Hrvatski spomenar

srijeda, 25.10.2006.

21. LIPNJA-- 30. LIPNJA

Dogodilo se 21. lipnja

1989.
- Sabor SR Hrvatske proglasio amandmane na Ustav SR H, te Ustavni zakon za provođenje tih amandmana, kojim se otvaraju demokratski procesi.

1990.
- Grupa od 37 radnika TV Zagreb potpisala je predstavku Predsjedništvu i Saboru Hrvatske te Republičkom komitetu za informiranje, tražeći izmjenu svih rukovodilaca TV Zagreb, postavljenih dekretom ili nametnutih od bivših tijela upravljanja.

1991.
- Američki državni tajnik James Baker u Beogradu razgovarao u šest republičkih državnika, no s "blic mirovne misije" Baker otišao zabrinut.
- BAKER je došao u Beograd kako bi "ohrabrio saveznu administraciju u nastojanju da spriječi raspad zemlje", piše beogradski dnevnik "Borba".

1992.
- Skandalozno otkriće povrede sankcija UN u Austriji: Srbija izvozi streljivo u SAD.
- S ponosom možemo tvrditi da je hrvatski čovjek svjesno podnosio nedaće rata, jer je znao da su one nužne da bismo došli do slobodne i suverene, nezavisne hrvatske države - rekao na proslavi 750. obljetnice boja s Tatarima na Grobničkom polju kod Rijeke hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.
- HVO očistio i posljednja uporišta srpskog agresora u Mostaru.
- Nakon dosta dugog zatišja, ponovno planula šibenska fronta.

1993.
- Novih 1.800 protjeranih Hrvata iz novotravničkog kraja stiglo preko Novske u Republiku Hrvatsku.
- Ministar vanjskih poslova tzv. SR Jugoslavije Jovanović izjavio da prema novom mirovnom planu neće doći do podjele BiH i da njegova zemlja nema pretenzija prema BiH teritoriju.
- Turska želi uskladiti svoju politiku prema BiH s Njemačkom, izjavila predsjednica turske vlade Tansu Ciller.
- Nakon odluke SAD da pošalje 300 vojnika u Makedoniju, grčki političar Andreas Papandreu najavljuje sukob katoličanstva i pravoslavlja.
- Predsjedniku Svjetske konferencije UN o ljudskim pravima Aloisu Mocku predan apel sudionika prosvjednog skupa u Beču, u kojem se od svijeta zahtijeva da: utvrdi pravo čovjeka na mir, te da osudi genocid i ratne zločine Srbije protiv Republika Hrvatske i BiH.

1994.
- Prema pisanju ruskog lista "Izvestija" hrvatsko-ruski odnosi su na novim odnosima, jer kako kaže ruski veleposlanik Leonid Kerestedžijanc "Hrvati se ne igraju s Moskvom".
- Ministarski skup velikih sila (Sjedinjenih Država, Rusije i Europske unije) o BiH, koji se trebao održati sutra u Ženevi, odgođen za početak srpnja, jer kako navodi jedan ruski diplomat neki su ministri zauzeti.
- Ministarstvo vanjskih poslova "SRJ", u objavljenom priopćenju, sa "zabrinutošću" konstatiralo "eskalaciju optužbi sa strane Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije protiv vojske Jugoslavije" - Makedonija, naime, tvrdi da je, osim što Jugoslavenska vojska grupira svoje trupe na granici, zaposjela i neke "straže" unutar makedonskog teritorija.

1995.
- U Srbiji traje hajka na sve one koji imaju bilo kakve veze s Hrvatskom i BiH, uhićuju se se po ulicama i stanovima te šalje prisilno na frontu, javlja iz Beograda dopisnik "Večernjeg lista".
- Sramotna UN-ova nagodba sa Srbima, poslije niza demantija, ipak potvrđena - tajnim dogovorom zapovjednik UN-a general Janvier obećao generalu Mladiću da više neće zahtijevati od NATO-a zračne udare, ako Srbi puste iz zatočeništva sve taoce.
- Veleposlanik RH pri UN-u Mario Nobilo pismom upozorio glavnog tajnika B. Ghalija da se mobilizacija u "SRJ" za okupirana područja Hrvatske provodi uz punu potporu srbijanske policije i vojske.

1996.
- U Zagrebu predstavljena vrijedna monografija "Ranjena crkva u Hrvatskoj".

Dogodilo se 22. lipnja

1991.
- Srpski teroristi u Republici Hrvatskoj ne sustaju: i dalje eksplozije u Osijeku, Dalju, Belom Manastiru, Glini...
- Proteklog vikenda srpski teroristi na cesti Gospić - Gračac oteli tri policajca i djevojku koja je bila s njima, zatim ih odvezli u Knin, gdje su policajce zadržali a djevojku, Anu Pavičić, nakon saslušanja, pustili.

1992.
- U žestokom protuudaru, Hrvatska vojska na šibenskom ratištu oslobodila Miljevce, područje od oko 150 četvornih kilometara.
- Još jedan srpski ratni zločin - masakr u središtu Sarajeva: od eksplozije mine poginulo najmanje petero, a ranjeno 60 civila.
- Postrojbe Hrvatske vojske nisu u BiH, demanti je Ministarstva obrane Republike Hrvatske na sve učestalije napise inozemnih informativnih medija o sudjelovanju HV u ratu u BiH.
- Unatoč preuzimanju odgovornosti UNPROFOR-a, srpska vojska više puta prekršila primirje kod Novske, a tenkovskim granatama pogođen i nadvožnjak kod Starog Grabovca.
- U posljednje dvije godine bilo je sedam pokušaja atentata na predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića, izjavio njegov tjelohranitelj Haris Bukovac.
- Francuski zrakoplovi tipa AWACS prate zračni promet nad tzv. Jugoslavijom i Libijom kako bi provjerili da li se poštuju sankcije UN.

1993.
- Hrvatska udruga sindikata uputila proglas radništvu u okupiranim područjima Hrvatske, u kojemu ga poziva da se distancira i povedu borbu protiv politike koja ga je dovela do političke, kulturne, gospodarske i prometne izolacije.
- Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine, pod predsjedanjem Alije Izetbegovića, dalo podršku Vance-Owenovom planu - sjednica je održana u ambasadi Republike BiH u Zagrebu.
- Dubrovčani dali vodu Crnogorcima, točnije Herceg-Novom.
- Clinton, Kohl i Demirel ponovili zahtjeve za ukidanje embarga na oružje bosanskim Muslimanima.
- Na kraju dvodnevnog sastanka na vrhu zemalja članica EZ-a u Kopenhagenu dogovoreno da će pojačano podupirati stvaranje sigurnosnih zona za Muslimane u BiH.
- U povodu 22. lipnja, Dana antifašističke borbe, u Dotrščini otkriven spomenik poginulima u antifašističkoj borbi u Hrvatskoj.
- Predsjednik Hrvatske seljačke stranke BiH dr. Ivo Komšić uputio otvoreno pismo Aliji Izetbegoviću u kojemu kaže: "Dok panično po svijetu tražite oružje za zaštitu BiH i muslimanskog naroda, Armija BiH napada Hrvate".

1994.
- Obilježen Dan antifašističke borbe i tim povodom predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman održao svečani govor u Pazinu, gdje je, među ostalim, rekao da se Istra mogla održati, i tada i danas, samo kao sastavni dio Hrvatske, i to je jedan od razloga zašto državni praznik posvećen antifašizmu slavimo u Istri.
- Hrvatska je od Svjetske banke dobila prvi kredit u vrijednosti od 128 milijuna dolara za obnovu cesta i pruga, kao i za rekonstrukciju elektroenergetskih postrojenja.
- Britanski ministar vanjskih poslova Douglas Hurd izjavio u New Yorku da će biti učinjen jak pritisak kako bi se ukinuo embargo na uvoz oružja u BiH ako se Muslimani suglase s ponuđenim mirovnim planom a Srbi ga odbiju.
- Ruski ministar vanjskih poslova Andrej Kozirev upozorio je da bi Moskva mogla odustati od svog protivljenja ukidanju embarga na uvoz oružja u korist bosanskih Muslimana ako bosanski Srbi odbiju mirovni plan, koji bi uskoro trebao biti završen.
- Službeni Beograd izrazio pesimizam glede potpisivanja sporazuma prema prijedlogu kontaktne skupine UN za podjelu BiH, stoga, kako se ističe, Milošević "pritišće" Karadžića.
- Srpski agresor na brčanskom bojištu najžešće napao otkad je potpisan sporazum o jednomjesečnom primirju, javio Sarajevski radio.
- Njemačka vlada odlučila poslati 70 policajaca u Mostar.

1995.
- NATO uočio dva srpska zrakoplova Srba iznad sjeverne Bosne, ali zapovjednik UN-ovih snaga Janvier stavio veto na zahtjev NATO-a za bombardiranje uzletišta s kojeg su poletjeli.
- U povodu Dana antifašističke borbe Hrvatske, u ime predsjednika Tuđmana na spomenik Sisačkom partizanskom odredu vijenac položio stožerni general Janko Bobetko.
- Hrvatska je spremna pregovarati s kninskim Srbima, ali oni ne mogu postavljati nikakve preduvjete, rekao supredsjedateljima Međunarodne konferencije o bivšoj Jugoslaviji Thorvaldu Stoltenbergu i Carlu Bildtu predstojnik Ureda Predsjednika Republike ing. Hrvoje Šarinić u Zagrebu.

1996.
- Predsjednik Komisije UN za ljudska prava Manfred Nowak u razgovoru za "Večernji list" ističe da Beograd stalno odbija razgovor o nestalima. Iskapanje Ovčare počet će ovog ljeta, a u BiH više od 300 masovnih grobnica.


Dogodilo se 23. lipnja

1990.
- U Zagrebu je osnovano Hrvatsko vijeće Europskog pokreta.
- U Petrinji osnovan Mjesni odbor SDS-a i tom prilikom Dr. Jovan Rašković najavio dolazak stranke u Bosnu.

1991.
- Dvanaest zemalja članica EZ-a složili se u Luxembourgu da ne priznaju nezavisnost Slovenije i Hrvatske, ako te dvije republike jednostrano odluče napustiti jugoslavensku federaciju.
- Stajalište dvanaest država EZ-a da neće priznati nezavisnost Slovenije i Hrvatske zapanjuje nas, pogotovo što ono dolazi pred formalno odlučivanje naših dviju republika - stoji u izjavi Slovenskog sekretarijata za međunarodnu suradnju, objavljenoj kasno večeras u Ljubljani.
- JNA samovoljno iz Ljubljanske zrakoplovne luke Brnik odvezla dvanaest zrakoplova tipa "kraguj" iz sastava Teritorijalne obrane Slovenije.

1992.
- Vlasti BiH zatražile hitnu vojnu intervenciju međunarodne zajednice u ovoj republici.
- U Šibeniku započelo suđenje za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i međunarodnog prava oficirima bivše JNA na čelu s Ratkom Mladićem.
- Prognanici iz Aljmaša, Dalja i Erduta nezadovoljni djelovanjem UNPROFOR-a.
- Američki senator Robert Dole zahtijeva hitnu vojnu intervenciju NATO-a u BiH.
- Poslije najtežeg bombardiranja Sarajeva, Francuska odlučila suspendirati slanje humanitarne pomoći u BiH.
- Srbi su u bosanskohercegovačkom gradu Kotor Varošu nastavili provoditi svoju strahovladu nad tamošnjim Hrvatima i Muslimanima: ubili su najmanje 12, a veliki broj su zatočili u zatvore i improvizirane logore.
- Republika Hrvatska i Ujedinjeni Arapski Emirati uspostavili odnose na razini veleposlanika.
- Finale afere o izvozu 18,3 milijuna komada streljiva iz Srbije preko Austrije u SAD: austrijske vlasti stornirale rješenje o tranzitu srpskih metaka.
- Hrvatska postala članice Svjetske zdravstvene organizacije.

1993.
- U sjevernoj Hercegovini i središnjoj Bosni ne prestaju napadi muslimanskih postrojbi na hrvatske prostore.
- Predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović uputio apel protjeranim Hrvatima od strane Muslimana da se vrate kućama.
- Srbi iz okupiranog Karina sa 30 granata napali Novigrad.
- Srpska narodna stranka ne priznaje referendum Srba s privremeno okupiranih hrvatskih područja.
- Mate Boban u pismu generalu Morillonu, zapovjedniku UNPROFOR-a za BiH, traži da UNPROFOR pomogne pri evakuaciji Hrvata iz srednje Bosne.
- U središtu Viteza muslimanski snajperisti ubili Žarka Malenicu, a ranili Zorana Braena, članove pregovaračkog tima HVO-a.
- Pet nesvrstanih zemalja privremenih članica Vijeća sigurnosti UN - Zelenortski Otoci, Pakistan, Venezuela, Maroko i Džibuti - načinili nacrt rezolucije kojom bi se omogućila dostava oružja bosanskim Muslimanima.

1994.
- Pobunjeni hrvatski Srbi prekjučer opkolili UNPROFOR i silom spriječili popravak vodocrpilišta u Kakmi, rekao u Zadru novinarima glasnogovornik UNPROFOR-a za južni sektor A. Roberts.
- Britanski zapovjednik UNPROFOR-a u BiH Michael Rose upozorio kako bi američko ukidanje embarga na isporuku oružja BiH moglo dovesti do potpunog povlačenja UN iz tog područja.

1995.
- U Beogradu održan sastanak komisija za nestale osobe i komisija za razmjenu zarobljenih i uhićenih osoba Republike hrvatske, "SRJ", Herceg-Bosne i komisija tzv. srpskih država iz "krajine" i BiH. Za hrvatsku komisiju prioritetno je pitanje sudbina 1.400 nestalih Vukovaraca.
- Na svečanosti u Melbourneu predsjednika Tuđmanadočekalo više od 12.000 Hrvata.
- Misija Međunarodnog monetarnog fonda završila dvodnevni boravak u Hrvatskoj i dala hrvatskoj gospodarskoj politici pozitivnu ocjenu.
- U Kiseljaku su zapovjednici HVO-a i Armije BiH, generali Tihomir Blaškić i Rasim delić, potpisali vojni sporazum o zajedničkim operacijama dviju vojski u deblokadi Sarajeva.
- Prosvjed hrvatske diplomacije zbog obilježavanja bivših veleposlanstava i konzulata bivše SFRJ kao diplomatskih predstavništva "SRJ", čime se prejudicira odluka o sukcesiji bivše države.

1996.
- U Washingtonu sastavljen ugovor o uzajamnom ulaganju, o poticanju i uzajamnoj zaštiti ulaganja između Sjedinjenih Država i Republike Hrvatske.

Dogodilo se 24. lipnja

1990.
- Predsjedništvo Slovenije iznijelo Prijedlog novog Ustava koji bi bio korak prema konfederaciji Jugoslavije.
- Jugoslavija ne može postojati kao demokratska država i što se prije raziđemo, to bolje i za Hrvate i za Slovence i Srbe, izjavio u intervjuu za "Večernji list" četnički vojvoda Vojislav Šešelj.

1991.
- Savezni premijer Ante Marković govorio u Saboru Republike Hrvatske zauzimajući se za nepromjenjivost vanjskih i unutarnjih granica SFRj, te za "europeizaciju" Jugoslavije kao cjeline.
- Hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, u stanci saborskog zasjedanja, primio predsjednika Savezne Vlade Antu Markovića, te ga upozorio da se Hrvatska ne odcjepljuje od Jugoslavije, nego razdružuje, na čemu neprekidno radi Sabor.
- Europska zajednica i Jugoslavija potpisale u Bruxellu treći, dosad najopsežniji, financijski protokol: u pet godina Jugoslaviji gotovo milijardu dolara.
- Kholova Krščanska unija distancirala se od zaključaka EZ o Jugoslaviji - nepriznavanja nezavisnosti Slovenije i Hrvatske u slučaju jednostranog odvajanja - te navodi odluku Bundestaga obvezatnu i za njemačku vladu da "zajednički opstanak Jugoslavije ne može se iznuditi protiv slobodne volje i ravnopravnosti svih Jugoslavenskih naroda, a najmanje putem privrednog i financijskog pritiska sa strane jedne zajednice koja se poziva na slobodno samoodređenje".

1992.
- Srbi se odbijaju povući iz "ružičaste zone", okupiranog područja Republike Hrvatske koje ne potpada pod zaštitu mirovnih snaga UN, upozorio generala Nambiara predsjednik Državne komisije za UNPROFOR dr. Milan Ramljak.
- Prema podacima Sanitetskog stožera Republike Hrvatske, od 17. kolovoza 1990. do danas u Hrvatskoj poginulo 3,861 osoba, a 20,127 ih je ranjeno.
- Srbi su iz Bosne po prvi put dalekometnim raketama "lunama" tukli Slavonski Brod. U bombardiranju poginule dvije a ranjeno desetak osoba.
- Odlukom Višeg suda u Sarajevu Srpskoj demokratskoj stranci kao terorističkoj organizaciji zabranjen rad.

1993.
- Predsjednik BiH Alija Izetbegović ponovno izrazio protivljenje bilo kakvom planu o konfederalizaciji BiH.
- Iz Novog Travnika, u kojem je 12 tisuća djece i starijih osoba, i dalje stižu dramatični apeli za pomoć međunarodnih humanitarnih organizacija.
- Odbor za sankcije Vijeća sigurnosti oštro ukorio Grčku i Makedoniju zbog očitog kršenja sankcija protiv tzv. SR Jugoslavije.
- Bijela kuća umanjila značenje Clintonova pisma Kohlu u smislu da američki Predsjednik nije ozbiljno mislio na ukidanje embarga na oružje bosanskim Muslimanima.
- Bivši zapovjednik snaga UN u BiH, general-major Lewis MacKenzie postao je plaćenik srpske propagandne agencije u Americi "SerbNet" (Serbian American National Information Network).

1994.
- Na vodocrpilištu u Kakmi još uvijek napeto, UNPROFOR je nemoćan, a Srbi prijete da će crtu razgraničenje promijeniti silom.
- Dva poginula i pet ranjenih civila, kao i velika materijalna šteta, posljedica su srpskog minobacačkog napada na slobodno područje Usore, priopćeno iz 110. domobranske pukovnije Usora.
- Zapovjednik Armije BiH Rasim Delić zatražio od muslimansko-hrvatske federacije da poduzme ofenzivu u "ratu za oslobođenje" zajedničke države.
- Uoči odlaska u Trst Borislav Mikelić, "premijer srpske krajine", za tisak "SRJ" izjavio kako ne vidi razloga da odbije službeni poziv Gianfranka Finija, lidera neofašističkog Nacionalnog saveza Italije, da posjeti tu zemlju.
- Srpska vojska napala pripadnike Mirovnih snaga UN koji su pratili humanitarni konvoj u blizini Tuzle, "plave kacige" zatražile zračnu potporu NATO-a.

1995.
- Hrvatski iseljenici priredili predsjedniku Tuđmanu veličanstven doček u Sydneyu.
- Vođa bosanskih Srba Karadžić odbio Akashijevo pismeno traženje da se "Snage za brzo djelovanje" rasporede na području koje drže Srbi, izjavivši da čak ne mogu biti niti blizu srpskih položaja.
- Nakon otkrića "The New York Timesa" o "pregovorima" francuskih generala Janviera i De Lapreslea s generalom Mladićem, svjetski tisak navodi da je Chirac prema Srbima oštar na riječima, a na djelu slijedi svog prethodnika Mitterranda.
- Hrvatsku je Jugoslavija, prema grubim proračunima, stajala 102 milijarde dolara od 1945. do 1991. godine, a precizni proračun doveo bi do još većih iznosa.

1996.
- UNTAES počinje ovih dana uklanjati promatračnice UNCRO-a u hrvatskom Podunavlje, izjavio u Beogradu zapovjednik vojnih snaga UNTAES-a general Schoups.
- Izbori u BiH održat će se 14. rujna, kako je predviđeno Daytonskim sporazumom, priopćio predsjedavajući OESS-a Flavio Cotti.


Dogodilo se 25. lipnja

1991.
- Sabor Republike Hrvatske prihvatio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, te druge temeljne državno-pravne odluke kojima je Hrvatska postala suverena i samostalna republika.
- U trenutku kada je predsjednik dr. Franjo Tuđman s govornice Hrvatskog sabora obznanio svijetu volju naroda da Hrvatska bude slobodna država, sa zvonika Crkve Sv. Marka zazvonila su zvona, a sabornicom prolomio pljesak i zapjevana "Lijepa naša", a predsjednik Sabora dr. Žarko Domljan uzviknuo: "Rođena je država Hrvatska! Neka joj je sretan i dug život!"
- Skupština Republike Slovenije proglasila samostalnost i nezavisnost Slovenije.
- U Saveznom vijeću Skupštine SFRJ u povodu rasprave o razdruživanju Slovenije poslanih iz Crne Gore Mijat Šuković zatražio intervenciju vojske.
- Savezno vijeće Skupštine SFRJ usvojilo militantniju verziju zaključaka, kojima od savezne vlade i JNA traži da poduzmu mjere i radnje kojima bi se spriječilo prekrajanje Jugoslavije.
- "Martićevci" okupirali sela Bratiškovce, Platovo, Dobrijeviće i Gardijane, a sela Piramatovce i Krković koja razbijaju "nacionalnu cjelovitost" tzv. krajine u općini Šibenik, poručuju oni bit će pokorena.
- "Martićevci" i naoružani srpski civili blokirali sve ulaze u Dvor na Uni.

1992.
- Izbori u Hrvatskoj raspisani za 2. kolovoza.
- Lord Carrington ne treba se brinuti, ne radi se o vojnom savezu dviju država, već o vojnoj suradnji Hrvata i Muslimana radi odgovora na agresiju protiv BiH, rekao za pariški "Le Figaro" hrvatski predsjednik dr. Tuđman.
- Glavni stožer UNPROFOR-a seli iz Beograda u Zagreb, izjavio Cedrik Thornberry, direktor za civilne poslove UNPROFOR-a.
- U Domu Hrvatske vojske u Zagrebu održana komemoracija za poginulog hrvatskog borca Miru Barešića.
PRIMIRJE prekršeno 8,072 puta, stoji u pismu hrvatskih vlasti generalu Satishu Nambiaru.
- U Časničkom centru u Zagrebu završila školovanje prva generacija pričuvnih časnika i dočasnika Hrvatske vojske.
- HVO oslobodio planinski vrh Velež iznad Mostara, s kojeg su Srbi pucali i uništavali grad.
- Srbi divljaju u po gradu Kotor Varošu: ubili su preko 40 Hrvata i Muslimana. U obližnjem selu Kukavicama ubili su šest, a u Vrbanjcima oko 70 uhićenih hrvatskih i muslimanskih civila.

1993.
- Obilježena druga obljetnica povijesne ustavne odluke da se Republika Hrvatska proglašava suverenom i samostalnom državom.
- Više desetaka projektila ispaljeno sa srpskih uporišta na Zadar i okolicu.
- Muslimanska vojska proširila ofenzivu na Hrvate u srednjoj Bosni s ciljem da etnički očisti hrvatska mjesta na području Žepča i Maglaja.
- U Herceg-Bosni 169.637 prognanika.
- Predstavljen ženevski prijedlog za konfederalno ustrojstvo BiH.
- Austrijska vlasti započele voditi istragu protiv Fikreta Abdića i "Agrokomerca" zbog, kako se navodi, zloupotrebe novčane pomoći bosanskohercegovačkih Muslimana iz Njemačke.

1994.
- Na Krfu završen summit Europske unija, na kojem je zaključeno da se Nizozemske pokazala krajnje neuspješnom u vođenju EU-a, i to u prvom redu zbog politike spram bivše Jugoslavije, te joj se pripisuje velika odgovornost za širenje srpske agresije.

1995.
- Predsjednik Tuđman i hrvatsko državno izaslanstvo doputovali na Novi Zeland.
- Hrvoje Šarinić poslao pismo Yasushiju Akashiju, u kojem od njega traži da zaustavi dolazak i uplitanje vojske "SRJ" u zbivanja unutar Republike Hrvatske.
- Pokraj nemetinskog odlagališta smeća za grad Osijek pobunjeni hrvatski Srbi oteli vozilo gradske čistoće i u nepoznato odveli trojicu radnika.
- Rasvijetljena većina kaznenih dijela ratnog zločina i terorizma u pakračkoj i lipičkoj općini.

1996.
- Ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić predao u Zagrebu diplome prvoj generaciji Diplomatske škole: hrvatsku diplomaciju sada čini 850 ljudi u zemlji i svijetu, a još 1990. u tadašnjoj diplomaciji bili je samo 29 Hrvata, rekao dr. Granić.
- Vijeće Zapadnoeuropske unije (WEU) primilo Sloveniju u pridruženo članstvo, te u europske sigurnosne udruge.
- U Sokolini ekshumirana tijela 47 Bošnjaka, koje su bosanski Srbi 14. srpnja 1992. pobili u autobusu u blizini Sarajeva, a trebali su biti razmijenjeni kao ratni zarobljenici.

Dogodilo se 26. lipnja

1991.
- Čestitke u povodu proglašenja hrvatske samostalnosti stižu Saboru, Predsjedniku Republike i Vladi Republike Hrvatske iz domovine i svijeta.
- Srpski teroristi divljaju Hrvatskom: u Glini "Martićevi odmetnici" napali policijsku postaju, troje mrtvih i deset ranjenih osoba.
- Sabor Republike Hrvatske donio odluku o priznanju Republike Slovenije kao suverene i samostalne države.
- Tenkovi JNA kruže Slovenijom nakon njezinog osamostaljivanja, na nekim cestama građani napravili barikade, koje Armija pokušava ukloniti.
- Savezna vlada, pod predsjedanjem Ante Markovića, donijela odluku kojom daje saveznoj policiji i Armiji odriješene ruke, jer je u nekim mjestima Slovenije došlo do nasilnog preuzimanja pojedinih funkcija federacije, prije svega u svezi prelaska državne granice.
- Narodna Skupština Srbije prijeti i postavlja ultimatum saveznoj vladi, da će ako ne intervenira u sukobima u Hrvatskoj, Vlada Srbije poduzeti sve mjere u zaštiti srpskog naroda u svim dijelovima Jugoslavije.
- Američki State Department izdao priopćenje u kojem izražava 'žaljenje što su Republika Slovenija i Hrvatska proglasile neovisnost od Jugoslavije".

1992.
- UNPROFOR i dalje mirno promatra dovoženje novih četnika i ratne tehnike u "ružičaste zone", rečeno novinarima u Zadru.
- Srbi s Motajice u Bosni ponovno napali Slavonski Brod razornim "lunama".
- Radovan Karadžić, čelnik SDS BiH, najavljuje povlačenje srpskog topništva s položaja oko Sarajeva.
- Navodno zaklani Srbi živi i zdravi, ustanovila Policijska uprava u Dubrovniku, reagirajući na dezinformaciju objavljenu preko Radio Crne Gore.
- Srbi zarobili trojicu članova humanitarne organizacije "Francuska pomoć" pod optužbom da su pripadnici Malteškog reda.
- Američke snage u Europi već su deset dana spremne za humanitarnu intervenciju u Sarajevu, priopćio predstavnik Pentagona.

1993.
- Hrvatska predložila da se mandat UNPROFOR-a pokusno produži mjesec dana, jer ne može prihvatiti status quo.
- Postrojbe HVO-a u srednjoj Bosni, nakon žestokih borbi, obranile Žepče te zarobile 500 muslimanskih vojnika.
- Glavni tajnik UN Boutros Ghali zaprijetio da će povući pripadnike "plavih kaciga" iz bivše Jugoslavije ako se uvjeti njihove sigurnosti dodatno pogoršaju.
- Na svoju visoku diplomatsku dužnost u Hrvatsku stigao američki veleposlanik Peter W. Galbraith.

1994.
- Borislav Mikelić, "premijer" tzv. RSK, ne prestaje iznenađivati javnost svojim radikalnim izjavama, kako je ovih dana u posjetu Italiji, tamo je ponudio Zadar Talijanima, a on bi trebao biti i najveća luka "RSK", uz Zadar Mikelić nudi Talijanima i Istru, kao i Šibenik.
- Za Banjalučki radio lider bosanskih Srba Radovan Karadžić izjavio da Srbi u BiH neće potpisati nikakav mir ako to automatski ne znači i ukidanje sankcija prema Srbiji i Crnoj Gori.

1995.
- Predsjednik Tuđman i hrvatsko državno izaslanstvo na Novom Zelandu susreli se s hrvatskim iseljenicima.
- U pismu predsjedatelju OESS-a Laszlu Kovacsu, potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić navodi dokaze o umiješanosti Beograda u agresiju i privremenu okupaciju dijela hrvatske.
- Pobunjeni Srbi u istočnoj hrvatskoj dobili zapovijed iz Knina da izazivaju izgrede kako bi se aktiviralo bojište, a upadom srpskih vojnika u zonu razdvajanja htjela se izazvati reakcija Hrvatske vojske.
- Njemačka vlada donijela odluku o slanju 1.500 vojnika i osam zrakoplova za podršku Snagama za brzo djelovanje u BiH.
- Traju borbe oko Sarajeva, a u gradu poginulo 11 osoba, među njima petero djece.
- Beogradski list "Telegraf" piše kako svim Srbima kojima u osobnoj iskaznici piše mjesto rođenja nekog hrvatskog grada prijeti slanje u "krajinu" kao "dobrovoljca". Isto piše i londonski "Financial Times".
- Iako Stoltenberg niječe, snimka TV emisije švedske TV4 potvrđuje da je posrednik UN-a za bivšu Jugoslaviju izjavio kako su "Bošnjaci i Hrvati zapravo Srbi koji su promijenili vjeru".

1996.
- Predsjednik Tuđman primio pomoćnika američkog državnog tajnika Kornbluma, te mu rekao da se ne mogu stalno tražiti ustupci od Hrvata u Federaciji.

Dogodilo se 27. lipnja

1991.
- JNA napala Sloveniju.
- Slovenija opozvala svoje predstavnike u saveznim organima, a Janez Drnovšek povukao se s funkcije člana Predsjedništva SFRJ.
- Republika Hrvatska zatražila od JNA da se povuče u vojarne i da više ne sprječava organe rada i sigurnosti u slamanju oružane pobune i terorizma u Hrvatskoj, jer, u protivnom, organi MUP-a i Zbora narodne garde suprotstavit će se jedinicama Armije.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman imenovao general-pukovnika Martina Špegelja za zapovjednika Zbora narodne garde.
- U Osijeku tenkovi JNA gazili automobile po ulicama, a oficiri pucali na građane.
- Savezno izvršno vijeće predložilo moratorij od četiri mjeseca na primjenu svih odluka koje se odnose na odcjepljenje i razdruživanje.
- Velik zaokret američke politike: Bijela kuća podržava nacionalne težnje Hrvatske i Slovenije za autonomijom i suverenitetom, no do nove zajednice mora doći mirnim putem.

1992.
- Unatoč prisutnosti UNPROFOR-a u sektoru JUG, okupator nastavlja sa zlodjelima i progonom preostalog hrvatskog pučanstva.
- Otkrivene masovne grobnice žrtava srpskih zločina u okolici Mostara.
- Na vinkovačkom području dosad poginulo oko 400 vojnika i civila, ali ta brojka nije konačna, jer 1.123 osobe vode se kod Crvenog križa kao nestale.
- U svom izvještaju glavni tajnik UN Boutros Ghali prvi put javno naglasio da je srpska strana glavni krivac za rat i ultimativno zatražio od srpskih snaga da najkasnije do danas prekinu napade na Sarajevo i povuku topništvo koje ugrožava zračnu luku.
- Ne mali zahtjevi Ghalija prema Hrvatskoj kad su u pitanju "ružičaste zone".
- Šefovi država i vlada EZ u Lisabonu objavili dosad najoštrije upozorenje Beogradu.

1993.
- U posljednjih nekoliko dana na širem sinjskom području neprijatelj iz svojih uporišta u Baljicama, Otišiću i Laktacu sve češće napada položaje hrvatskih branitelja a u dva navrata ispalio po šest raketa iz "ognja".
- Profesorica pravnog fakulteta Sveučilišta u Michiganu dr. Catharine A. Mackinon tužila Radovana Karadžića Gradskom sudu u New Yorku.
- U muslimanskoj agresiji do sada prognano 40 tisuća Hrvata iz srednje Bosne.

1994.
- Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman primio ministra vanjskih poslova Republike Italije Antonija Martija i tom prilikom izrazio nadu da e srpska okupacija područja Republike Hrvatske riješiti na miran način.
- Logorašica zloglasnog logora Omarska kod Prijedora Jadranka Cigelj, dobitnica francuske nagrade "Ludovic Trarieux", koje je prvi nosilac 1985. bio Nelson Mandela, Haaškom sudu podnijela tužbu protiv Predsjednika Srbije Slobodana Miloševića i predsjednika tzv. republike srpske Radovana Karadžića.
- Radovan Karadžić, u Beogradu, rekao novinarima da, ako se u BiH želi postići mir, svjetske sile to moraju platiti tako da za teritorijalne ustupke Srbima plate 7 milijardi dolara.

1995.
- UN ne može potvrditi ni opovrgnuti nazočnost jugovojske na okupiranih hrvatskim područjima, zbog ograničenog kretanja koje mu nameću pobunjeni hrvatski Srbi, izjavio glasnogovornik UN-a u Zagrebu Christopher Gunness.
- Još jedna podvala Beograda Francuskoj? - najavljeno otvaranje "ureda republike srpske krajine" u Parizu.
- Na summitu EU-a u Cannesu predstavljena "nova" mirovna inicijativa za prostor bivše Jugoslavije, no politički komentatori smatraju da u njoj nema ništa novoga.

1996.
- Nakon pet godina, iz Vinkovaca krenuo prvi vlak prema podunavskom istoku - do Tovarnika.
- Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske objavilo službeni popis imena osoba na koje se ne odnosi Zakon o oprostu. U Županijskom sudu u Osijeku i Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku vodi se postupak protiv 811 osoba. Popis osoba za koje nema oprosta nije konačan.
- SAD objavile da je vlada BiH odlučila ispuniti zahtjev iz Daytonskog mirovnog sporazuma i prekinuti vojnu i obavještajnu suradnju s Iranom, te poslati kući iranske gerilce.
- U Haagu počelo javno preslušavanje u slučajevima Karadžić i Mladić. Optužnice obojicu terete za najteže ratne zločine, uključujući genocid i zločine protiv čovječnosti.

Dogodilo se 28. lipnja

1989.
- Na Gazimestanu, kod Prištine, održana proslava 600. godišnjice od srpskog poraza od Turaka na Kosovu (kosovska bitka), a u svom govoru pred stotinama tisuća Srba predsjednik SR Srbije Slobodan Milošević izjavio da je Srbija u bitkama i pred novim bitkama, koje "nisu oružane, mada i takve nisu isključene", pritom misleći na bitke za stvaranje "velike Srbije".

1990.
- Bitne značajke predloženih ustavnih amandmana jesu da se u svemu slijede uzori zapadnoeuropskih i sjevernoameričkih ustavnih tradicija, rekao dr. Franjo Tuđman u obrazloženju Prijedloga za promjenu Ustava Hrvatske u Saboru.

1991.
- Narodna banka Jugoslavije donijela odluku kojom izbacuje narodne banke Hrvatske i Slovenije iz jedinstvenog jugoslavenskog monetarnog sustava.
- Američki Senat usvojio Rezoluciju kojom se oštro osuđuje 'posezanje za silom u rješavanju političkih razlika u Jugoslaviji".
- U Beograd stigla europska mirovna misija: "predstavljajući Ministarskog vijeća EZ Jacques Poos /Luxembourg/, Gianni de Michelis /Italija/ i Hans van der Broek /Nizozemska/.
- Europska zajednica iz Luxembourga zahtijeva prekid nasilja, povratak vojske u vojarne, te obnovu dijaloga sukobljenih strana, Jugoslaviji "zamrznuta" ekonomska pomoć. a prijeti se i gospodarskom izolacijom, ako se ne nađe demokratsko i mirno rješenje. Od Hrvatske i Slovenije zahtijeva se da prihvate tromjesečni moratorij na svoje odluke o samostalnosti.

1992.
- Francuski predsjednik François Mitterand probio blokadu Sarajeva.
- Vukovarci uputili prosvjedno pismo posredstvom hrvatskog veleposlanika u UN glavnom tajniku UN Boutrosu Ghaliju jer je problem Vukovara i istočne Slavonije u drugom planu aktivnosti svjetske organizacije.

1993.
- Nakon duljeg razdoblja mira, bez ikakvog povoda, neprijatelj, s područja istočne Hercegovine, topovima napao dubrovačko područje - Župu dubrovačku, Konavle, Cavtat i obalni dio dubrovačkog područja.
- Nakon sjeverne Hercegovine i središnje Bosne muslimanska ofenziva proširila se i na prostor Usore.
- Postrojbe HVO-a u Kiseljaku zadržale trojicu stranaca pod sumnjom da su plaćenici koji su se htjeli priključiti muslimanskim jedinicama.
- Dužnosnici HVO-a razgovarali s generalom Morillonom zbog učestalih provokacija muslimanskih postrojbi.
- Veleposlanik SAD Peter W. Galbraith predao u Zagrebu vjerodajnice predsjedniku Tuđmanu.
- Motivi UNPROFOR-a u Hrvatskoj i BiH: vrlo dobra zarada, piše nizozemski list "Telegraf".

1994.
- Ne uspije li najnoviji mirovni plan za BiH, predsjednik "republike srpske" Radovan Karadžić, UNPROFOR povući, a Muslimani će biti ostavljeni na milost i nemilost Hrvatima i Srbima.
- Kontaktna skupina, koja se dosada sastajala u Washingtonu i Londonu, sastala se u Parizu, s mandatom da riješi "posljednje detalje" na zemljovidu unutrašnje podjele BiH.

1995.
- Predsjednik Tuđman i hrvatsko državno izaslanstvo završili državni posjet Novom Zelandu i otputovali u Zagreb
- U napadu na Sarajevo Srbi projektilima pogodili zgradu Radiotelevizije, gdje su poginule četiri a ranjeno 38 osoba.
- S "vidovdanske parade" pobunjeničke vojske hrvatskih Srba kod Slunja upućene prijetnje Hrvatskoj i cijelom svijetu "najboljim" oružjem na svijetu.
- Predstavnik Ministarstva vanjskih poslova Francuske Yves Doutraix rekao novinarima da nikakav službeni dopis iz Beograda nije stigao u ministarstvo da će "rs krajina" otvoriti svoj "urd" u Parizu, a ako se i otvori "ured krajine" neće uživati "nikakav službeni status" kao što ga ne uživa ni samozvana "republika krajina".

1996.
- Po programu hrvatske Vlade za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja, 15. siječnja 1997. na hrvatskim granicama bila bi hrvatska policija, na tome području bio bi hrvatski pravni poredak i puna sigurnost, a prestao bi mandat UNTAES-a.
- Ako Radovan Karadžić ne odstupi s dužnosti predsjednika srpskog entiteta do 1. srpnja, Carl Bildt će zatražiti od UN-a ponovno uvođenje gospodarskih sankcija protiv bosanskih Srba i Beograda.

Dogodilo se 29. lipnja

1990.
- Sabor Hrvatske po hitnom postupku ukinuo Savjet Republike.
Kod žumberačkog sela Sošice otkrivena jama Jazovka, u kojoj se nalaze tijela tisuća hrvatskih vojnika i civila pobijenih neposredno nakon rata.

1991.
- Vrhovno državno vijeće Republike Hrvatske, pod predsjedanjem dr. Franje Tuđmana, odlučno osudio pogrešna tumačenja i iskrivljavanja dogovora s predstavnicima EZ od strane nekih članova Predstavništva SFRJ, jer Republika Hrvatska nije odustala od ustavne odluke o suverenosti i samostalnosti niti su predstavnici EZ od nje to tražili.
- Rano ujutro srpski teroristi napali selo Kozibrod pokraj dvora na Uni.
- Javnost u Srbiji razočarana "slabim učincima" JNA u Sloveniji, potvrdila TV anketa među građanima Beograda, većina ih misli da je armija morala biti mnogo agresivnija nego što je bila.

1992.
- Svjetska javnost pokušava dokučiti zašto je francuski predsjednik François Mitterand putovao u Sarajevo.
- Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti pripremila Nacrt rezolucije o osnivanju međunarodnog krivičnog suda, kojeg će uputiti na sve međunarodne meritorne adrese, posebno unutar UN i EZ.
- UNPROFOR nije demantirao informacije da je na području istočne Slavonije, u sektoru Istok, srpska agresorska vojska, preobučena u "teritorijalce", zadržala 40 tenkova.
- Srpski agresor po drugi put zauzeo Modriču.
- Jajcu i Tešnju prijeti egzodus 40,000 ljudi, izjavili u Splitu predstavnici ova dva potpuno opkoljena grada.
- UNPROFOR trebao preuzeti sarajevsku zračnu luku, ali, prema Reuteru, srpske paravojne snage to još ne dozvoljavaju.

1993.
- Američki mediji sve češće upozoravaju na krajnji muslimanski nacionalizam u Bosni.
- SAD neće podržati nesvrstane zemlje u Vijeću sigurnosti UN, koje su zatražile ukidanje embarga na uvoz oružja za bosanske Muslimane.
- Civili Bosne i Hercegovine žive u kaotičnoj situaciji koja se neprestano pogoršava, ustvrdio Međunarodni komitet Crvenog križa (CIRC).
- Odbor visokih dužnosnika KESS-a počeo jučer u Pragu dvodnevne zatvorene konzultacije o mogućim akcijama tog tijela za iznalaženje mirnog rješenja rata i krize na prostorima bivše Jugoslavije.

1994.
- Kontaktna skupina, koja se sastala u Parizu, suglasila se o detaljnom zemljovidu koji će biti predstavljen stranama u BiH.
- Samozvane "vlasti" Srba na okupiranim dijelovima Hrvatske zabranile američkom veleposlaniku u Hrvatskoj Peteru Galbraithu posjet Vukovaru, optužujući ga da je protiv Srba.

1995.
- Nakon što ih je primio predsjednik Tuđman i obećao da će hrvatska vlast učiniti sve kako bi se doznala istina o njihovim najbližima, majke nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja i civila prekinule desetodnevni štrajk glađu na Markovom trgu.
- Ministar Granić uputio pismo B. Ghaliju, u kojem ocjenjuje da umiješanost beogradskog režima i stupanj intervencije Beograda na okupiranim područima Hrvatske predstavlja "neovlaštenu izravnu vojnu intervenciju na suverenu državu" i povredu međunarodno priznatih granica.
- Predsjednik povjerenstva UNCRO ing. Hrvaoje Šarinić odgovorio Yasusiju Akashiju na njegov odgovor, kako Unnema podataka o ulasku teškog oružja iz "SRJ" na okupirana područja Republike hrvatske, te mu u privitku pisma dao pregled što je sve od jugovojske u lipnju prešlo iz Srbije u Republiku Hravtsku.
- Francusko-američki spor oko zapovijednja NATO-savezom u BiH, Pariz i dalje želi zadržati dosadašnje načelo "dvaju ključeva", to jest zajedničko zapovjedništvo NATO-a i UN.
- Srpska pravoslavna crkva izgubila sudski spor u Parizu protiv francuskog dnevnika "Liberation", koji joj pripisuje odgovornost za genocid i etničko čišćenje u BiH.

1996.
- Predsjednik SAD Bill Clinton i predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman razmijenili pisma.

Dogodilo se 30. lipnja

1991.
- Ustavni predsjednik SFRJ Stipe Mesić donio odluku da Štab Vrhovne komande JNA odmah obustavi svoje vojne operacije u Sloveniji.
- U Ljubljani savezni premijer Ante Marković i predsjednik slovenske vlade Lojze Peterle dogovorili povlačenje JNA u vojarne od 1. srpnja.
- State department izrazio "duboku zabrinutost zbog sve većeg pribjegavanja sili", a Washington "posebno ne odobrava zastrašivanja i prijetnje koje dolaze od Vrhovne komande JNA".

1992.
- Francuska prigušila "balkansku oluju", komentari u većini svjetskih medija Miterrandova kratkog posjeta Sarajevu.
- Skupština Europskog vijeća u Strassbourgu i formalno oduzela bivšoj Jugoslaviji status posebnog gosta, koji joj je odobren 1989, u ovoj najstarijoj europskoj integraciji.
- Sisačka industrija na udaru srpskog topništva.
- Njemačka poslala do danas u Hrvatsku humanitarnu pomoć vrijednu više od 80 milijuna DEM.
- EZ - "tigar od papira", izjavio nizozemski poslanik u Europskom parlamentu Arie Ostlander.

1993.
- Granatiranjem Zadra i Biograda pobunjeni hrvatski Srbi ponovno pokušavaju prodor na more.
- Sveopća muslimanska ofenziva na sve što je hrvatsko proširena i na područje mostarske kotline.
- Stranka demokratske akcije objavila u Sarajevu da se razišla s Fikretom Abdićem zbog toga što je on vodio pregovore s ratnim zločincem Radovanom Karadžićem.
- U srednjoj Bosni HVO uspio ukinuti embargo na oružje za BiH.

1994.
- Zahtjev da se hrvatska područja uključe u veliku Srbiju potpuno je nerealan, hrvatski narod u cjelini s njime se ne može pomiriti i na njega neće pristati - izjavio u intervjuu za "Večernji list", u povodu njegove 35. obljetnice, hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman.
- Američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith razočaran nemoći UNPROFOR-a nakon što su mu okupatorske vlasti zabranile ulazak u Vukovar.

1995.
- U nekoliko navrata ovog tjedna i do 60 pripadnika srpske paravojske ušlo u hrvatski dio zone razdvajanja, pri čemu su i zabranom komunikacije blokirali nadzorne točke UNCRO-a, a incidenti kulminirali otmicom trojice hrvatskih civila za čiju se sudbinu više ne zna.
- U prometnoj nezgodi kod Čapljine teško ozljeđen Ejup Ganić, potpredsjednik Federacije Bih. Helikopterom HVO-a žurno odvezen u Kliničku bolnicu Split, gdje je obrađen i zadržan na daljnjem liječenju.
- Velike borbe vode se na bihaćkom bojištu, a Srbi koriste sve raspoložive topničke i raketne sustave, pa čak i bojne otrove.

1996.
- U Mostaru održani lokalni izbori, uz prisutnost brojnih međunarodnih promatrača. Za Gradsko vijeće Mostara glasovalo se i u inozemstvu.
- Radovan Karadžić odstupio s dužnosti predsjednika srpskog entiteta u BiH, a na tom mjestu ga je zamijenila dosadašnja potpredsjednica "RS" Biljana Plavšić.

25.10.2006. u 15:59 • 0 KomentaraPrint#

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv