenju te države, na kojoj se Predsjedništvo složilo da BiH bude federacija.

1994.
- Sadašnji mandat UNPROFOR0a Hrvatskoj ništa nije donio i ako se nešto ne promijeni do 1. rujna, Hrvatska neće pristati na produljenje mandata, rekao je potpredsjednik Vlade na tribini HDZ-a u Primoštenu.
- Posebna radna skupina UN zadužena za traženje nestalih osoba na području bivše Jugoslavije ima popis od 2764 osobe nestale u Hrvatskoj od 13000 prijavljenih slučajeva, dok je u BiH broj mogućih nestalih veći od 20000, a dokumentirano je 3600 slučajeva, rekao na konferenciji za novinare u Zagrebu član radne skupine Manfred Nowak.
- Na području cijele Hrvatske akcija blokade UNPROFOR-a i dalje traje, a zahtjevi prognanika uskoro bi se mogli naći i pred hrvatskim Saborom, priopćila Zajednica prognanika Hrvatske u Osijeku.
- Upravitelj Europske unije u Mostaru Hans Koshnik boravio u privatnom posjet tom gradu, a predsjednik federacije BiH Krešimir Zubak najavio njegov službeni dolazak između 23. i 30. srpnja.
- Nakon cjelodnevnog obilaska područja sela Čukle kod Travnika, koje je pod nadzorom muslimanske vojske, uz prisutnost časnika britanskog bataljuna smještenog u Vitezu, otkriveno 14 leševa Hrvata ubijenih početkom lipnja 1993. godine prilikom muslimanskog napada na ovo hrvatsko selo.
- Potpredsjednik vlade BiH Ejup Ganić prihvatio produljenje jednomjesečnog primirja koje je isteklo prije dva dana.

1995.
- Prkoseći prijetnjama zračnim napadom NATO-a, bosanski Srbi sukobili se s nizozemskim "plavim kacigama", koje nastoje spriječiti njihov ulazak u Srebrenicu.
Jake srpske snage počele ulaziti u Srebrenicu, stanovništvo tog "zaštićenog" grada pokušava pod granatama pobjeći u šume i pronaći spas u sjevernom dijelu zone.
Ujedinjeni narodi zatražili potporu zrakoplova NATO-a protiv snaga bosanskih Srba.
Francuski predsjednik Jacgues Chirac upozorio SAD da će UN-PROFOR morati odmah povući svoje snage iz BiH ako Washington ukine embargo na oružje.

1996.
- Američki tajnik za trgovinu Mickey Kantor doputovao u Dubrovnik kako bi nastavio misiju dobre volje tragično poginulog Ronalda Browna.
- Međunarodni sud pravde u Haagu proglasio svoju pravnu ovlast i prihvatio tužbu za genocid koju je BiH podnijela protiv Srbije.


Dogodilo se 12. srpnja

1989.
- Predsjedništvo SR Hrvatske energično osudilo nacionalističke ispade na proslavi kosovske bitke u Kninskoj krajini i insistira na brzom i efikasnom djelovanju organa gonjenja i pravosudnih organa u Republici i cijeloj zemlji.
- U Kninu sudac za prekršaje Đura Bilbija osudio Jovu Opačića iz Plavna na 40 dana zatvora zbog održavanja javnog skupa osnivačke skupštine Srpskog kulturnog društva "Zora" u Kistanjama bez prijavljivanja i drskog ponašanja na javnom mjestu.

1990.
U CENTRU Skenderija u Sarajevu, pred 3.000 pristalica, odr_ana osniva_ka skup?tina Srpske demokratske strane, kojoj je prisustvovao i Alija Izetbegovi_.

1991.
- Američki Senat odobrio rezoluciju o Jugoslaviji koja podržava demokratske procese u Sloveniji i Hrvatskoj.
- Srpske neregularne jedinice u Borovom Selu zaštićene Jugoslavenskom narodnom armijom opljačkale stočnu farmu "Lovas".
- Federalno ministarstvo obrane protivi se odluci federalne jugoslavenske vlade i ne dopušta otvaranje slovenskih aerodroma.

1992.
- Usprkos svim naporima međunarodne zajednice, situacija u Hrvatskoj i BiH se drastično pogoršava, stoji u pismu ministra vanjskih poslova Hrvatske dr. Zdenka Škrabala glavnom tajniku UN Boutrosu Ghaliju, u kome traži hitno sazivanje Vijeća sigurnosti.
- Nismo nasjeli zamkama srpskih generala da krenemo u totalni rat protiv jugoarmije kad je ona napala Sloveniju, rekao dr. Franjo Tuđman, na skupu HDZ-a u Đurđevcu.
- Više od 60 posto Modriče je porušeno, izjavili modrički novinari koji su među posljednjima napuštali grad, prije nego što je okupran od jugovojske.
- Jugoslavija pravno ne postoji, stoji u objavljenom Mišljenju br. 8 Arbitražne komisije Mirovne konferencije.

1993.
- General Philippe Morillon u Sarajevu predao dužnost glavnog zapovjednika UNPROFOR-a za BiH Belgijanjcu Francisu Brequemontu.
- Završena sjednica Predsjedništva BiH u Zagrebu, na kojoj je prevladalo mišljenje da se BiH organizira kao savezna država.
- Napadi Muslimana na hrvatske postrojbe u središnjoj Bosni i dolini Neretve nastavljaju se nesmanjenom žestinom.
- Glavni stožer UNPROFOR-a u Sarajevu potvrdio da su Srbi zauzeli Trnovo i na taj način presjekli komunikaciju Sarajeva sa Hercegovinom.
- Učestali srpski napadi na bihaćkom području.
- Slovenija nije spremna potpisati sporazum o prijateljstvu i suradnji s Republikom Hrvatskom - takav prijedlog slovenske vlade podržao Odbor Državnog doma za međunarodne odnose.
- Dva zrakoplova MiG-21 "jugoslavenske" vojske narušila mađarski zračni prostor uletjevši 10 km u unutrašnjost zemlje.
- Odjel Foreign Officea za područje "istočnog Jadrana" objavio da britanska vlada "potvrđuje svoju dosljednost i priznaje suverenost Hrvatske nad "krajinom".

1994.
- Predsjednik Tuđman, na redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinare u Zagrebu, istaknuo da je njegov susret s Miloševićem moguć tek kad on prizna Hrvatsku u njenim međunarodno priznatim granicama, te najavio posjet Svetog oca pape u Hrvatsku kao potpuno izvjestan.
- Zajednica prognanika Zagreba odlučila da se prosvjedi protiv UNPROFOR-a organiziraju i u glavnom gradu Hrvatske i to pred njegovim sjedištem na Selkoj cesti.
- Posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a Yasushi Akashi rekao novinarima u Zagrebu da se mandat UNPROFOR-a nikako ne može nametnuti Hrvatskoj protiv njezine volje.

1995.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman na Brijunima primio glavnog tajnika Vijeća Europe Daniela Tarschysa i tom prigodom istaknuo kako je Hrvatska uspjela ostvariti poznate europske težnje neutraliziranja ekstremne desnice i ljevice.
- Zbog pristranosti ruskih postrojbi, Zajednica prognanika Hrvatske uputila otvoreno pismo u kojemu traži njihovo isključenje iz operacija UNCRO-a, kao i isključenje T. Stoltenberga i Y. Akashija iz svih budućih mirovnih operacija na ovom području.
- Nakon što je srpski agresor zauzeo Srebrenicu, srpski general Mladić zaprijetio da će civili i pripadnici UNPROFOR-a biti napadnuti ako se ponove zračni udari NATO-a.
- Bosanski Srbi zauzeli još dvije promatračke postaje u blizini Srebrenice i tom prilikom zarobili desetak nizozemskih vojnika, tako da ih sada drže oko 40, a smatraju ih ratnim zarobljenicima - rekao nizozemski zapovjednik UNPROFOR-a.
- Vijeće sigurnosti UN-a zatražilo ponovnu uspostavu zaštićene zone Sreberenica.
- Glavni tajnik UN-a Boutros Ghali ocijenio da pad Srebrenice ne znači poraz UN-a, te odbacio svaku mogućnost povlačenja "plavih kaciga" iz BiH.
- Daleko od očiju javnosti i medijske pozornosti stanovnici Žepe već treći dan proživljavaju najteže trenutke od početka srpske agresije, to drugo demilitarizirano područje u istočnoj Bosni pod jakom je topničkom vatrom četnika koji su na svim uzvisinama poviše grada.
- Dok tisak Velike Britanije šuti o padu Srebrenice, njemački tisak naglašava da je to signal za nova srpska osvajanja, a Francuzi smatraju da će pravi rat u BiH tek započeti.

1996.
- Međunarodni kazneni sud (ICTY) izdao uhidbeni nalog za Karadžićem i Mladićem, koji obvezuje sve zemlje da ih uhite, ako se nađu na njihovu teritoriju.
- Britanci se protive da IFOR u Bosni poduzima vojne i policijske akcije za uhićenje ratnih zločinaca, jer bi to bilo "rizično za mirovni proces".


Dogodilo se 13. srpnja

1989.
- U Šibeniku podignuta optužnica protiv Šime Dubajića iz Kistanja zbog krivičnog djela izazivanja nacionalne mržnje i razdora.

1991.
- Ubijen hrvatski policajac Zvonko Mikolčević, a sedmorica drugih ranjeno prilikom napada srpskih terorista na policijske postaje u Dragotincima i Kraljevčanima.
- Jugoslavenski borbeni zrakoplovi tri puta raketirali položaje Hrvatske vojske u Dergaju pokraj Vukovara.
- Srpski teroristi oteli i ubili hrvatskog civila Đuru Pavičića, a njegovo tijelo bacili pokraj ceste. - Srpski teroristi iz sela Maja oteli pet Hrvata kao taoce.
- Jugoslavensko Predsjedništvo prihvatilo Brijunski sporazum.
- Stranka demokratske akcije sa Sandžaka objavila da će se u toj regiji održati referendum.
- Predstavnici Europske zajednice, federalne jugoslavenske vlade, Slovenije i Hrvatske potpisali Sporazum razumijevanja glede djelatnosti Promatračke misije Europske zajednice u Jugoslaviji.

1992.
- Hrvatska dosad zbrinula više od 360.000 izbjeglica iz BiH (uz svojih 270.000 prognanika), priopćila hrvatska Vlada.
- Nekoliko tisuća stanovnika derventske, odžačke i bosanskobrodske općine prešlo Savu i pred ofenzivom srpske vojske potražilo spas u Hrvatskoj.

1993.
- Pobunjeni hrvatski Srbi granatama ometaju otvaranje zadarskog aerodroma i pontonskog mosta u Maslenici.
- Pred Velikim vijećem Okružnog suda u Šibeniku počelo suđenje Milanu Martiću i Milenku Zelembabi.
- Bivši medijator Europske zajednice lord Carington ozbiljno sumnja da će se srpskom predsjedniku Miloševiću suditi za ratne zločine.
- Mirovni pregovarači lord David Owen i Thorvald Stoltenberg upozoravaju Vijeće sigurnosti UN da će se Ujedinjeni narodi morati povući iz BiH, ako hitno ne spriječi rasulo cjelokupne operacije UN.

1994.
- Predsjednik Tuđman primio jučer u Predsjedničkim dvorima britanskog ministra Hurda, francuskog ministra Juppea i američkog izaslanika Redmana, te im iznio svoju punu podršku kontaktnoj skupini i grupi najrazvijenijih zemalja (G7) iz Napulja.
- Potpisani sporazum o prekidu vatre od 29. ožujka gotovo je u potpunosti poštovan, ali od 17, lipnja, kada se na Plitvicama trebalo pregovarati o ekonomskim pitanjima, nema napretka u zbližavanju sukobljenih strana u Hrvatskoj, rekao Jacques Grinberg, dužnosnik UNPROFOR-a za civilna pitanja, na konferenciji za novinare u Zagrebu.
- "Hrvatska i Srbija faktično su u ratu, koji nikad nije objavljen", piše njemački dnevnik "Die Welt".

1995.
- U Beogradu vlast i oporba jednodušno odobravaju Karadžiću zauzimanje Srebrenice.
- Nakon okupacije Srebrenice i progona stanovništva, Srbi napadaju topničkim projektilima središte Žepe, a napali su i bazu ukrajinskih "plavih kaciga".
- Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova RH dr. Mate Granić poslao pismo izvjestitelju UN-a Tadeuszu Mazowieckom u povodu njegova izvješća od 5. srpnja o stanju u Hrvatskoj, skrenuvši pažnju na "dvostruka mjerila" kao i o pravno neprihvatljivoj terminologiji kao "RSK" ili "područja RSK".
- U Hrvatskoj potkraj lipnja 230.772 osobe nezaposlene, što je 1,6 posto manje u odnosu na mjesec dana ranije.
- Sigurnosno stanje na području općina Pakrac i Lipik mirno je i stabilno, a reintegracija područja oslobođenih u akciji "Bljesak" zadovoljavajuća je izjavio novinarima zapovjednik pakračke Policijske po-staje Nikola Ivkanec.
- Nastavlja se egzodus pučanstva iz Srebrenice koji su spas potražili u Tuzli, gdje ih se očekuje više od 20.000.
- Vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić na paljanskoj televiziji izjavio da Srebrenica "više nikada neće imati status sigurnosne zone".
- Kongresmeni pozivaju Clintona da zaustavi ofenzivu bosanskih Srba.
- Vijeće sigurnosti donijelo Rezoluciju br. 1.004, kojom zahtijeva povlačenje bosanskih Srba iz zaštićenih zona UN-a, a glavni tajnik će slobodno izabrati sredstva kojima će to provesti.
- Kada su pripadnici Arkanove paravojne srpske dobrovoljačke garde iz Mirkovaca prekjučer istjerali "predsjednika" Martića, a on otrčao u Beograd da se požali, bilo je više nego jasno da od tzv. RSK nema ništa, jer Martić još uvijek ne shvaća da Arkan radi samo ono što mu naredi Milošević.

1996.
- Ministra trgovine SAD-a primio predsjednik Tuđman, a na prigodnoj svečanosti u Predsjedničkim dvorima potpisan ugovor između vlada RH i SAD-a o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja.


Dogodilo se 14. srpnja

1990.
- Počeli Dani srpske kulture u Kninskoj krajini, a najavljeno je sudjelovanje najgrlatijih pobornika srpske autnomije iz Društva književnika Srbije.

1991.
- Većina Hrvata izbjegla iz svojih kuća na Baniji kako bi umakli napadima srpskih terorista.

1992.
- Mitropolit Jovan Pavlović, jedan od najžešćih "jastrebova" u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, razaslao u svijet klevetničko pismo protiv Hrvatske, hrvatskog naroda i Katoličke crkve.
- Dramatičan apel slavonskobrodske općinske vlade predsjedniku hrvatske Vlade dr. Greguriću: "Grad je pred kolapsom, zbog izbjeglica iz Bosne".
- Vojno tužiteljstvo u Splitu podiglo optužnicu protiv predsjednika SDS-a dr. Jovana Raškovića.
- Trebinjski četnici i srbocrnogorska vojska granatirali užu gradsku jezgru Dubrovnika, te Gruž i Lapad.
- Poklano 40.000 Muslimana a srpski patrijarh šuti - izjavio vrhovni poglavar Rijaseta Islamske zajednice, reis-ul ulema hadži ef. Jakub Selimoski.
- Amerikanac srpskog porijekla Milan Panić izbran za novog premijera tzv. SR Jugoslavije.
- Austrija zahtijeva od UN vojnu intervenciju u BiH, ako glavni tajnik do 16. srpnja ne izvijesti da su borbe prestale.

1993.
- Srpski zlikovci uporni u nastojanju da spriječe otvaranje aerodroma Zadar i pontonskog mosta u Maslenici, sa šest tenkovskih projektila gađali Zadar, a iz VBR-a Biograd.
- Pobunjeni hrvatski Srbi topovima, haubicama i raketama "orkan" napali Šibenik, Raslinu, Bilicu, Skradin i Unešić.
- U Đakovačko-srijemskoj biskupiji tijekom rata srušeno 14 a oštećeno 50 crkava.
- Nakon žestoke ofenzive muslimanskih snaga u mostarskoj kotlini, u kontraudaru HVO uspio povratiti položaje.
- SAD oštro odbacile ideju o podjeli BiH.
- Odbor Državnog doma Slovenije za međunarodne odnose većinom glasova potvrdio Nacrt sporazuma o platnom prometu između Republike Hrvatske i Slovenije.
- Britanski izvjestitelji iz Viteza javljaju da su muslimanske snage počele upotrebljavati i kemijsko oružje u napadima na položaje HVO-a.
- U talijansku vojnu bazu Aviano pristalo 12 američkih borbenih zrakoplova, koji bi mogli biti upotrebljeni u akcijama u BiH.

1994.
- UNPROFOR-u treba omogućiti da obavlja funkciju u skladu s preuzetim obvezama, a konačnu odluku o njegovu mandatu donijet će Sabor u rujnu, stav je hrvatske Vlade, koja je zamolila prognanike, da, štiteći vlastita prava, ne ugroze interese države.
- Na prosvjednom skupu prognanika ispred sjedišta UNPROFOR-a na Selskoj cesti u Zagrebu zatraženo da "plave kacige" stanu na granice Hrvatske, a UNPA-zone uđe hrvatska policija.
- Bosanski Srbi na Palama ocijenili plan kontaktne skupine "nepotpunim" te zatražili prekid daljnjih razgovora dok se plan ne dopuni, jer je propustio odrediti status Sarajeva i ustavni položaj samoproglašene srpske države u BiH, a i predloženi zemljovid BiH je nepotpun, kaže se u priopćenju Karadžićeva SDS-a.

1995.
- Thorvald Stoltenberg imenovan posebnim izaslanikom Ujedinjenih naroda za bivšu Jugoslaviju, a Vasushi Akashi ostaje i dalje specijalnim izaslanikom glavnog tajnika UN-a za bivšu Jugoslaviju.
- Pobunjeni hrvatski Srbi oteli na području nekadašnjeg južnog sektora dio opreme češkog bataljuna UNCRO-a, izjavio glasnogovornik UN-a u Zagrebu Christopher Gunness.
- Nastavljen egzodus muslimanskog pučanstva iz Srebrenice, u zračnu luku u Tuzli stiglo 19.707 izbjeglica.

1996.
- Predizbornu kampanju, koja je trebala započeti sutra za rujanske izbore u BiH, OESS odgodio za četiri dana, jer SDS još nije donio nikakvu odluku o odlasku Karadžića s čelne funkcije stranke.


Dogodilo se 15. srpnja

1991.
- Hrvatska Vlada predložila plan za rješavanje jugoslavenske krize od pet točaka.
- Srpski teroristi pod zaštitom JNA napali policijske postaje MUP-a RH u Kozibrodu, Glini i Topuskom - dvije su osobe ubijene, a šesnaest ih je ranjeno.
- Tajno snimljen razgovor koji otkriva suradnju JNA i srpskih terorista.
- Srpski teroristi iz Silaša koriste minobacače za napad na selo Korog, nastanjeno pretežno Mađarima.
- Prethodnici Promatračke misije EZ stigli u Zagreb.

1992.
- Započelo premještanje bosanskih izbjeglica iz Slavonskog Broda u inozemstvo.
- Srpski zrakoplovi bacili 12 kasetnih bombi na Donju Mahalu i Tolisu kod Orašja.
- Milan Panić, premijer tzv. SR Jugoslavije, ostaje Amerikanac, objavio State Department.
- Srpski seljaci iz tzv. krajine, Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema, ne žele prodavati pšenicu za bezvrijedne jugodinare u Srbiji, a ne smiju je prodavati u Hrvatskoj, gdje im se nudi znatno povoljnija cijena.
- U odvojenim sobama u Londonu lord Carrington razgovarao sa čelnicima triju strana u BiH, ali bez uspjeha.

1993.
- 705. dana rata srpsko topništvo zasulo granatama i raketama Gospić, Stari Lički Osik, Vukšić i Perušić.
- Pobunjeni hrvatski Srbi sa 150 projektila napali Karlovac, Dugu Resu i Ogulin.
- Prema izvješću brodskoposavske Policijske uprave, četnici susjednog Bosanskog Broda posljednjih dana sve češće izazivaju pucajući iz pješačkog oružja prema stambenim zgradama Slavonskog Broda.
- U Mostarskoj tvornici "Soko" muslimanske su snage (Armija BiH) ubile 15 osoba.
- Britanska ideja o sankcijama protiv Hrvatske nije još naišla na francusku potporu.

1994.
- U službeni državni posjet Hrvatskoj stigao predsjednik Republike Turske Suleyman Demirel, kojeg je na platou Predsjedničkih dvora u Zagrebu, uza sve državničke i vojne počasti, dočekao predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman.

1995.
- Odlukom predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana stožerni general Janko Bobetko razriješen dužnosti načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske, zbog odlaska u mirovinu, a na njegovo mjesto imenovan general zbora Zvonimir Červenko.
- Združene snage HVO-a i Armije BiH, nakon uspješne zajedničke akcije, oslobodile dio Bosanske Krupe, tako da na lijevoj strani rijeke Une, od Lohova do Ivanjske, nema više ni jednog neprijateljskog vojnika.
- Od početka 1992. u Hrvatskoj, a u posljednjih 10 mjeseci i u BiH, Srbi znaju samo za vojne poraze, ako se isključe uspjesi u napadima na zaštićene zone i civile.

1996.
- EU potvrdio odlazak mostarskog upravitelja Casada i imenovao novog - britanskog generala sir Martina Garroda.
- IFOR privremeno suspendirao sve letove za potrebe Armije BiH, nakon što je otkriveno da se helikopterom bosanske vojske u Goražde umjesto putnika prebacuje oružje.


Dogodilo se 16. srpnja

1991.
- Srpski blok u Predsjedništvu SFRJ spriječio brijunsku sjednicu.
- Srpski teroristi ranili američkog TV novinara Ivana Stankovića blizu Hrvatske Kostajnice.
- U Lipiku napadnuti hrvatski policajci.

1992.
- Uskoro Veleposlanstvo BiH u Zagrebu.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman razgovarao u Zagrebu s ministrom vanjskih poslova Velike Britanije i predsjedateljem ministarskog vijeća EZ Douglasom Hurdom.
- Bosanski Srbi ispalili granatu na izbjeglički centar u Slavonskom Brodu, 12 osoba poginulo a šezdesetak ranjeno.
- U selu Gornjem Svilaju nedaleko Odžaka u Bosanskoj Posavini Srbi su ubili 7 Hrvata.
- S položaja na Guči, u susjednoj državi Srbiji, srbijanska vojska tukla po oslobođenom dijelu Zvornika zapaljivim i granatama s bojnim otrovima, rekao Željko Knez, načelnik Oružanih snaga BiH u Tuzli.
- Novinar zagrebačkog "Večernjeg lista" Shefki Ukaj uhićen i fizički maltretiran na graničnom prijelazu "General Janković" između Makedonije i Kosova od srpske policije zato što je imao zagrebačke novine.
- Flotni sastavi NATO i WEU nadziru Jadran da bi se poštovao embargo protiv Srbije i Crne Gore.
- Hrvatska uskoro član Srednjoeuropske inicijative.

1993.
- U Ženevi se sastali hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman i srpski predsjednik Slobodan Milošević, te razgovarali o BiH kao mogućoj konfederaciji.
- Sasvim je jasno da je uništenje Vukovara ratni zločin najvišeg stupnja, ideja da će neka vojska sustavno uništavati neki grad naprosto je nepojmljiva i ono što se događalo u Vukovaru čista je kriminalna djelatnost - izjavio američki ambasador Peter W. Galbraith nakon posjeta Vukovaru.
- Više od 2.000 muslimanskih projektila palo na Fojnicu - 22 osobe, uglavnom Hrvati su ubijene, a veliki broj ih je ranjen.
- Vijeće sigurnosti podnijelo zahtjev Republici Hrvatskoj da odustane od puštanja u promet Masleničkog mosta.
- Šef njemačke diplomacije Klaus Kinkel priznao da UN nisu u UNPA zonama provele u djelo ono što su Hrvatskoj obećale, ali, ipak, drži da Hrvatska nema pravo na "jednostrane akcije".
- Radovan Karadžić protivi se povlačenju UNPROFOR-a iz BiH, ali i eventualnom dolasku snaga NATO-a koje bi štitile UNPROFOR.

1994.
- Na izvanrednom zasjedanju hrvatskoga Sabora dr. Mate Granić govorio o ostvarivanju mandata UNPROFOR-a u Hrvatskoj, te naglasio da će, ako Hrvatska zatraži, UNPROFOR otići i pozvao prognanike da omoguće nesmetan rad UNPROFOR-u, jer bi produženje blokade moglo dovesti do onoga što je okupator i želio - konzerviranja stanja.
- Na zajedničkoj svečanoj sjednici Sabora u čast predsjednika Turske Suleymana Demirela, turski predsjednik, obraćajući se zastupnicima, istaknuo da turski narod duboko cijeni i s velikim priznanjem i zahvalnošću prati demokratsku i časnu borbu Hrvata i jamči prijateljstvo i podrški.
- U Predsjedničkim dvorima, predsjednici dr. Franjo Tuđman i Suleyman Demirel potpisali sporazum o prijateljstvu i suradnji Hrvatske i Turske, a predsjednik Tuđman uručio turskom predsjedniku najviše hrvatsko državno odličje, Orden kralja Tomislava.
- Predsjednik Sabora dr. Nedjelko Mihanović posebno naglasio kako su predsjednici Demirel i Tuđman požrtvovno djelovali da se zaustavi ratni sukob u BiH između muslimanskog i hrvatskog naroda u BiH.
- Predsjednici vlada država Srednjoeuropske inicijative na zasjedanju u Trstu dali punu potporu prijedlogu Hrvatske da se stanje na okupiranim područjima Hrvatske razmatra kao posebna tema na predstojećem zasjedanju Opće skupštine UN.

1995.
- Bosanski Srbi počeli novi topnički napad na zaštićenu zonu Žepu, priopćeno u sarajevskom sjedištu UNPROFOR-a.
- Arapska liga priopćila da neučinkovitost međunarodne zajednice u sprečavanju srpskih zločina koji se vrše u BiH vodi k rasizmu.
- Vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić izjavio kako su sigurnosne zone u BiH neodržive i da zato moraju biti uklonjene.

1996.
- Spojen luk novog Masleničkog mosta, koji se počeo graditi početkom 1993., poslije akcije "Maslenica", dok su četnici bili na okolnim brdima i iz osvete danomice tukli gradilište.
- Posebni američki izaslanik Richard Holbrooke doputovao u Sarajevo u novu misiju, jer je Amerika nezadovoljna primjenom Daytonskog sporazuma u BiH.



Dogodilo se 17. srpnja

1990.
- Savez komunista Srbije promijenio ime u Socijalistička partije Srbije, a za prvog predsjednika stranke na osnivačkom kongresu u Beogradu izabran Slobodan Milošević.
- Na susretu delegacija Bosne i Hercegovine i Hrvatske u Zagrebu, hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman istaknu da Hrvatska poštuje suverenitet BiH.

1991.
- Predsjednik Tuđman donio odluku o osnivanju i imenovanju članova Kriznog štaba.
- Članovi jugoslavenskog Predsjedništva iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, te Makedonije sastali se na Brijunima, dok se ostatak Predsjedništva sastao u Beogradu.
- Dr. Franjo Gregurić postao hrvatski premijer.
- Hrvatski policajac Josip Žulj i fratar Mile Mamić ubijeni prilikom terorističkog granatiranja okolice Zadra.
- Srpski teroristi oteli petoricu mještana banijskog sela Dragotinci.
- Ubijen seljak Ilija Petrović iz sela Maja pokraj Gline.

1992.
- Slomite agresora - stoji u apelu predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Ivana Supeka Vijeću sigurnosti, svim organizacijama UN, te svim akademijama s kojima HAZU surađuje i svjetskoj javnosti.
- U povodu beogradskih suđenja hrvatskim braniteljima, u Ministarstvu informiranja Hrvatske ističu da se sudi borcima suverene države, članice UN i drugih međunarodnih organizacija, pred sudovima nepriznate države i to za "zločin" učinjen protiv države koja više ne postoji.
- U Cazinskoj Krajini, prema informaciji bihaćkog Crvenog križa, od gladi umrlo 150 ljudi.
- Britanski ministar za prekomorsku pomoć Lynda Chalker osudila Srbe u BiH, nazvavši ih javno ratnim zločincima.
- Lord Carrington prebacuje trećeg dana londonskih pregovora o BiH odgovornost za neuspjeh na Muslimane.
- Italija spremna podržati program "jugoslavenskog" premijera Panića pod uvjetom da traži putove mira i osudi nasilje, izjavio talijanski ministar vanjskih poslova Enzo Scotti.

1993.
- U Erdutu između hrvatske Vlade i lokalnih srpskih vlasti iz Knina potpisan ugovor kojim se omogućuje neometan nastavak postavljanja pontonskog mosta na Maslenici.
- I treću noć zaredom Karlovčani morali u skloništa pred četničkim projektilima.
- Muslimani žestoko topnički i pješački napadaju na područja novotravničke općine, te Žepča i Busovače.
- "Otvaranje Masleničkog mosta zapisano je u diplomatskim dnevnicima kao jedna od najopasnijih svečanosti", javlja britanskoj javnosti Adrian Brown iz Zagreba.

1994.
- Na Brijunima održan trojni sastanak predsjednika Hrvatske, Turske i BiH - Tuđmana, Demirela i Izetbegovića - potpisana trostrana brijunska izjava u kojoj je dana puna potpora uspostavi konfederacije između Federacije BiH i Republike Hrvatske, te puna podrška planu kontaktne skupine, uz poziv srpskoj strani da bez uvjeta i odgađanja prihvati plan.
- Na zasjedanju Zastupničkog doma o zaštitnim snagama UN-a u Hrvatskoj burna reagiranja zastupnika na izlaganje Milana Đukića iz Srpske narodne stranke, koji je tražio za Srbe u Hrvatskoj, kao uvjet reintegracije okupiranih područja, posebne koncesije.
- U Saboru Republike Hrvatske usvojena Rezolucija o mandatu mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR) na području Republike Hrvatske, u kojoj se utvrđuje da mirovne snage nisu ispunile gotovo nijedan od ciljeva zbog kojih su u Hrvatskoj, te se od njih zahtijeva da stanu na hrvatske granice.

1995.
- Predstavnici glavnog tajnika UN-a za bivšu Jugoslaviju Yasushi Akashi i Thorvald Stoltenberg razgovarali u Beogradu sa Slobodanom Miloševićem o "humanitarnim posljedicama" srpskog osvajanja Srebrenice, te o stanju u Žepi, Goraždu i Sarajevu.
- Ministar vanjskih poslova RH Granić u posjetu Iranu, koji očekuje od susreta Tuđman-Izetbegović jačanje Federacije BiH i njezino snažno vezivanje uz Hrvatsku.
- Za "pad" zapadne Slavonije "državna komisija RSK" krivcem proglasila vođu pobunjenih Srba u Hrvatskoj Milana Martića.
- Nakon tri godine, četnici topništvom napali Osijek i tom prilikom ubili troje ljudi, a osam ranili.
- Jedan od potpredsjednika Draškovićeva SPO-a B. Pejčić pozvao za vrijeme zasjedanja srbijanskog parlamenta poslanike da minutom šutnje odaju počast u povodu 50-godišnjice strijeljanje četničkog generala Dragoljuba Mihailovića, što su svi zastupnici i učinili.

1996.
- Hrvatska primljena u članstvo Europske organizacije za sigurnost zračne plovidbe - Eurocontrola.
- Holbrooke u Beogradu zatražio od Miloševića da ispuni obveze preuzete u Daytonu, te da ukloni s vlasti Karadžića i Mladića.
- OESS objavio posjed i ograničenja oružja u Hrvatskoj, BiH i "SRJ".
- Istražitelji ICTY-ja iskopali iz masovne grobnice u Cerskoj 86 tijela Bošnjaka.


Dogodilo se 18. srpnja

1989.
- Protiv 14 osoba, za koje je kninski sudac za prekršaje obustavio postupak zbog ispada na proslavi 600. godišnjice kosovske bitke na tlu SR Hrvatske zbog nedostatka dokaza, vodit će se novi postupak najavio predsjednik Republičkog vijeća za prekršaje Ivica Martinek.

1990.
- Predsjedništvo Republike Hrvatske donijelo odluku kojom predlaže Saboru RH da se pristupi izradi i donošenju Ustava Republike Hrvatske.

1991.
- Jugoslavensko Predsjedništvo glasovalo za povlačenje federalne armije iz Slovenije.
- Hrvatski predsjednik Tuđman posjetio Njemačku, te se sastao s kancelarom Kholom i ministrom vanjskih poslova Genscherom.

1992.
- Hrvatska, Slovenija i BiH primljene u punopravno članstvo Srednjoeuropske inicijative.
- "Plave Kacige" umjesto intervencije. Vijeće sigurnosti dočekalo londonski sporazum o prekidu vatre u BiH kao spasonosno rješenje.
- Bez pomoći Europe Hrvatska ne može više osigurati izbjeglicama osnovne životne potrebe, izjavio predsjednik Vlade Republike Hrvatske dr. Franjo Gregurić na zasjedanju Srednjoeuropske inicijative.
- Mađarska zaoštrila kriterije ulaska izbjeglica i prognanika.
- Na Goražde od 4. svibnja do danas palo više od 30.000 granata - izjavio predsjednik općine Goražde Hadžo Efendić.

1993.
- Dr. Tuđman svečano otvorio most preko Novskog ždrila i zrakoplovnu luku u Zemuniku nedaleko Zadra.
- Sve što je prethodilo dogovoru o Masleničkom mostu i zračnoj luci u Zemuniku u pariškim se krugovima uspoređuje s pokerom u kojem je bank držao predsjednik Tuđman.

1994.
- Hrvatski prognanici i dalje nastavljaju prosvjede protiv UNPROFOR-a i blokadu njihovih kontrolnih punktova.
- Govoreći na sjednici bošnjačkog Sabora, Alija Izetbegović istaknuo da se plan kontaktne skupine ne može odbiti jer bi konzekvence negativnog odgovora bile pogubne po Bošnjake.
- Na prostoru bivše Jugoslavije ima ukupno 4,6 milijuna izbjeglica, od kojih je 630.000 u svijetu, stoji u najnovijem izvještaju Visokog povjereništva UN za izbjeglice.

1995.
- Dvoje civila teško ranjeno u Drenovu Boku, selu jasenovačke Posavine, koje ponovno sve češće napadaju pobunjeni Srbi s desne obale Save.
- Pripadnici Armije BiH potpuno razoružali ukrajinske vojnike u Goraždu, a potom su im, osim osobnog naoružanja, uzeli protutenkovsko oružje i oklopne transportere.
- Predstavnici UNPROF.QR.-a u Sarajevu potvrdili da je predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović od generala Ruperta Smitha zahtijevao uspostavu komunikacije sa Srbima kako bi se osigurala evakuacija civilnog pučanstva iz zaštićene zone Žepe.
- Nakon kraćeg zatišja, Srbi ponovno započeli napadati zaštićenu zonu Žepu.
- "The New York Times" piše kako se već tri godine Britanija, Francuska i SAD uz pomoć UN-a pretvaraju da nema razlike između agresora i žrtve.
- Francuska vlada smatra da vlasti BiH "sabotiraju" Snage za brzo djelovanje, izjavio jedan visoki francuski vladin službenik.
- Izvješće UNHCR-a iz Srebrenice govori kako postoji bojazan da su nestali ljudi ubijeni.

1996.
- U Mostaru u požaru izgorio Hrvatski dom Hercega Stjepana Kosača.


Dogodilo se 19. srpnja

1989.
- Predsjedništvo Republičke konferencije SSRNH istaklo da je "sve bilo učinjeno da se proslava 600. godišnjice kosovske bitke u Kninskoj krajini dostojno obilježi kao povijesni i kulturni događaj, ali su pojedine militantne grupe, uglavnom iz drugih krajeva zemlje, došle na proslavu očito iz drugih namjera i nasilničkim ponašanjem je omeli".

1991.
- Srpski teroristi iz Mirkovaca napali Vinkovce i tom prilikom ranili pet osoba, među njima i devetogodišnju Patriciju Perić.
- Dva hrvatska policajca ubijena, a petorica ranjena prilikom na-pada srpskih terorista na Sirač kraj Daruvara.
- Policajac Slavko Cetinjanin ubijen na cesti Otočac - Senj.
- Hrvatska Vlada smijenila općinske vlasti u Petrinje

1992.
- Pri slijetanju u Sarajevo pogođena dva francuska zrakoplova.
- U Hrvatskoj i BiH za sada angažirano 2.311 francuskih vojnika i oficira, a do kraja mjeseca za Sarajevo će otputovati još 700 francuskih "plavaca", izjavio francuski general Phillipe Morillon.
- Predsjednik i potpredsjednik Skupštine općine Vojnić Rade Gaćeša i Nikola Trbojević od Vojnog suda u Karlovcu osuđeni na po 12 godina zatvora zbog organiziranja oružane pobune protiv Republike Hrvatske.

1993.
- Nakon duljeg primirje neprijatelj ponovno oružjem izazvao na novogradiškom području.
- Četnički napadi na dugoreškom području.
- Muslimanska ofenziva na hrvatskim prostorima poprima sve šire razmjere - na udaru se našli Bugojno i Vitez. U bugojanskim selima je počinjen veći broj ratnih zločina nad tamošnjim Hrvatima: u selu Jablanje ubijeno je 5 Hrvata, u selu Odžak je ubijeno 7 Hrvata, a u selu Gračanica ubijeno je 17 Hrvata.
- Nakon dvodenevnih pokušaja, promatračka ekipa UN-a uspjela je ući u Fojnicu, a kako su rekli na konferenciji za novinare u sarajevskom sjedištu UNPROFOR-a, Fojnica je potpuno opustošena i pripadnici mirovnih snaga u njoj nisu našli nikoga osim 230 mentalno bolesnih osoba.
- Otvaranje zadarske zračne luke i masleničkog mosta britanski novinari opisali kao čin "hrvatske hrabrosti", dok su francuski mediji istakli da se "Hrvatska snalazi sama".
- Organizacije kriminalaca iz Beograda nude u Britaniji i Americi video-snimke sadističkog iživljavanja nad Bosankama.

1994.
- Predsjednik Tuđman primio na Brijunima posebnog izaslanika glavnog tajnika UN Yasushija Akashija i zapovjednika UNPROFOR-a za područje bivše Jugoslavije generala Bertranda de Lapreslea, a raspravljalo se o mandatu UNPROFOR-a u Hrvatskoj.
- Istekao posljednji rok za izjašnjavanje o planu za BiH kontaktne skupine: čelništvo Federacije BiH odlazi u Ženevu s pozitivnim odgovorom, a bosanski Srbi "kuvertirali" odluku, koja će, kako je izjavio Aleksa Buha po završetku zasjedanja "parlamenta na Palama", biti priopćena u Ženevi.

1995.
- Predsjednik Federacije BiH Krešimir Zubak naglasio u Mostaru da neće dopustiti postrojbama za brzo djelovanje da se razmjeste na Dinaru.
- Srpska vojska započela opću ofenzivu na Bihać u tri sata ujutro s naređenjem da ovaj grad zauzmu najkasnije do 15. kolovoza.
- Županijski odbor HDZ-a Soli uputio pismo predsjedniku HDZ-a BiH Dariju Kordiću, u kojem upozorava da će odluka vlade Tuzlansko-podrinjske veležupe o ustupanju stanova Hrvata na korištenje prognanicima iz Srebrenice promijeniti etničku i vjersku sliku tih prostora.
- Vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić zaprijetio da će njegove snage napasti zapadne vojnike ili zrakoplove koji bi bili poslani radi zaštite Goražda.
- Pred Kohlovom obiteljskom kućom u Oggersheimu demonstriralo nekoliko stotina Bošnjaka, nezadovoljni bonskom politikom prema BiH.

1996.
- Započela službena predizborna kampanja za rujanske izbore u BiH.
- Uspio pritisak Holbrookea na Miloševića u Beogradu, Karadžić na Palama potpisao izjavu o povlačenju sa svih političkih aktivnosti odmah i definitivno.


Dogodilo se 20. srpnja

1991.
- Američki State Department i Europska zajednica složili se s odlukom o povlačenju federalne armije iz Slovenije.
- Velika grupa srpskih terorista napala selo Majur pokraj Hrvatske Kostajnice.
- Prilikom napada na Vinkovce, dva pripadnika hrvatskih obrambenih snaga ranjena snajperskim mecima.
- Granata ubila civila Mariju Matajić iz Lovinaca u njenoj vlastitoj kući.
- Srpski civili tiho napustili Vukovar pod budnim okom jedinica federalne armije grupirane na hrvatsko-srpskoj granici.

1992.
- U Zagrebu potpisan protokol o diplomatskim odnosima Hrvatske i Grčke.
- Unatoč UNPROFOR-u, nastavljen teror u okupiranoj obrovačkoj općini.
- Oko 200 Hrvata zatražilo od UNPROFOR-a da ih zaštiti odnosno izbavi iz okupirane Baranje.
- U Kljajićevu, selu kraj Sombora, premlaćivanjem ubijen čuvar župnog ureda Johann Raab. Vojvodinu napustilo 17.000 Hrvata.
- Srpski lobby u Americi tiskao kartu gdje se velika Srbija prostire od Ohrida, a obuhvaća BiH i tzv. SAO krajinu.
- Nastave li Srbi ovako u BiH, Europa će dobiti dva milijuna gnjevnih, prognanih europskih Palestinaca, izjavio je Tilman Zulch, predsjednik Društva za ugrožene narode iz Goetingena.

1993.
- U Beču nastavljeni pregovori hrvatskog izaslanstva i pobunjenih Srba o konkretizaciji ženevskih pregovora, a nakon što su obje strane naglasile svoju spremnost za mirno rješenje sukoba, pregovarat će se i o novom primirju, koje bi trebao nadzirati UNPROFOR.
- Muslimanska ofenziva na hrvatske prostore nastavlja se nesmanjenom žestinom, u plamenu je i bugojanska bolnica, koja se nalazi između dvije vatre pa je ranjenicima nemoguće pružiti bilo kakvu pomoć.
- UNPROFOR prevozio granate muslimanskim snagama koje su ih iskoristile za napade na hrvatske položaje oko Žepča.
- U muslimanskoj ofenzivi na branitelje Viteza poginulo 9 (devet) hrvatskih vojnika.
- Njemački ministar vanjskih poslova Klaus Kinkel, nakon sastanka Vijeća ministara EZ u Bruxellesu, ogradio se od dojma da je Njemačka jedina zemlja koja se protivi uvođenju sankcija Hrvatskoj, navodeće da se takvoj ideji protive još barem tri članice Zajednice.

1994.
- Hrvatski premijer Nikica Valentić razgovarao u Zagrebu s Yasushijem Akashijem i Bertrandom de Lapresleom, te im kategorički prenio da Vlada ne stoji iza blokada prijelaznih točaka UNPROFOR-a.
- Na Palama se Srpska pravoslavna crkva otvoreno opredijelila na stranu onih koji zagovaraju "veliku Srbiju" i odbijanje plana kontaktne skupine.

1995.
- Ministar Granić u Zagrebu razgovarao s posrednikom njemačke vlade za uspostavu i jačanje Federacije BiH Schwarz-Schillingom.
- Vođa bosanskih Srba Radovana Karadžić predložio muslimanskoj strani razmjenu Goražda za neke dijelove Sarajeva.
- Američki ministar obrane William Perry i zapovjednik združenog stožera oružanih snaga SAD general John Shalikashvili ocijenili da bi bosanske Srbe trebalo jakim zračnim napadima kazniti zbog napadanja zaštićenih zona.
- Glavni tajnik UN-a Boutros Ghali sa suradnicima otputovao u London na sastanak, zapravo svojevrsnu minikonferenciju o BiH. U njegovoj su pratnji Stoltenberg, Goolding, Annan, Ogata, te generali Janvier i Smlth, no nema Akashija, što dodatno govori o njegovu skorom odlasku.

1996.
- Na ostavci Karadžića nema potpisa Holbrookea, jer SAD nisu zadovoljne onim što su dobile: naš cilj je da svi optuženi za ratne zločine moraju u Haag, istaknuo američki izaslanik.

25.10.2006. u 16:01 • 0 KomentaraPrint#

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv